Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Četvrtak 06.10.2016.
15:19
Vestionline A

Kako su ženili Nikolu Teslu (3): Prepiska dva zanesenjaka

Lazi Kostiću nije uspelo, uz sav trud, da oženi Nikolu Teslu.

wikipedia.org/Napoleon Sarony

Ali, baš odatle je pesnik i pošao. Zašto? Odgonetku je dao književnik Stanislav Vinaver, koji mu je posvetio svoje kapitalno delo "Zanosi i prkosi Laze Kostića".

U tekstu "Kako se rodila pesma Santa Maria dela salute" Vinaver je uzeo "ženidbenu" prepisku između velikog naučnika i velikog romantičarskog pesnika zato što joj je u središtu Lenka Dunđerski. A ta nesrećna devojka postala je besmrtna tek u Kostićevoj labudovoj pesmi, kojom se na najlepši način okončava i srpski romantizam u književnosti. Vinaver je pisao:

"Prepiska između Laze i Tesle daje uvid u srž oba ova zanesena duha, od kojih je jedan hteo da veruje samo u romantiku, a drugi samo u drevne prauzroke i praskozorja. Elem: Laza je zaljubljen u Lenku Dunđersku. Ali se, oronuo, ne oseća dostojan nje. Traži joj dostojnog muža. Nalazi: Laza je napunio romantičnu Lenkinu glavu Teslinim likom. Ona je, dosledno, volela njega, Lazu: on se, Laza, uplašio i geteovski pobegao od nje, u Krušedol. Lenka veruje Lazi. Kad nije Laza - nek je Lazin Tesla."

Ali, sve dok Vinaver nije objavio ovu prepisku, uz Teslino ime jedva da je bila pomena i Lazinog i Lenkinog.

I danas malo ko zna koliko je Tesla bio privržen, na primer, svojoj majci Đuki i da je iz Amerike vodio brigu o njoj do kraja njenog života. Malo se zna i da je tri svoje rođene sestre - Angelinu Trbojević, Milku Glumičić i Maricu Kosanović - kao i njihove porodice, neprestano novčano pomagao, čak i onda kad je i sam bivao u oskudici. Iz obimne prepiske s rodbinom u Lici otkriva se nepoznati Tesla.

Iz te obimne prepiske nije teško dokučiti s kolikom su mu se ljubavlju i poštovanjem obraćale njegove tetke, ili pak sestre i braća od ujaka i tetaka, pa njegovi sestrići, čak i unuci njegovih sestara. Mnogima je lično odgovarao na pisma, a nikog nije zaboravio: čekom ili novčanom pomoći rešavao je mnogima školarinu i knjige, drugima zimski kaput i cipele, ponekad je slao novac i za lečenje ili oporavak u banji.

Pored oca i dedova sveštenika i monaha, uz ujaka, potonjeg mitropolita, Tesla je rano otkrio svet duhovnosti i knjiga, svet posvećenosti i lišavanja. Posle mnogo godina u Americi čudio se, kako je pisao, što je u tom svetu teško naći čoveka kod koga bi se u isti mah moglo naći: znanje, pravičnost i nesebičnost. S one strane, preko okeana, otkriva nam se još jedno Teslino lice.

A da bi se u poslednjoj deceniji 19. veka ono sagledalo u punom sjaju, bilo je potrebno svratiti tačno u 20 sati u Salu palmi njujorškog hotela Valdorf Astorija. Tada se pojavljivao u sali za večeru otmeni gospodin visok gotovo dva metra. Nosio je kaput "princ Albert" i polucilindar. Njegove maramice bile su od bele svile, kravate ozbiljne, takođe svilene, okovratnik beo i čvrst. Bacao je odevne dodatke, uključujući i rukavice, posle samo nekoliko nošenja. Sedao je uvek za isti, unapred rezervisan sto. Prilazi mu prijatelj. Gospodin sa bradicom i cvikerom nešto mu blagonaklono poverava. Ime mu je Robert Adervud Džonson. Urednik je u časopisu "Senčeri magazin". Takođe je i pesnik. To je isti onaj prijatelj Amerikanac koji je, zbog odanosti prijatelju pronalazaču, počeo da uči srpski jezik i koji je među ostalim svojim pseudonimima imao i jedan srpski. Zbog Tesle se prozvao Luka Filipov.

Skromna autobiografija

Ni mnogobrojni novinari, ni Teslini biografi, nisu baš posvećivali naročitu pažnju njegovoj privatnoj ličnosti. Čak ni on sam, u svojoj autobiografiji, koju je skromno nazvao "Moji pronalasci" - nije nalazio da je išta drugo, lično ili privatno, važnije od njegovih pronalazaka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online