Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 22.06.2015.
19:35
Srna A

"U Srebrenici je bio zločin, a u Oluji genocid"

Predsednik Asocijacije izbegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir izjavio je da se u Srebrenici desio zločin, ali ne i genocid i da se pravi genocid desio za vreme akcije Oluja.

Medija Centar Beograd
Traži da Skupština Srbije donese rezoluciju i o Srbina prognanim iz RSK: Milojko Budimir

- U Srebrenici se desio zločin, jer zarobljenici se ne smeju ubijati, to je bio zločin iz osvete, ali nije i genocid ako se pravno gleda definicija genocida. Srebrenica je nekome trebalo da posluži da bi se opravdao pravi genocid koji se desio nepun mesec dana posle zločina u Srebrenici, kada je u akciji hrvatske vojske i policije Oluja prognano skoro celokupno stanovništvo sa područja Krajine - rekao je Budimir.

On je u pisanoj izjavi medijima, u rekaciji na najavu rezolucije o Srebrenici u SB UN naveo da je u Oluji ubijeno više od 2.000 civila i uništeno oko 40.000 srpskih kuća, potpuno spaljeno 380 srpskih sela, opljačkan i uništen najveći deo privatne imovine.

- Ostaje pitanje kakva je u svemu tome bila uloga UN u čijoj je nadležnosti bila Srebrenica kao demilitarizovana zona. I prostor RSK bio je pod zaštitom UN koje nisu bile na nivou zadatka da zaštite Krajiške Srbe i njihovu imovinu, nego su ih prepustiti na milost i nemilost hrvatskim vojnim i policijskim snagama - naveo je Budimir.

- Zato očekujemo da Velika Britanija ili neka druga država članica Saveta bezbednosti UN predloži rezoluciju kojom bi se sankcionicali svi zločini koje je počinila Hrvatska nad svojim sugrađanima srpske nacionalnosti i konačno osudili počinioci tih zločina – dodao je on.

Kako kaže, izbeglim i prognanim Srbima iz Hrvatske teško je bilo objasniti zašto je još u toku 2010. godine, u skupštini Srbije "selektivnim donošenjem Dekleracije o Srebrenici došlo do sramnog razdvajanja žrtava".

On smatra i da je pomirenje naroda na zapadnom Balkanu izuzetno važno, ali mora da bude zasnovano na naučno utrđenoj istini o svemu što se dešavalo u prošlosti, kako se sukobi nikad više ne bi ponovili.

- To bi, svakako trebalo da dovede i do odustajanja od propagandnog mita o domovinskom ratu u Hrvatskoj, kao i do toga da se Oluja više ne slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti, jer je u njoj, kao i Bljesku i drugim operacijama, etnički očišćen srpski narod iz krajeva u kojima je vekovima živeo - dodao je Budimir.

Asocijacija se, naveo je, duže vreme, zalaže da se održi rasprava u Skupštini Srbije kako bi se donela Rezolucija o statusu izbeglih i prognanih Srba iz Hrvatske u kojoj bi se definisala statusna pitanja koja se odnose na Srbe u Hrvatskoj i koju bi trebalo uputiti Evropskom parlamentu i drugim organima Evropske unije.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.06.2015. 20:01
Треба запамтити да је Сребреница политичка махинација Америке и Енглеске како би ставиили у позадину њихове геноциде које непрестано чине играјући се светског моћника.
Ponedeljak 22.06.2015. 22:13
Gospodo iz VOL-a imate neke nove uljudne komentatore i po vama veoma uvažene
Ponedeljak 22.06.2015. 23:12
Све злочине широм света почињу САД и НАТО .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online