Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 08.10.2015.
06:50

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Kapetan Dragan: Ne očekujem pravdu u Splitu

Dragan Vasiljković poznatiji kao Kapetan Dragan, kojeg Hrvatska tereti za ratne zločine, već tri meseca je utamničen u Splitu, gde je prebačen iz australijskog ekstradicionog pritvora. Životne uslove u splitskom zatočeništvu ocenio je kao "daleko bolje" od od onih koje je imao u zatvoru u Australiji, ali su zato "radni uslovi deset puta gori".

Tanjug/AP
Ne daju mu računar: Izručenje Kapetana Dragana Hrvatskoj

- Moj advokat, srpski i australijski konzul rade na tome da se to popravi. Nadam se da ću bar računar da dobijem jer ovo pisanje me ubija. Ja sam defakto "nepismen" bez računara - kaže Kapetan Dragan u u pismu dr Milici Mitić iz Nirnberga.

O svojim zatvorskim danima Vasiljković je pisao dugogodišnjoj dobrotvorki Humanitarnog mosta "Vesti", koja je donela pismo u naše beogradsko dopisništvo.

- Negativna strana ovog zatvora je birokratija. Siguran sam da im je ostala još od Staljina. Dve nedelje prođu a da ne dobijem poštu. Dozvoljeno mi je svega 15 minuta nedeljno privatnih telefonskih poziva, ne mogu da imam gitaru u sobi. Nemam pristup računaru što je apsurd, jer postoji nekoliko stotina hiljada dokumenata audio i video materijala koji su relevantni za ovaj proces. Moraću za to da se borim izgleda i pred Evropskim sudom za ljudska prava. Koliko god su uslovi života u zatvoru dobri, uslovi u sudu su na nivou Severne Koreje. Deset godina nisu sposobni da podignu optužnicu! Ne očekujem pravdu u Splitu, ali sam apsolutno siguran da ako ne na Ustavnom sudu, na Evropskom sudu sva njihova prljavština mora izaći na površinu - piše Kapetan Dragan.

Govoreći o životnim zatvorskim uslovima kaže da su tamničari "neki fini ljudi" i da mu persiraju.

- Ne drže me u klasičnoj ćeliji već u sobi od 27 kvadrata u kojoj je u odvojenom delu pristojan sanitetski čvor i ne razlikuje se od onih u boljim kućama na Zapadu. U sobi imam veliki radni sto, TV od 55 cm, pravi krevet sa novim dušekom, orman i veliki prozor sa puno dnevnog svetla. Što se tiče hrane prošlo je 19 dana pre nego što su ponovili jelovnik. Svaki dan je domaća kuhinja i još nisam dobio hranu, a da nisam uživao u njoj. Svaki drugi-treći dan, upravnik, njegov zamenik ili načelnik nasamo sa mnom razgovaraju krajnje opušteno i uvek tri ista pitanja: "Treba li vam nešto? Kako vas osoblje tretira? Imate li ikakvih primedbi?"

- Ja sam izdvojen od kriminalaca i jedino imam kontakt sa osobljem, koje me tretira kao komšiju. Nijednom me nisu vezali u zatvoru do sada, niti pretresali, jednostavno su me razoružali svojim ponašanjem, a pripremao sam se na sasvim suprotno - zaključuje Vasiljković.

Zdravlje odlično

Govoreći o svom zdravstvenom stanju Kapetan Dragan navodi da mu je pritisak 150/90, da trči svaki dan i da uradi 50 sklekova ujutro i 50 popodne i da nedeljno pojede pet kilograma voća. On zahvaljuje dr Milici Mitić na podršci, ali se i izvinjava što joj nije odgovorio na prvo pismo koje mu je poslala dok je bio u zatvoru u Australiji. Objasnio je da je tih dana bio preopterećen ekstradicionim procesom.

U gulagu izobilje voća

Kapetan Dragan navodi da u splitskom zatvoru može da kupi 23 vrste voća. - Iskreno rečeno nisam znao da ima toliko vrsta voća dok nisam dopao u ovaj gulag. Još i ovo! Ako slučajno hrana nije po ukusu za cenu jednog hamburgera na Zapadu, može se naručiti hrana iz uglednog restorana u blizini zatvora. Da ne mislite da preterujem, šaljem vam jelovnik. Nisam još koristio restoran jer neću da propustim redovan zatvorski ručak - piše Vasiljković.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.10.2015. 21:10
Još jedna srpska glava na prodaju-koliko su licitirali?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online