Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.08.2016.
13:07
Tanjug A

Neće biti bolje sve dok Hrvati slave ustaštvo i pevaju "Za dom Spremni"

Parastosom u Crkvi Svetog Marka i polaganjem venaca na spomenik žrtvama stradalim u ratovima u bivšoj Jugoslaviji od 1991. do 2000. godine, obeležen je Dan sećanja na stradale i prognane Srbe tokom ustaškog krvavog pira koji Hrvati zovu "vojno-policijska akcija Oluja". Ministar za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Aleksanadar Vulin izjavio je da ne možemo da se nadamo da će odnos Srbije i Hrvatske biti bolji dok se ne promeni politika Hrvatske koja ne priznaje srpske žrtve i koja sada otvoreno zagovara povratak ustaštva.

Tanjug
Posle parastosa, Aleksandar Vulin položio vence na spomen-obeležje stradalim Srbima 

Vulin je, psole polaganja venaca na Spomenik žrtvama stradalim u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, rekao da je jako teško nadati se da će odnosi dve države biti bolji sobzirom da Hrvatska oslobađa ratne zločince i da niko nije odgovarao za ratne zločine nad Srbima.

- Kada polažete vence u Blajburgu, počnete da govorite da je Jasenovac bio nekakav radni logor u kome je bilo par stotina ili hiljada ljudi, beatifikujete Alojza Stepinca i napravite od čitave istorije Srba u Hrvatskoj da su bili agresori, jako je teško nadati se da će naši odnosi biti bolji - rekao je Vulin.

Kako je naveo, Srbija će voditi računa, pre svega zbog Srba u Hrvatskoj, da odnosi dve države budu što bolji, kao i da će insistirati na pravima Srba.

- To ne zavisi samo od nas. Za mir je potrebno dvoje, a za sukob je dovoljan jedan - rekao je Vulin.

Vulin kaže da se boji da ćemo danas, 21 godinu od Oluje, opet u Hrvatskoj slušati povike - ''Za dom spremni'', Tompsona da peva o Jasenovcu i Gradiški i kako je najlepši dan koji se desio u Hrvatskoj proterivanje 250.000 Srba.

Tanjug
U podne je krenula i šetnja od Crkve svetog Marka do Narodne skupštine i hotela Moskva, pa preko Brankovog mosta do Sava centra 

- Danas ćemo ponovo, bojim se, gledati ustaške uniforme, slušati osuđene i dokazane ratne zločince koji su na slobodi kao što je Branimir Glavaš - rekao je Vulin dodajući da za zločinačku akciju Oluja niko nije odgovarao.

Navodeći da je prošla 21 godina od zločinačke akcije Oluja, ali da bol nije prošao,Vulin je naveo da za to vreme na prostoru Hrvatske nisu poštovana elementarna ljudska prava Srba, a da se proterani Srbi nisu vratli jer Hrvatska država ne želi da se vrate.

- Na ovom mestu apelujem, tražim, molim i od organa Hrvatske i međunarodne zajednice da bar toliko učine napor da se Srbima ispune bar elementarna ljudska prava na imovinu, staž i penziju - rekao je Vulin.

Minstar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kaže da ne prođe nijedna nedelja, a da se ne obrati zvanično predstavnicima Hrvatske i traži nastavak pregovara i rešavanje pitanja penzija, staža i imovine.

- To nije samo bilateralno pitanje, tu očekujemo podršku Evropske unije - rekao je Vulin navodeći da se Hrvatska, kada je ulazila u EU, obavezala da će poštovati najviše međunarodne standarde uključujući i odnos prema Srbima i izbeglima, ali da na žalost ti standardi nisu poštovani.

Parastos, sveće, zvona i sirene

Služenjem parastosa u hramovima, paljenjem sveća, zvonjavom crkvenih zvona i oglašavanjem sirena, obeleženo je u Pomoravlju, Resavi i Levču, stradanje Srba u Hrvatskoj u vojno policijskoj akciji Oluja. U Jagodini parastos je održan u crkvi "Svetih apostola Petra i Pavla". Veliki broj građana ovog dela Srbije, izbeglica iz Hrvastke i BiH, i prgnanih sa Kosova, okupilo se i u crkvama manastira "Ravanica", u kojoj u mošti Svetog kneza Lazara kod Ćuprije, "Manasije" kod Despotovca, "Kaleniću" kod Rekovca, "Jošanici" kod Jagodine, Miljkovom manastiru kod Svilajnca i "Sveti Sisoje" kod Paraćina.
Na području Pomoravskog okruga živi oko 8.000 izbeglica iz Hrvatske, koji su u ovaj deo Srbije stigli krajem 1991. godine iz Zapadne Slavonije i 1995. godine sa područja Like, Banije, Korduna, Dalmacije i drugih delova Hrvatske.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online