Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 22.01.2015.
13:55
Srna A

"Pravda u Hrvatskoj je bačena u prašinu"

Predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih sa područja bivše Jugoslavije Dragan Pjevač rekao je da porodice znaju da neće biti procesuirani svi zločini nad Srbima, ali da očekuju da se procesuira barem pet odsto najgorih zločina.

Srna
U crkvi svetog Marka u Beogradu održan je parastos Srbima ubijenim u hrvatskoj akciji "Maslenica"
 

- Mi iz udruženja se nikada nećemo sa tim pomiriti. Osuđujemo sve zločine ma ko ih počinio i tražimo procesuiranje - rekao je Pjevač novinarima ispred crkve Svetog Marka u Beogradu, gde je služen parastos za ubijene Srbe u hrvatskoj akciji "Maslenica".

On je napomenuo da za zločine u Maslenici, koja je bila pokazna vežba za akciju "Oluja", još niko nije odgovarao i dodao da je, najverovatnije, u Hrvatskoj pitanje odgovornosti za ratne zločine nad Srbima zaključeno, što je neverovatno, ali istinito.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta rekao je da u Hrvatskoj nema političke volje da budu kažnjeni naredbodavci i počinioci brojnih zločina nad srpskim civilima i zarobljenicima i da je Hrvatska država u kojoj je "pravda bačena u prašinu" i u kojoj se ratni zločinci slave kao heroji.

Podsetivši da je Hrvatska prilikom pristupanja EU preuzela obavezu da će poboljšati nezavisnost pravosuđa i da će kazniti ratne zločince, Linta je naveo da od toga nije bilo ništa, što najbolje pokazuje činjenica da u poslednje dve godine u Hrvatskoj nije pokrenuta nijedna istraga, niti ijedna optužnica za ratne zločine protiv Srba.

- Zaista je licemerno da najviši hrvatski zvaničnici traže i tražiće od Srbije da kažnjava ratne zločince i rešava pitanja nestalih, a da Hrvatska sama nije ništa učinila na tom planu - istakao je Linta.

Siva zona povratka

Direktor Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" Savo Štrbac je rekao da se Srbi u ravnokotarskim selima, na koja je Hrvatska izvršila agresiju u akciji "Maslenica", sada nalaze "samo u tragovima", a kada se nešto i obnovi, to se ponovo pljačka i ruši, pa se zato ovo područje s pravom zove "siva zona povratka".

Akcija "Maslenica"

Hrvatski general Janko Bobetko je, uz saglasnost tadašnjeg hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, izvršio akciju "Maslenica", a u njoj su učestvovali i Mirko Norac, Mladen Markač, Ante Gotovina, Ante Roso i Agim Čeku, koji je komandovao artiljerijom na Velebitu, od koje je najviše civila stradalo.

- Niko nije odgovarao za zločine - rekao je Štrbac, podsetivši da se najstrašniji zločin u akciji "Maslenica" desio na Malom Alanu, kada su ubijena 22 pripadnika Vojske Republike Srpske Krajine, koje su Hrvati i nakon ubistva masakrirali, a ubijali su i ranjene na najgore moguće načine.

On je naveo da je pre pet do šest godina srpsko Tužilaštvo za ratne zločine uputilo predmet "Mali Alan" u Hrvatsku, ali da hrvatsko pravosuđe još uvek vodi beskonačnu istragu protiv nepoznatih lica i još niko nije imenom i prezimenom osumnjičen, a kamoli optužen.

- To nije slučaj samo sa zločinom na Malom Alanu, to je slučaj sa svim predmetima zločina koji dođu iz Srbije u Hrvatsku. Rastežu se do iznemoglosti i uglavnom na kraju bude nula - rekao je Štrebac.

Predstavnik udruženja nestalih i poginulih "Suza" Čedomir Marić je rekao da niko nije odgovarao za zločine nad Srbima u Hrvatskoj i izrazio nadu da će "jednog dana, ipak, doći trenutak pravde i istine".

U crkvi Svetog Marka u Beogradu je služen parastos za oko 350 Srba, ubijenih u hrvatskoj akciji "Maslenica", prije 22 godine, kada je ubijeno i 35 žena i troje dece, a proterano više od 10.000 ljudi, koji se nikada nisu vratili.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.01.2015. 14:03
У ус-ташкој држави за Србе нема правде сад су добили и председницу ус-ташкињу.
Četvrtak 22.01.2015. 15:31
Ko im je kriv, imali su referendum, izglasali su više nego ubedljivo svoju nakaznu državu i dobili su po nosu. Odmazda nikada nije u redu, ali je očekivana nakon oslobađanja svojih domova. Treba ih RH u svakom slučaju procesuirati radi sebe same, a to nikako neće dovesti u sumnju pravo na oslobađanje svojih teritorija, pogotovo nakon što je ' 94. godine UNPROFOR prestao biti zaštitni korpus i čuvar granica velike Srbije i pre svega nakon odbijanja Plana Z-4. Štrbac i Linta su se svakako jako dobro snašli i unovčili debelo nečiju muku, skidam kapu.
Četvrtak 22.01.2015. 15:17
ја бре мислео да сам најгори а од ови хрвати нема гори. ваљда сам се збогтога толико и волео са тућмана
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online