Sreda 01.11.2017.
00:11
B. Simonović - Vesti

Najslavniji Crnogorac sedme umetnosti (10): Pola jagnjeta za knjigu

wikipedia.org/Stevan Kragujević
Probudio mu želju za čitanjem: Ivo Andrić

Selo Đurđev Do, za koje se pretpostavlja da predstavlja zavičaj Roberta Mičama, danas je raseljeno i sasvim opustelo.

- Danima se nemate s kim sresti i porazgovarati - žali se Dragiša Mićunović, koji je dobar deo života proveo dokazujući da je njegov stric Gajo otac holivudske zvezde.

- Da bih nekako podnio i preživio ovu samotinju i čamotinju i sebi pričinio nekakvo zadovoljstvo, kad sam se vratio ovdje opredijelio sam se da se družim sa knjigom i u njoj nađem utjehu. Učlanio sam se u biblioteku "Petar Petrović Njegoš" u Nikšiću. Na moju sreću i zadovoljstvo tamošnji bibliotekari mi svesrdno pomažu da dođem do knjiga koje želim da pročitam i dopuštaju mi da ih zadržim i mimo propisanog roka. Tako imam dovoljno vremena da zapišem mudrosti i sve ono što sam zapazio i što mi se posebno dopalo dok sam čitao i što mi se učinilo vrednim pamćenja.

Tri vrste čitalaca

Ivo Andrić kaže da postoje tri vrste čitalaca: jedni čitaju tek da im vrijeme prođe, drugi mogu svojim jezikom i na svoj način da prepričaju ono što su pročitali, a najbolja je ona treća vrsta koja zna autentično da prenese ono što je napisano u knjigama, što je znak da razumiju ono što su pročitali. Dragiša Mićunović je nesumnjivo jedan od tih.

B. Simonović
Dok ovce planduju: Dragiša Mićunović čita ili zapisuje

Srodne duše

Prva knjiga koju sam pročitao, koja mi je nekako širom otvorila vrata književnosti i u meni snažno podstakla i probudila želju za čitanjem, bili su "Znakovi pored puta" Iva Andrića. Želja za čitanjem kod mene je, istina, postojala odavno, ali dok sam radio u preduzeću za to nije bilo vremena, a i preča je bila briga kako da izvedem djecu na tvrd životni put. Poslije toga knjige su prosto "preporučivale" jedna drugu.

U toj Andrićevoj knjizi sam, recimo, našao jedan njegov zapis o Geteu o kojemu sam ja do tada znao tek da je postojao kao pisac i mudrac i ništa više. Andrić za njega kaže da mu se divi kao piscu koji najčovječnije izražava ono što misli i osjeća. Upravo ova Andrićeva misao me navela da tražim i pročitam nešto od Getea.

Prvo sam pročitao "Srodne duše" i moram reći da sam tada zaista osjetio neku milinu u duši, divljenje tom čovjeku kako je slio i povezao svoje misli i osjećanja i nije čudo što sam poslije samo od Getea zapisao preko hiljadu misli i poruka.

Kad je mogao Robert, mogu i ja

Dok govori o piscima i knjigama koje je pročitao, pa i u razgovoru o svakidašnjim stvarima, Dragiša Mićunović često citira misli, poruke i poduke iz njih ili odrectuje po koji stih. Na pitanje kako u tim godinama može tako dobro da pamti i čuva od zaborava toliko citata, on šaljivo odgovara: "Pa ako je moj brat Robert Mičam mogao godišnje da snima po dva-tri filma i napamet uči toliko uloga, mora da ja po tome ličim na njega."
U Mićunovićevom imeniku pisaca čija je djela pročitao, posebno mesto zauzimaju srpski klasici. Osim Dositeja tu su i Jakov Ignjatović, Milovan Glišić, Svetolik Ranković, Milutin Uskoković, Vojislav Ilić, Sima Pandurović, Milan Rakić, Svetozar Ćorović, Aleksa Šantić, Zmaj, Ljuba Nenadović, Stefan Mitrov Ljubiša, Petar Preradović, Dis, ali i Tišma, Rastko Petrović, Antonije Isaković... Zanimljivo je da je pročitao i više klasičnih filozofskih dela od Kanta i Hegela do Vladimira Solovjeva, kojeg posebno ističe i voli.

Andrić me je podstakao da tražim i knjigu Geteove prepiske sa Šilerom. Doznao sam da je tu knjigu objavila neka izdavačka kuća iz Novog Sada i odmah je naručio - pola jagnjeta me koštala. Pročitao sam je naizust i stalno joj se vraćam. To je velika, obimna knjiga, skoro 1.000 strana, ravno 1.006 pisama, koja su njih dvojica razmijenila. To nije knjiga za svakoga i teško da će je razumjeti iko ko nije pročitao bar nešto od Getea i Šilera.

Ta knjiga je, recimo, mene podstakla da pročitam sva Geteova djela, a "Fausta" sam pročitao već četiri puta (postoji podatak da je Napoleon čak sedam puta čitao Geteove "Jade mladog Vertera", što ga je navelo da potraži Getea i sretne sa njim kad je osvojio Nemačku, prim. B. S).

Čitam uglavnom dok čuvam ovce, kad se tako nađem sam u pustinji i tišini gdje me ne može omesti ništa osim kiše i kakvog nevremena - objašnjava svoju nesvakidašnju strast Dragiša Mićunović.

- A koliko sam razumio i iz svega do sada pročitanog dokučio, i sva najveća djela svjetske književnosti su pretežno nastala u prirodi i tišini...

Posle kod kuće, najčešće izjutra pošto rano ustaje, dok je stoka još u toru ili štali, Dragiša prepisuje ono što je prethodnog dana čitajući zapazio i označio. Tako je za desetak godina nastalo to njegovo veliko "mislilo", zbornik mudrosti i umotvorina velikana pisane riječi koje ni njega kao "običnog" čitaoca nisu ostavile spokojnog. Mnoge od tih mudrosti on je naučio i napamet i počesto ih prigodno koristi i u svakidašnjem razgovoru: "Slatka je uteha nadati se da će se naše najlepše misli kao cveće izabrati, na naš opšti jezik izdati, naša imena živeti i mila našem rodu biti, za dobro koje smo mi učinili za one u dalekim vremenima kad se naše kosti u prah obretu" - citira Dragiša Mićunović Dositeja Obradovića, objašnjavajući smisao zapisivanja, odnosno toga što on tako neumorno radi već više od jedne decenije.

- Istog smjera i značenja je i jedna Napoleonova misao: "Nema veće pobjede od pobjede znanja nad neznanjem. To su jedine pobjede koje ne nose kajanje" - veli glasoviti francuski imperator i dodaje da "nema plemenitijeg posla nego u narodu širiti velike misli čovječanstva."

Pomoć Nikšićke biblioteke

Nastojao sam da dođem do djela najpoznatijih svjetskih književnih i filozofskih umova i u tome mi je nikšićka biblioteka mnogo pomagala. Dešavalo se tako da mi do ruku dođu i pojedine knjige koje nikad niko prije mene nije ni otvorio, a kamoli pročitao. Takav slučaj je, recimo bio sa Volterovom knjigom "U ime savjesti i razuma," koju je napisao još daleke 1865. godine. Ili, veoma zanimljiva knjiga "Izgubljena vjera" Miška Kranjeca, koji je opisivao stanje u posleratnoj Titovoj Jugoslaviji i predvidio mnoge stvari koje su se danas obistinile.

Sutra - Najslavniji Crnogorac sedme umetnosti (11): Knjiga čoveka čini čovekom

2024 © - Vesti online