Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 09.07.2015.
12:33
Tanjug A

Kapetan Dragan na hrvatskom tlu

Avion Kroacije erlajnza iz Frankfurta, u kome se nalazi Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, sleteo je na zagrebački aerodrom Pleso nešto posle 11 sati. Hrvatski mediji su prvo javili da će Vasiljković istim avinom nastaviti put za Split i da do tada neće napuštati letelicu, ali je kasnije ipak odlučeno da on do najveće hrvatske luke bude sproveden automobilom.

Tanjug/AP
Kapetan Dragan na zagrebačkom aerodromu

Dejan Đurić, jedan od putnika iz aviona rekao, je novinarima na zagrebačkom aerodromu da mnogi putnici nisu ni primetili da je Vasiljković u avionu, kao i da Kapetn Dragan za vreme leta od Frankfurta do Zagreba nije imao lisice na rukama i nije se obraćao putnicima.

Australijske vlasti izručile su Vasiljkovića Zagrebu koji ga tereti za ratne zločine počinjene tokom poslednjeg rata. Ministar pravde Hrvatske Orsat Miljenić je rekao novinarima da je Vasiljković izručen Hrvatskoj posle devet dugih godina "teške pravne borbe" i da će on dalje biti procesuiran kao svaki drugi okrivljeni.

Upitan da komentariše izjavu predsednika Veritasa Save Štrbca da ne veruje da će Kapetan Dragan u Hrvatskoj imati fer i pošteno suđenje, Miljenić je rekao da ne želi da komentariše izjave koje dolaze iz države koja, kako je rekao, nije ispunila ni minimum kriterijuma za otvaranje poglavlja o pravosuđu.

- Imaću prilike da kada kolege ispune minimalne uslove da komentarišim to da li je hrvatsko pravosuđe zavisno ili nezavisno. Na takve izjave se ne treba osvrtati, ali ni davati bilo kakve komentare - rekao je Miljenić, napomenuvši da je Hrvatska, kao članica EU, prošla zahtevan put i prilagodila svoje pravosuđe najvišim evropskim standardima.

Istakao je da je hrvatsko pravosuđe nezavisno i može da radi svaki komplikovani predmet, ko god da je okrivljen i ko god da je žrtva.

- Suđenje Vasiljkoviću biće pošteno i pravično, kao što su uostalom suđenja u Hrvatskoj, a kolege u Srbiji neka se bave svojom zemljom, neka razmišljaju o svom pravosuđu i rade posao kakko treba. Ja ću biti u prilici ocenjivati njih, a ne oni mene - rekao je Miljenić.

Dodao je da ovo nije ni prvo ni poslednje izručenje, ali je važno po tome što je reč o prvom slučaju da je Australija izručila svog državljanina.

- Mi smo australijskom pravosuđu zahvalni na saradnji. A ovaj postupak će ići svojim tokom. To je sudski postupak i sve je u rukama suda - rekao je.

Kapetan Dragan je u Hrvatskoj dobio advokata po službenoj dužnosti, pošto su dvojica advokata odbili da ga zastupaju. On je u ekstradicionom pritvoru u Sidneju proveo više od devet godina, što ne znači da je kriv za dela ratnog zločina koja mu se stavljaju na teret, a ukoliko bude osuđen, vreme provedeno u pritvoru biće mu uračunato u kaznu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.07.2015. 23:54
Sto brisete moje komentare jeb/em vam ma/ter!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online