Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Subota 26.10.2013.
17:20
Srna A

U Livnu pokatoličavaju Srbe

Negovo preosveštenstvo vladika bihaćko petrovački Atanasije izjavio je danas u Beogradu da ima informacije da je u livanjskom kraju u toku pokatoličavanje preostalih Srba.

Govoreći na Okruglom stolu "Srpska kulturna i duhovna baština u Livnu, nastanak, stanje i zaštita", vladika Atanasije najavio je da će uskoro posetiti Livno i sam se uveriti kako žive vjernici i u kakvom su stanju pravoslavne bogomolje.

On je rekao da je možda bolje da se Srbi "izmeste", nego da postanu ono što nisu.

"Žao mi je što sam to saznao. Čujem da se deca rođena u poslednje vreme tamo već drugačije zovu, nekim imenima, koja nisu imali njihovi preci. Za to sam u dilemi da li je dobro ostati", rekao je Atanasije.

Foto: Ilustracija

On je naveo da u Livnu više gotovo da nema pravoslavnih Srba, ali da tu i dalje žive Srbi, ali oni koji su se davno "prepravili" i "otuđili" od svoje vere.

"Ukoliko preostali Srbi otuđe svoj identitet, desiće se sa njima ono što se desilo njihoviim prethodnicima, koji su dozvolili da se udalje od svog biološkog materijala. Neće više biti pravoslavci", upozorio je vladika Atanasije.

Akademik Vasilije Krestić rekao je da su livanjski Srbi i Udruženje "Ognjena Marija Livanjska" sazvali skup u Beogradu da upozore da su koreni mržnje Hrvata prema Srbima, koji su učinili da Livno ostane bez srpskog stanovništva, stari vekovima i da su živi i danas.

"Da Hrvatska trenutno nema te kočnice kao što je EU, ona bi bila još bezobzirnija prema Srbima. Ona svoju državotvornu ideju od samih početaka gradi na srpskim žrtvama", ocenio je Krestić.

Zamenik ministra za izbegla i raseljena lica Republike Srpske Drago Vuleta rekao je da je trenutna bezbednosna situacija u livanjskom kraju na zadovoljavajućem nivou, ali da i najmanji incident oživljava strah u ljudima da bi mogle da im se dese "ružne stvari iz prošlosti".

Upravo to je, kako kaže, uslovilo gotovo zanemarljiv povratak livanjskih Srba na svoja preratna ognjišta. Ipak, Vuleta se nada da će stvari krenuti da se menjaju, te da će se vratiti neke od 105 porodica iz Livanjskog polja i obnoviti svoje domove uz pomoć projekta Saveta Evrope.

"U isto vreme očekuje da se u okviru Regionalnog projekta povratka u Livno iz Srbije vrati 189 porodica, jer su aplicirale za obnovu imovine", dodao je Vuleta.

POVEZANE VESTI

Subota 26.10.2013. 17:47
A pa nemojte tako. Iz ovog sto ste napisali neko ce pomisliti da su takozvani Hrvati velikom vecinom pokatoliceni Srbi, a jednim manjim delom oduvek bili katolici. Tada ce mnogi zakljuciti da je takozvano hrvatstvo najzlocinackija ideologija na ovim prostorima. I nisam siguran kako to EU usporava proces pokatolicavanja? Pa zahvaljujuci vodecim zemljama EU Srbi katolici takozvani Hrati danas imaju naciju i drzavu.
Subota 26.10.2013. 18:18
Nasilna i iznudjivacka asimilacija Srba u poslednja 2-3 vijeka, pruzrokovala je stanje koje danas imamo, a to je nastanak nekoliko samostalnih drzava baziranih na izmisljenoj naciji, laznoj istoriji i nametnutoj religiji. Svima onima koje ova istina boli preporucujem radi terapije bola neka mi lupa minuse do mile volje.
Subota 26.10.2013. 19:26
На западу,ништа ново!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online