Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.11.2018.
00:20
Đ. Barović - Vesti A

Sud obrisao 11 godina

Odbrana Dragana Vasiljkovića najavila je za "Vesti" da će već ove nedelje Vrhovnom sudu Hrvatske podneti žalbu na rešenje Županijskog suda u Varaždinu u kome je, krajem prošle nedelje, odbijen službeni zahtev da Kapetan Dragan bude prevremeno pušten na slobodu! Na ovaj način, procenjuju advokati, Kapetan Dragan bi se na slobodi našao do kraja ove godine.

A. Čukić
Dragan Vasiljković

Tomislav Filaković, jedan od Vasiljkovićevih branilaca, kaže da odbrana ima rok od tri dana od momenta kada njihov klijent primi rešenje kojim se odbija njegovo prevremeno puštanje na slobodu, a da Vrhovni sud ima tri opcije kako će da odluči.

- Sudsko veće ovog suda može da potvrdi prvostepeno rešenje, donese drugačiju odluku ili predmet vrati na ponovno razmatranje, ali sa jasnim preporukama na šta treba da se obrati pažnja. Za to ne postoji zakonski rok, ali očekujem da bi ta odluka mogla biti doneta do kraja godine - ističe Filaković.

U žalbi Vrhovnom sudu, Vasiljkovićeva odbrana će se fokusirati na činjenici da ne postoje objektivne prepreke da on bude pušten na slobodu.

U odluci je navedeno da se službeni zahtev odbija zato što je tek "odnedavno" na izdržavanju kazne u zatvoru u Lepoglavi, ali zbog toga što i dalje osporava sudsku presudu i negira da je počinio zločin.

- To su apsurdna objašnjenja. Činjenica je da je Vasiljković na izdržavanju kazne u Lepoglavi oko mesec dana, ali prethodnih 11 godina je bio u pritvoru, što je takođe uračunato u kaznu. S druge strane, apsurdno je očekivati da neko ko bazira svoju odbranu i izjašnjava se tokom celog toka suđenje na negiranju bilo kakve krivice, na kraju prizna u zatvoru. Te stvari se ne dešavaju i nisu logične. Dakle, imamo sve argumente da osporimo ovo rešenje Županijskog suda u Varaždinu - naglašava Filaković.

Na pitanje da li je možda bilo pametnije da se ova odluka prihvati, kako bi Kapetan Dragan mogao što pre da sam podnese zahtev za prevremeno puštanje na slobodu, njegovi advokati kažu da bi to bilo bespotrebno gubljenje vremena.

- Zbog čega bi on čekao mogućnost da sam podnese zahtev, kada je to umesto njega već učinila država? Ponavljam, ne postoji nijedan objektivan razlog da on ne bude pušten na prevremenu slobodu. Ne samo što je odležao devet desetina propisane kazne, nikad ranije nije bio osuđivan, protiv njega se ne vodi bilo kakav drugi sudski postupak, a njegovo ponašanje u pritvoru i sada u zatvoru je uvek bilo u okvirima poštovanja propisa - zaključuje Filaković.

Politizacija slučaja

Tomislav Filaković se aspolutno saglasio da se proces protiv Dragana Vasiljkovića nepotrebno dugo otegao, a kao ključan razlog navodi politizaciju celog slučaja.

- Nažalost, kao što u Srbiji imaju pogrešnu predstavu, ona je pogrešna i u Hrvatskoj. Ovo nije bilo suđenje Kapetanu Draganu, jer je to izmišljena ličnost, već konkretnoj osobi, Draganu Vasiljkoviću, za konkretna krivična dela. Da su i ovaj, ali i svi prethodni sudovi od početka uvažavali tu činjenicu, tada bi i ceo proces trajao mnogo kraće - ističe Filaković.

Žalba Ustavnom sudu

Advokat Filaković kaže da je nemoguće odrediti tačan rok kada će sudije Ustavnog suda Hrvatske odlučivati po žalbi na konačnu presudu kojom je Vasiljković osuđen na 13 i po godina zatvora.

- Ne postoje rokovi, već se čeka sednica Ustavnog suda. Do tada neko od sudija je zadužen da iščita ceo predmet i predoči svoje stavove o tome gde i kako je prekršen Ustav, a na ostalim sudijama je da se zatim izjasne o svemu - objašnjava Filaković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online