Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 13.10.2014.
01:14
Srna A

''Srbi prelaze u katoličanstvo iz straha''

Mnoge činjenice pokazuju da je opravdan strah Srba u Hrvatskoj da bi uskoro mogli sasvim da nestanu, a najveći problem predstavlja proces asimilacije, odnosno pokatoličavanje, izjavio je predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Beogradu Miodrag Linta.

Postoji i dalje dominantan stav da je su Srbi agresori: Miodrag Linta
 

"Najčešći razlozi da Srbi prelaze u katoličanstvo jeste strah da ne izgube posao, a decu upisuju na katoličku vjeronauku da ne bi imala problema u školi, jer je u javnom i svakodnevnom životu i dalje dominantan stav da su Srbi agresori i zločnci, a Hrvati oslobodioci i žrtve", naveo je Linta u pisanoj izjavi.

On je podsetio da je upokojeni mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan 2006. godine uputio pismo Svetom sinodu Srpske pravoslavne crkve u kome je tvrdio da je u Hrvatskoj do tada prekršteno više od 30.000 Srba i da taj proces i dalje traje. Linta navodi da je i predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić 2003. godine javno rekao da je od 1991. do 2003. godine samo u Zagrebu 20.000 dece pravoslavne veroispovjesti prevedeno u katoličanstvo.

Prema njegovim rečima, pojedini pravoslavni parosi ističu da su im se masovno obraćali roditelji sa zahtevima da deci izdaju potvrde da su krštena, a da sa papirima zatim idu kod župnika i daju mu saglasnost da su njihova deca doborovoljno prešla u katoličanstvo.

"Kada je svojevremeno Srpsko narodno veće htelo da napravi istraživanje da se vidi šta se dešava sa promenom imena i prezimena i nacionalnog identiteta, nadležno ministrstvo nije htelo da dostavi tražene podatke, što pojačava sumnje da je veliki broj Srba prešao u katoličanstvo i izjašnjavaju se kao Hrvati", rekao je Linta.

Linta ističe da vlast toleriše govor mržnje koji je prisutan u medijma, na koncertima popularne muzike, na utakmicama, dok se na fasadama zgrada još uvek mogu pročitati poruke "Ubij Srbina" ili "Srbe na vrbe" i slično. Prema njegovim rečima, veliki problem predstavljaju stalna hapšenja na osnovu interpolovih poternica koji kod prognanih Srba stvaraju nesigurnost i negativno utiču na povratak.

"Najnoviji problem jesta antićirilična kampanja koja preostale Srbe u velikoj meri podseća na ratni period, jer ne mogu da koriste srpski jezik i ćirilično pismo u javnom životu", ukazao je Linta.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.10.2014. 01:55
Dok u tisini poklonjenoj od strane Beograda dovrsavaju genocid nad Srbima, dizu galamu oko navodne asimilacije Bunjevaca u Srbiji. Slave genocid kao "odbranu od agresije", gubljenje najvece samostalnosti koju su imali u istoriji kao "oslobodjenje"... Ima li naroda na ovoj planeti koji zivi u vecoj lazi od Hrvata?
Ponedeljak 13.10.2014. 06:54
ТО ЈЕ ТА ЕВРОПА КОЈА ЖЕЛИ ДА ПРАВОСЛАВНИ СРБИ НЕ ПОСТОЈЕ. ЖИВЕЛО ПРАВОСЛАВЉЕ И СРБИ
Ponedeljak 13.10.2014. 02:14
Religija je kao i politicka stranka i medju njima postoje preletaci,tko je na vlasti tu se prikloniti,razumijem ako je mjesani brak i zena prihvati religiju porodice u koju je dosla,ali da mjenjaju kompletne porodice,to je zaista zbog straha od gubitka posla i izolacije.Nevidim potrebu da se u skoli forsira predmet religija,to razdvaja ucenike i od djetinjstva uci da su razliciti,sta se od toga ima ocekivati kada odrastu,crkve i dzamije su mjesto za ucenje o svojoj religiji.Osobito na nasim prostorima,pripadnost nekoj religiji znaci i nacionalna pripadnost.U Hrvatskoj je oduvjek bilo promjena religije a tu ukljucuje i nacionalnost,tako da isto prezime ima razlicitu religiju i nacionalnost.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online