Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Ponedeljak 31.10.2016.
14:50
Vestionline A

Kako su ženili Nikolu Teslu (6): Susret s anđelima

I pored radoznale štampe koja mu je pratila svaki korak i nekoliko biografa i jedne autobiografije, istraživači još pokušavaju da odgonetnu najveću tajnu privatnog života Nikole Tesle - zašto se nije oženio.

wikipedia.org

A prilika nije da nije bilo. Osim toga, pisana zaostavština dovoljno govori o tome koliko je slavni naučnik bio ne samo nežan sin svojoj majci Đuki, i odan brat sestrama, nego i veoma brižan prema njihovoj deci. Ukratko, pravi porodični čovek.

Na vest da mu je majka na samrti, napustio je evropsku naučnu turneju koja ga je zatekla u Parizu i vozom se uputio u Gospić, gde su njegovi živeli.

Kako je u svojoj autobiografiji posvetio najlepše redove baš majci Đuki, bilo je to dovoljno naučnicima da na osnovu njegovog odnosa prema majci tvrde da je slavni naučnik idealizovao žene. "Moja je majka bila prvorazredni izumitelj i bila bi, verujem, postigla vrlo mnogo da nije bila toliko udaljena od savremenog života i onih mnogih mogućnosti koje on pruža. Izumela je i izradila mnoge naprave.

Tkala je najljepše uzorke nitima koje je sama isprela. Čak je i sjemenje sijala, uzgajala biljke, odvajala vlakna. Radila je neumorno, od zore do kasno u noć, a veliki dio odjeće koju smo nosili i namještaja koji smo imali u kući - bilo je djelo njenih ruku. Kad je prošla šezdesetu godinu, njezini prsti bili su još toliko spretni da bi splela tri čvora na trepavici."

Majku je zatekao još u životu. Prepoznala ga je čim joj se na momenat povratila svest. Videli su se, a to je oboma bilo najvažnije. Umrla je uoči Uskrsa, u aprilu 1892. godine. Tom bolnom događaju posvetio je Tesla posebnu pažnju i u autobiografiji, povezujući ga sa svojim predosećanjem časa majčine smrti, čime je na svojevrstan način još više isticao svoju povezanost s njome: "Bio sam potpuno iscrpljen zbog boli i dugog bdijenja, i jedne noći odveli su me dvije ulice dalje od naše kuće.

Dok sam tako bespomoćno ležao, mislio sam da će mi majka, dok sam ja daleko od njene postelje, sigurno dati neki znak... Zaključio sam da su uvjeti povezani sa zagrobnim životom veoma povoljni, jer moja majka je bila genijalna žena i osobito se isticala snažnom intuicijom. Cijele noći napeto sam iščekivao, ali ništa se nije dogodilo do rana jutra kad sam zaspao, ili se onesvjestio, i vidio kako oblak nosi anđeoske likove predivne ljepote, od kojih me je jedan gledao s ljubavlju i postepeno poprimao obrise moje majke. Pojava je polako lebdjela mojom sobom i nestala, i ja sam se probudio uslijed neopisive slatke pjesme koju je pjevalo mnoštvo glasova. U tom trenutku toliko sam bio siguran da je moja majka umrla da je to nemoguće izraziti riječima. I to je bila istina."

Ako je istina da je Tesla idealizovao žene, pa i svoje tri sestre, onda je nesumnjivo i suprotno - da su Tesline tri sestre bile prve koje su počele da neguju kult svoga slavnog brata kao idealnog čoveka. Činile su to plemenito i iz ljubavi. Naročito posle majčine smrti, one su se prema bratu jedincu odnosile gotovo materinski.

Izgleda da je Tesla najnežnije voleo svoju najmlađu sestru Maricu Kosanović, da je najviše brinuo o srednjoj sestri Milki Glumičić, a da je duhovno najdublje bio vezan sa najstarijom sestrom Angelinom Trbojević, čiju je smrt predosetio iako je bio udaljen hiljadama kilometara od nje.

Angelina je imala tri sina i dve kćeri, Marica četvoricu sinova, a Milka jednu kćer. Sva deca njegovih sestara su se školovala i na univerzitetu, i to samo zato što ih je ujak Nikola nesebično pomagao. Tesla je bolje nego mnogi razumeo porodične odnose, a stavovi o tome imali su nečeg naročito plemenitog i patrijarhalnog.

Prekor za sestru

Kada je Teslina sestra Milka ostala udovica i bez ikakvih prihoda, odmah je preuzeo odgovornost da pomaže i nju i da školuje njenu kćer, koja je po baki nosila ime Đuka. Ali, kad je Milka kao udovica otpočela "nedoličan" život, glas o tome je dospeo i preko okeana. U pismu koje šalje iz Njujorka jednom rođaku, Tesla se nezadovoljan osvrće na sestrino ponašanje: "Još mi je žalije što Milka nema dosta karaktera i duha da se bar nakratko vrijeme dobro vlada. Mogla bi se ukućiti i još boljih dana vidjeti, a ja bih joj pomogao."

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online