Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 03.02.2016.
00:10
R. L. - Vesti A

Toma nepoželjan zbog Stepinca?

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović po svemu sudeći neće uskoro u Zagrebu ugostiti Tomislava Nikolića predsednika Srbije, iako je u hrvatskim medijima unazad godinu dana susret više puta najavljivan, ali i odlagan.

Tanjug
Ništa od novog susreta: Kolinda Grabar-Kitarović i Tomislav Nikolić

Hrvatski državni vrh, kako prenosi zagrebačka štampa, sad traži odlaganje Nikolićeve posete zbog protivljenja Srbije da Vatikan kanonizuje kontroverznog kardinala Alojzija Stepinca, koji je bio osuđen za ratne zločine u Drugom svetskom ratu. Osim toga, sugeriše se da bi pored brojnih problema između dve države Nikolić mogao da potegne pitanje položaja srpske manjine u Hrvatskoj i rastuće napetosti.

Odlaganje su potvrdili portparol hrvatske predsednice Luka Đurić i Dario Mihelin, njen savetnik za spoljnu politiku. Ali, nisu želeli da navedu razlog. I u Nikolićevom kabinetu kažu da poseta Zagrebu nije precizirana.

- Usaglašavanje je proces koji traje i tačan datum predsednikove posete Hrvatskoj još nije na vidiku - rečeno je "Vestima" u Nikolićevoj službi za odnose s javnošću.

Mada ne spore da treba nastaviti normalizaciju odnosa sa Beogradom, ipak kao ključni razlog za odlaganje poziva predsedniku Srbije hrvatski diplomatski krugovi navode zahtev koji je jesenas Tomislav Nikolić, tokom boravka u Vatikanu, uputio papi Franji da zaustavi Stepinčevu kanonizaciju, uprkos pritiscima iz Hrvatske da Sveta stolica spornog kardinala ovekoveči svetačkim oreolom.

Nikolić je, da podsetimo, papi izložio svoje viđenje Stepinčeve uloge rimokatoličkog sveštenstva u Pavelićevoj NDH, kojima je na dušu stavio ako ne direktno učešće u zločinima, onda ćutanje i zatvaranje očiju pred tim strahotama. Predsednik Srbije je papi nabrojao i katoličke sveštenike koji su ubijali Srbe, Jevreje i Rome, a NDH deklarisali kao državu samo rimokatoličke i islamske veroispovesti.

Hrvatski državni vrh smatra da je Tomislav Nikolić ušao u osetljivo područje verske politike jer, kako prenose hrvatski mediji, Stepinčeva kanonizacija nije tema za Srbiju, već za Rimokatoličku crkvu.

Milanović zakuvao

U Hrvatskoj je procenjeno da sastanak šefova dve države sad ne bi imao smisla, premda treba normalizovati odnose između Beograda i Zagreba koji su se definitivno pogoršali početkom migrantske krize kad je Zoran Milanović optužio Vladu Srbije da migrante ciljano šalje u Hrvatsku.
Inače, Kolinda Grabar-Kitarović i Tomislav Nikolić sreli su se više puta: na sastanku Brdo-Brioni u Zagrebu, zatim u Podgorici, a pre toga su razgovarali i u Njujorku na marginama Generalne skupštine UN.

POVEZANE VESTI

Sreda 03.02.2016. 08:20
Gospođa Poglavnica izgleda fantastično... ljubomoran sam na gospodina Tomu. Zapleniću mu kazan za kaznu!
Sreda 03.02.2016. 12:56
Na kraju krajeva,šta bi jedan Šumadinac tražio medju usstašama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online