Subota 07.04.2018.
00:22
Vesti

Daće Bog da vratimo Kosovo

EPA/KUSHTRIM TERNAVA
Kosovski zavet: Patrijarh Irinej na Gazimestanu

- Čini mi se da se malo situacija u svetu menja u korist našeg naroda. Ne sumnjam u veliki napor koji čini državni vrh da odoli velikom iskušenju i da pojedine zemlje promene svoje mišljenje i stavove o Kosovu i Metohiji. Verujem da će njihov napor doneti ploda, kao što verujem da će mnoge države koje su se pokazale kao teški neprijatelji videti situaciju i zauzeti drugačiji stav - rekao je patrijarh u intervjuu za TV Hram.

Patrijarh Irinej kazao je da je jedna od velikih tragedija što je narod prognan i da je sadašnji egzodus možda najveći u istoriji Kosova i Metohije. Nažalost, i da se pokazalo da smo pogrešno verovali da su nam neke države prijatelji, što je veliko razočaranje i otrežnjenje.

Prvi među arhijerejima istakao je da ne može da zamisli Srbiju bez Kosova i Metohije.

- Srbiju bez Dečana, bez Pećke patrijaršije, Gračanice, Bogorodice Ljeviške i drugih svetinja naših, Kosovo koje je zaliveno krvlju onih koji su ga branili od neprijatelja i koji su ostavili svoje kosti na toj svetoj zemlji, bez toga Srbiju ne mogu da zamislim. Crkva se nada da to nećemo doživeti - poručio je patrijarh.

Prognaćemo dilere u mantijama

Patrijarh srpski Irinej izjavio je da su Crkva i narod iznenađeni i duboko potreseni slučajevima u kojima su se sveštenici pojavili kao narko-dileri.
- Za mnoge slabosti ljudske možemo imati razumevanja. Međutim, Crkva za takve ljude nema milosti ni razumevanja. Oni su se ogrešili o živote ljudi i za njih nema mesta u Crkvi - kategoričan je patrijarh.
On kaže da u tim slučajevima nisu krive institucije.
- Kad čovek izgubi kvalitet čoveka i ličnosti i prepusti se drugim interesima, svetskim ili telesnim, onda se zaista prekida svaki razgovor. Na sreću, to su ipak izuzeci, ali živimo u takvom vremenu gde zlo ne mimoilazi ni vojsku ni Crkvu - rekao je patrijarh.

On je istakao da je stav Crkve po pitanju Kosova i Metohije jasan kao dan, jer je SPC svoju istoriju počela na tom prostoru, na kojem je Pećka patrijaršija bila i gde ostaje rezidencija srpskih patrijaraha i srpske crkve.

- Na Kosovu i Metohiji su sveta tela Stefana Dečanskog, tela mnogih srpskih arhiepiskopa i patrijaraha, ali i mnogih svetih mučenika, koji su se žrtvovali za taj deo naše zemlje. Verujemo koliko u ovaj svet, toliko u pomoć Božju i nebeske Srbije da Kosovo ne ode u ruke, nažalost, nehrišćana. Priča njihova da im je stalo do naše svetinje je samo priča. Istorija zna šta su mnogi nehrišćani činili na Kosovu i Metohiji - naveo je patrijarh.

Crkva za vakcinaciju i darivanje organa

Patrijarh Irinej je poručio da je stav Crkve da deca treba da budu vakcinisana, ali da istovremeno roditelji treba da budu dovoljno dobro informisani o prirodi vakcine. Takođe, Crkva nije protiv transplantacije organa, ali pod određenim uslovima.
- Presađivanje organa zdravih i davanje bolesnima je veliko delo anđeoske ljubavi. Ali, davanje organa mora da bude dragovoljno kod onih koji daju i koji ga primaju. Isto tako da se vodi računa da se ne dovodi u pitanje život darodavca, a to je današnja medicina svakako u mogućnosti - poučio je patrijarh.

On je podsetio da su mnoge crkve porušene, mnogi proterani...

- Koliko kuća je spaljeno i uništeno, koliko imanja uništeno, koliko crkava spaljeno i srušeno. A to sve svedoči da je Kosovo otišlo u nečije ruke druge, da tu nema mesta i opstanka srpskom narodu. Tome svedoči istorija - rekao je patrijarh Irinej.

Zato će, poručio je patrijarh, Crkva uvek stati u odbranu Kosova i Metohije, naših svetinja i mnogobrojnog naroda koji je tamo ostao.

- Njih moramo pomoći da opstanu tamo i motivisati one koji su napustili Kosovo i Metohiju da se vrate svojoj postojbini, svojim korenima, svetinjama i grobljima. To će biti naporan trud i podvig, ali verujemo da neće ostati bez ploda - naveo je prvi među arhijerejima SPC.

EPA/ALEXANDER NEMENOV/POOL
Oslonac: Ruski patrijarh Kiril i Vladimir Putin

Rusi braća i prijatelji

Patrijarh je rekao da je SPC danas kao i u prošlosti vrlo bliska Ruskoj crkvi i istoriji.
- Želimo da budemo deo Evrope, ali ne pod uslovima koje oni nude. Doživeli smo da su nas oni koje smo smatrali prijateljima uništavali, kažnjavali, rušili i palili i zato moramo biti obazrivi kada se orijentišemo kome ćemo biti bliži, a kome biti dalji. Bogu hvala, Rusija danas nije na kolenima, to je miroljubiva zemlja i imaće razumevanja za naše potrebe kao i ranije, a ako bude potrebno priskočiće nam u pomoć - rekao je patrijarh Irinej.
Patrijarh je zapitao koji bi to domaćin i državnik dao veliki deo svoje otadžbine da uđe u neki savez.
- To je van pameti. Ja se nadam da će vrh naše države učiniti sve da odoli tom iskušenju i da će da nađe način da uspostavi odnose sa tim narodima. Naše nevolje su veoma velike i treba da se obratimo onome ko nam pruža ruku. Naše istorijske veze s Rusijom počinju od Svetoga Save. Od tada mi Ruse osećamo kao svoj narod, mi pripadamo jednom slovenskom narodu, jednoj veri, crkvi i jednoj istoriji. Mnogo puta su nas Rusi u najkritičnijim trenucima pomogli - naveo je prvi među arhijerejima SPC.


 

2024 © - Vesti online