Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 17.09.2013.
11:04
Srna A

Iz Rusije krenuli na "litiju za spas Srba"

Grupa od dvadeset ruskih vernika krenula je iz Moskve na put preko Ukrajine i Rumunije, da bi na vreme stigla u Srbiju na veliku litiju.

Velika litija planirana je da se održi od 21. septembra do 14. oktobra, a organizuje se za srpsko-rusko jedinstvo i u čast 900 godina dinastije Nemanjića.

Velika litija planirana je da se održi od 21. septembra do 14. oktobra; za srpsko-rusko jedinstvo i u čast 900 godina dinastije Nemanjića
 

Organizatori, Pravoslavni patriotski pokret za rusko-srpsko jedinstvo, kao i komitet iz Srbije, ističu da je litija kroz Srbiju odgovor na više puta ponovljene srpske molbe i apele da je životno potrebno prisustvo ruskih pravoslavnih vernika, a posebno na području Kosova i Metohije. Organizatori kažu da će litija proći kroz celu Srbiju, uključujući srpske enklave na Kosmetu, da bi, kako kažu, duhovno podržali slovensku braću koja se nalazi pod jarmom antihristovih sila, prenosi "Glas Rusije".

U litiji će učestvovati sveštenstvo i vernici iz Rusije, Ukrajine, Belorusije i Srbije, koje će se kretati sa molitvom da pravoslavni slovenski narodi budi jedinstveni u borbi sa zlom. Blagoslov za to su dobili od visokih crkvenih velikodostojnika, poput brojnih arhimandrita ruskih manastira, kao i od srpskih vladika.

Višenedeljna svečana povorka će posetiti srpske manastire koji su povezani sa Prepodobnim Simeonom Mirotočivim i njegovim sinom Svetim Savom, a završiće se na Kosovu i Metohiji, gde će tamošnjim Srbima na poklon biti uručena kopija ikone Presvete Trojice čuvenog Andreja Rubljova, i to kao duhovni poziv na jedinstvo pravoslavnih naroda.

Organizatori ove srpsko-ruske litije se u svom pozivu na učešće pozivaju na ruskog cara Nikolaja, koga navode kao primer kako se pokazuje ljubav prema bližnjima, s obzirom na to da je on odlučno stao u zaštitu pravoslavnih Srba u jeku Prvog svetskog rata, jer je po njegovoj naredbi u Srbiju bilo upućeno 10.000 boraca, a sa njegovim ličnim novcem su se u Srbiji gradile vojne bolnice.

Ruski hodočasnici koji ovih dana treba da pristignu na litiju, dolaze isključivo sa najboljim namerama, da u miru obeleže veliki jubilej 900 godina dinastije Nemanjića, te da po njihovom sopstvenom dubokom uverenju - učvrste pravoslavlje na oskrnavljenoj i izdatoj zemlji.

"Teško je reći da li će samo jedna ovakva humana akcija uspeti da ispuni svoj plemeniti cilj, ako se uzme u obzir da je prećutno zaokruživanje albanske kvazidržavnosti na Kosmetu i potiskivanje pravoslavlja uzelo velikog maha, ali svakako da će ova rusko-srpska litija predstavljati retku pojavu istrajne borbe za one vrednosti od kojih su mnogi čak i u samoj Srbiji već odavno digli ruke", piše "Glas Rusije".

Vernici i sveštenstvo, koji će sačinjavati rusko-srpsku litiju, poručiće da ne treba klonuti i pružiće dragocenu duhovnu podršku onima kojima je najteže - a to su, bez sumnje, Srbi na Kosovu i Metohiji.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.09.2013. 11:19
Iako nama ne treba pomoć u molitvi, hvala Vam i na tome ... Potrebnija nam je pomoć u prekidu ove "gromoglasne" tišine . Viknite glasno i jasno - da su nas "naši" izdali i prodali !!! Kad to niko ovde neće da kaže... A onda nas naoružajte ... ako stvarno hoćete da pomognete...
Utorak 17.09.2013. 12:43
Severni ruski medvjed se budi, bilo bi od koristi da zarezi i odvali par samara srpskom vuku ne bi li progledao i dosao sebi. U svakom slucaju hvala Bogu na povremenim i ljepim vjestima.
Utorak 17.09.2013. 13:31
Hoće li one"žene u crnom" na ćelu sa Biserko i Kandić krenuti u kontranapad? Ne bi me čudilo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online