Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 27.06.2015.
10:56
Tanjug A

Pusić: Proslava godišnjice Oluje nije slavlje stradanja ljudi

Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić izjavila je da su u završnici rata u Hrvatskoj stradali mnogi hrvatski Srbi, ali da proslava godišnjice Oluje nije slavljenje stradanja ljudi, nego dana kad je, kako je rekla, konačno poražena zločinačka politika tadašnjeg srpskog vođe Slobodana Miloševića.

Reuters
Vesna Pusić: Slavimo dan kada je konačno poražena zločinačka politika tadašnjeg srpskog vođe Slobodana Miloševića

Ministarka Pusić je to izjavila reagujući na odluku srpske vlade da 5. avgust počne da obeležava kao dan sećanja na stradale i prognane Srbe, kao što se obeležava Vidovdan i Dan proboja logoraša iz ustaškog logora Jasenovac, prenosi Hina.

- Niko ne slavi stradanje ljudi čega je bilo u završetku svih ratova pa tako i ovog. Sve nevine žrtve ratova na teritoriji bivše Jugoslavije, koje je sve redom započela politika Slobodana Miloševića, zaslužuju žaljenje, saučešće i poštovanje, ali zločinačka Miloševićeva politika koja je počela rat 5. avgusta 1995. u Hrvatskoj je definitivno poražena i okončana - rekla je Pusić.

Prema njenim rečima, činjenica je da su u završnici rata, koji je Milošević vodio u Hrvatskoj, stradali i mnogi hrvatski i bosansko-hercegovački Srbi.

- Žrtve su, nažalost, sastavni deo svakog rata - navodi se u izjavi i ponavlja da je taj rat počela tadašnja Srbija.

Zločinačka Miloševićeva politika

- Svaki je izgubljeni život tragedija, a Miloševićevo započinjanje tih ratova je zločin - rekla je Pusić naglašavajući da to treba reći, a ne "potpirivati netrpeljivost" među narodima.

- I mi bismo danas mogli da govorimo o masi srpskih zločina nad Hrvatima i Bošnjacima, ali govorimo o zločinima politike Slobodana Miloševića. Razlog takvog našeg stava je razumevanje da današnja politika treba da otvori prostor slobode, šansi i otvorenosti prema budućnosti novim generacijama i dalje potpirivati netrpeljivosti među narodima nije samo ponavljanje zločina iz prošlosti već i zagađivanje budućnosti - dodala je hrvatska ministarka spoljnih poslova.

Ona smatra da bi svi trebalo da poštuju činjenicu da je Hrvatska 5. avgusta 1995. ponovo ujedinjena nakon višegodišnje okupacije i da je to dan kada je Hrvatska, koja je četiri godine bila presečena i okupirana Miloševićevom vojskom i milicijama, podvukla je. ponovno ujedinila svoju teritoriju.

- To je omogućilo završetak rata i to je ono što Hrvatska slavi i što bi svi trebalo da poštuju - rekla je Pusić.

POVEZANE VESTI

Subota 27.06.2015. 13:14
Весна Пуцсић : " Злочиначка политика Слободана Милошевића . Хрватска је била окупирана Милошевићевом војском и милицијом ". Весна много волиш да једеш ГОМНА .Рат у Хрватској сте почели ви устааше убиијањем невиних Срба .Палили сте Српске куће .Као што сте у Други светски рат убили многе невине Србе тако и сада сте убили многе Србе .Весна ти си куррва над курввама .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online