Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 07.04.2018.
00:22
Vesti A

Daće Bog da vratimo Kosovo

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je da se danas na Kosovu i Metohiji dešava možda najveće stradanje Srba i pravoslavlja u istoriji.

EPA/KUSHTRIM TERNAVA
Kosovski zavet: Patrijarh Irinej na Gazimestanu

- Čini mi se da se malo situacija u svetu menja u korist našeg naroda. Ne sumnjam u veliki napor koji čini državni vrh da odoli velikom iskušenju i da pojedine zemlje promene svoje mišljenje i stavove o Kosovu i Metohiji. Verujem da će njihov napor doneti ploda, kao što verujem da će mnoge države koje su se pokazale kao teški neprijatelji videti situaciju i zauzeti drugačiji stav - rekao je patrijarh u intervjuu za TV Hram.

Patrijarh Irinej kazao je da je jedna od velikih tragedija što je narod prognan i da je sadašnji egzodus možda najveći u istoriji Kosova i Metohije. Nažalost, i da se pokazalo da smo pogrešno verovali da su nam neke države prijatelji, što je veliko razočaranje i otrežnjenje.

Prvi među arhijerejima istakao je da ne može da zamisli Srbiju bez Kosova i Metohije.

- Srbiju bez Dečana, bez Pećke patrijaršije, Gračanice, Bogorodice Ljeviške i drugih svetinja naših, Kosovo koje je zaliveno krvlju onih koji su ga branili od neprijatelja i koji su ostavili svoje kosti na toj svetoj zemlji, bez toga Srbiju ne mogu da zamislim. Crkva se nada da to nećemo doživeti - poručio je patrijarh.

Prognaćemo dilere u mantijama

Patrijarh srpski Irinej izjavio je da su Crkva i narod iznenađeni i duboko potreseni slučajevima u kojima su se sveštenici pojavili kao narko-dileri.
- Za mnoge slabosti ljudske možemo imati razumevanja. Međutim, Crkva za takve ljude nema milosti ni razumevanja. Oni su se ogrešili o živote ljudi i za njih nema mesta u Crkvi - kategoričan je patrijarh.
On kaže da u tim slučajevima nisu krive institucije.
- Kad čovek izgubi kvalitet čoveka i ličnosti i prepusti se drugim interesima, svetskim ili telesnim, onda se zaista prekida svaki razgovor. Na sreću, to su ipak izuzeci, ali živimo u takvom vremenu gde zlo ne mimoilazi ni vojsku ni Crkvu - rekao je patrijarh.

On je istakao da je stav Crkve po pitanju Kosova i Metohije jasan kao dan, jer je SPC svoju istoriju počela na tom prostoru, na kojem je Pećka patrijaršija bila i gde ostaje rezidencija srpskih patrijaraha i srpske crkve.

- Na Kosovu i Metohiji su sveta tela Stefana Dečanskog, tela mnogih srpskih arhiepiskopa i patrijaraha, ali i mnogih svetih mučenika, koji su se žrtvovali za taj deo naše zemlje. Verujemo koliko u ovaj svet, toliko u pomoć Božju i nebeske Srbije da Kosovo ne ode u ruke, nažalost, nehrišćana. Priča njihova da im je stalo do naše svetinje je samo priča. Istorija zna šta su mnogi nehrišćani činili na Kosovu i Metohiji - naveo je patrijarh.

Crkva za vakcinaciju i darivanje organa

Patrijarh Irinej je poručio da je stav Crkve da deca treba da budu vakcinisana, ali da istovremeno roditelji treba da budu dovoljno dobro informisani o prirodi vakcine. Takođe, Crkva nije protiv transplantacije organa, ali pod određenim uslovima.
- Presađivanje organa zdravih i davanje bolesnima je veliko delo anđeoske ljubavi. Ali, davanje organa mora da bude dragovoljno kod onih koji daju i koji ga primaju. Isto tako da se vodi računa da se ne dovodi u pitanje život darodavca, a to je današnja medicina svakako u mogućnosti - poučio je patrijarh.

On je podsetio da su mnoge crkve porušene, mnogi proterani...

- Koliko kuća je spaljeno i uništeno, koliko imanja uništeno, koliko crkava spaljeno i srušeno. A to sve svedoči da je Kosovo otišlo u nečije ruke druge, da tu nema mesta i opstanka srpskom narodu. Tome svedoči istorija - rekao je patrijarh Irinej.

Zato će, poručio je patrijarh, Crkva uvek stati u odbranu Kosova i Metohije, naših svetinja i mnogobrojnog naroda koji je tamo ostao.

- Njih moramo pomoći da opstanu tamo i motivisati one koji su napustili Kosovo i Metohiju da se vrate svojoj postojbini, svojim korenima, svetinjama i grobljima. To će biti naporan trud i podvig, ali verujemo da neće ostati bez ploda - naveo je prvi među arhijerejima SPC.

EPA/ALEXANDER NEMENOV/POOL
Oslonac: Ruski patrijarh Kiril i Vladimir Putin

Rusi braća i prijatelji

Patrijarh je rekao da je SPC danas kao i u prošlosti vrlo bliska Ruskoj crkvi i istoriji.
- Želimo da budemo deo Evrope, ali ne pod uslovima koje oni nude. Doživeli smo da su nas oni koje smo smatrali prijateljima uništavali, kažnjavali, rušili i palili i zato moramo biti obazrivi kada se orijentišemo kome ćemo biti bliži, a kome biti dalji. Bogu hvala, Rusija danas nije na kolenima, to je miroljubiva zemlja i imaće razumevanja za naše potrebe kao i ranije, a ako bude potrebno priskočiće nam u pomoć - rekao je patrijarh Irinej.
Patrijarh je zapitao koji bi to domaćin i državnik dao veliki deo svoje otadžbine da uđe u neki savez.
- To je van pameti. Ja se nadam da će vrh naše države učiniti sve da odoli tom iskušenju i da će da nađe način da uspostavi odnose sa tim narodima. Naše nevolje su veoma velike i treba da se obratimo onome ko nam pruža ruku. Naše istorijske veze s Rusijom počinju od Svetoga Save. Od tada mi Ruse osećamo kao svoj narod, mi pripadamo jednom slovenskom narodu, jednoj veri, crkvi i jednoj istoriji. Mnogo puta su nas Rusi u najkritičnijim trenucima pomogli - naveo je prvi među arhijerejima SPC.


 

POVEZANE VESTI

Subota 07.04.2018. 12:10
"...najveće stradanje Srba i pravoslavlja u istoriji" Било је много страдања Срба кроз историју а биће их још више ако Срби продуже да се моле Богу и Америци да им они врате Косово.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online