Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 29.07.2016.
18:30
J. Arsenović - Vesti A

Glavašu oprošteni zločini!

Osječki kasapin, koji je bio osuđen na osam godina zatvora zbog zločina nad Srbima, oslobođen je optužbi, a suđenje je vraćeno na početak.

Tanjug
Kakvo je to pravosuđe koje ukida presudu Glavašu: Aleksandar Vučić

Odluka Vrhovnog suda Hrvatske da ukine presudu kojom je Branimir Glavaš osuđen za ratne zločine nad srpskim civilima dodatno je zaoštrila odnose Srbije i Hrvatske, dve susedne države koje se poslednjih dana međusobno "čašćavaju" protestnim notama.

- Ovom odlukom je pored stalnog govora mržnje, otvoren "lov" na Srbe. Takva politika Hrvatske je dovela do povećanog broja incidenata i nasilja nad Srbima iz te zemlje i građanima Srbije - ocenio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić povodom novog "sudskog šamara" iz susedstva.

DEJAN JOVIĆ: Uskoro će biti sveti Branimir

"Sveti Branimir Glavaš. Uskoro". Ovako je na svom Tviter nalogu ironično prokomentarisao odluku o poništenju sudske presude Glavašu savetnik bivšeg hrvatskog predsednika Ive Josipovića i profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović.
On je sudsku odluku povezao sa prethodnom rehabilitacijom Alojzija Stepinca i činjenicom da kardinal iz vremena NDH čeka još samo papin potpis da bi bio proglašen za sveca Rimokatoličke crkve.

Vrhovni sud u Zagrebu je u četvrtak odlučio da ukine prvostepenu presudu i vrati na početak suđenje Glavašu, koji je bio osuđen na osmogodišnju zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina nad Srbima u slučajevima "Garaža" i "Selotejp" iz 1991. godine.

U činjenici da je presuda ukinuta u celini, a ne samo u segmentima, sam Glavaš vidi realne šanse da se pravosudni proces za njega završi pozitivno.

- Da ne očekujem, ne bih se vratio u Hrvatsku i nastavljao pravnu bitku za dokazivanje svoje nevinosti koja traje punih 10 godina, a spreman sam da izdržim još toliko da se utvrdi i dokaže istina - rekao je Glavaš, najavljujući svoje učešće na predstojećoj predizbornoj kampanji u Hrvatskoj.

Grafiti i odgovornost

Na pravoslavnoj crkvi u Rajevom Selu, na njezinim pročeljima, ali i u unutrašnjosti, osvanuli su grafiti poput "ustaše", "U", "NDH, istrebit ćemo vas stoko srbska", "Selite se srbska stoko" i slično.
Policija je objavila da je zbog pisanja uvredljivih i neprimerenih grafita osumnjičen 44-godišnjak iz Bošnjaka. Inače, na staroj katoličkoj crkvi u Gunji pre nekoliko dana napisan je grafit "Živio hrvatski musliman Zlatko Hasanbegović".

Kako se odluka Vrhovnog suda u Zagrebu nadovezala na prošlonedeljno poništavanje presude hrvatskom kardinalu Alojziju Stepincu, Dačić smatra da je politika današnje Hrvatske ne samo rehabilitacija fašističke i ustaške NDH, čiji je Stepinac bio važna poluga, već i zločinaca iz poslednjeg rata.

Brojni incidenti u kojima se iskazuje mržnja prema Srbima, zahteva njihov progon, ispisuju uvredljivi i fašistički grafiti čini se daju za pravo šefu srpske diplomatije za ovako oštru kvalifikaciju.

Oni koji pokušavaju da objasne narastajuću količinu ksenofobije prema Srbima i veličanje NDH, razloge traže i u činjenici da je vlada u Zagrebu u tehničkom mandatu i da Hrvatskoj predstoje novi vanredni izbori na jesen, te da se ovakve pojave tolerišu ili prolaze uz mlaku osudu zvaničnika u Zagrebu zbog dodvoravanja desničarskom delu javnog mnjenja.

Odbijena protestna nota

Ambasador Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić odbila je da primi protestnu notu koju je zvanični Zagreb želeo da uruči zbog reakcije Srbije na poništenje presude Alojziju Stepincu.
- Naš ambasador je odbio da primi notu, ne samo zbog uvredljivog sadržaja, već i uvrede za celu Srbiju, koja nikoga ne provocira, nego samo reaguje na sve presude i događaje koji vode ka rehabilitaciji fašističke, ustaške NDH - objasnio je Dačić.

Postavlja se pitanje zašto prolaze bez osude Brisela jer u pitanju je njena najmlađa država članica. To očito ne razume ni srpski premijer u tehničkom mandatu Aleksandar Vučić.

- Želeo bih da pitam Evropsku uniju kakvo je to pravosuđe koje ukida presudu Glavašu, i da li takvo pravosuđe žele za Srbiju - rezigniran je Vučić.

Ipak, da Beograd neće dolivati ulje na vatru govori i njegova poruka da Srbija neće pokazivati "tu vrstu mržnje, koju na drugom mestu osećamo".

- Pokušaćemo da razgovorom i dijalogom rešavamo probleme i stvari koje, moram da priznam, više ne mogu da razumem - poručio je Vučić.

 

POVEZANE VESTI

Petak 29.07.2016. 18:51
EU bas mnogo briga ko se to na Balkanu pripucava u granicama podnosljivosti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online