Četvrtak 22.12.2016.
18:01
Đ. Barović - Vesti

Stvaranje i zločini OVK (10): Grobnica u Batajnici, svetska podvala

youtube.com/Škiljo Kikaš
Mnogo nelogičnosti: Ekshumacija tela u Batajnici

Kao grom iz vedra neba, odjeknula je te 2001. godine informacija da je unutar kampa SAJ (Specijalna antiteroristička jedinica) u Batajnici, otkrivena masovna grobnica. Ekshumacija oko 700 tela izvršena je u periodu od 12. do 27. juna te godine, a obdukciju je obavila grupa domaćih patologa, uz stručnjake iz inostranstva.

Za autore knjige "Zašto ćutiš, Srbijo", u pitanju je podvala - svetskih razmera.

Zašto ne tuže UN

"'Srpske snage' je termin koji se navodi u dokumentima FHP-a, kojim se nazivaju počinioci zločina. Pritom se te snage ne razvrstavaju po pripadnosti (vojska ili policija). Vodeći se tom logikom, a po principu komandne odgovornosti, FHP je mogao da podnese krivičnu prijavu protiv rukovodioca Ujedinjenih nacija, jer je po toj logici, SRJ odnosno Srbija međunarodno priznata država pod okriljem te organizacije. Za druge suprotstavljene strane u ovom sukobu ne postoji pravilo 'komandne odgovornosti'", navode autori knjige "Zašto ćutiš, Srbijo".

Dva puta sahranjen, a živ i zdrav

"Kroz primer osobe čije je telo identifikovano i ekshumirano na prostoru Kosova i Metohije, a kasnije pronađeno u masovnoj grobnici u Batajnici, evidentno je da se radi o planskoj, zlonamernoj i protivzakonitoj manipulaciji sa leševima."

Kao karakterističan primer, navode slučaj Albanca koji je, mada živ i zdrav, sahranjen čak dva puta, i to u dve različite grobnice.

"Prema dokumentaciji Unmika, Hamdi (Osmana) Neziri, rođen 14. 4. 1957. godine u selu Trstenik, opština Peć, nastanjen u selu Babiće, opština Peć, nestao je 8. 5. 1999. godine.

Prema istom izvoru telo Neziri Hamdija pronađeno je i ekshumirano dana 13. 9. 2000. godine u selu Junik, od strane tima španskih forenzičara. Vođa tima Mark Gasiora predstavio se kao stručnjak Ujedinjenih nacija koji je na prostor Kosova i Metohije došao posredstvom humanitarne organizacije.

U potvrdi odeljenja za pravosuđe kancelarije za sudsku medicinu vidi se da je Neziri Hamdi identifikovan kao leš pronađen u masovnoj grobnici u Batajnici, pod brojem MPU 2001000984; TS02/0015. Prema saznanjima francuskog Crvenog krsta, Neziri Hamdi je osoba koja se u podacima Međunarodnog crvenog krsta vodi u dosijeu Nestalih osoba od decembra 2006. godine pod brojem BLG 803984-01. Prema istom izvoru poslednji put nestalo lice Neziri Hamdi viđen je 10. 5. 1999. godine u Kukešu."

Čudna DNK analiza

Da je nešto u "slučaju Batajnica" sumnjivo, posvedočio je kasnije i jedan od učesnika ekshumacija i obdukcija, prof. dr Đorđe Alempijević, koji je na sudu rekao da Institut za sudsku medicinu, ali ni bilo koja druga institucija u Srbiji, zapravo nikada nisu učestvovali u DNK analizi i identifikaciji posmrtnih ostataka nađenih u grobnici u Batajnici. Ovaj podatak zaista čudi zato što se u okviru Instituta nalazi i osposobljena laboratorija koju je donirala Međunarodna komisije za nestala lica.

Ništa manje ne čude i drugi odgovori Alempijevića. Na pitanje da li su srpski stručnjaci izvršili identifikaciju osoba za koja je već postojao zapisnik o uviđaju, protokol ili bilo šta drugo, on je odgovorio da oni nikada nisu dobijali takve podatke!

Ubistva "kolaboratora"

Stevan Đurović i Jugoslav Petrušić ističu da se u dokumentima FHP-a ne navode imena pojedinih stradalih Albanaca za čiju egzekuciju su odgovorni pripadnici paravojno-terorističke OVK.

"Pojedini pripadnici OVK o likvidaciji sunarodnika pišu u svojim knjigama ili svedoče u procesima vođenim pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu. U jednom takvom svedočenju svedok Jakup Krasnići potvrđuje da je Glavni štab OVK potvrdio i objavio ubistvo 'kolaboratora': Hetem Dobruna iz sela Lozica (Klina), Ali Kulapeka iz Trstenika (Peć), Ramiza Leke iz Glogovca, Ljamil Gashija iz Glogovca i Dalipa Dugolija iz Petrašice. Tih ubistava nigde nema", ističu autori knjige o zločinima OVK.

Sudija je na to postavilo logično potpitanje: "Vi ste izdavali potvrde o smrti na osnovu podataka koje niste vi lično prikupili nego ste ih dobijali od Komisije za nestala lica i podatke koje ste dobijali sa Kosova i Metohije."

Odgovor Alempijevića govori sve.

"Mi nismo proveravali dobijene podatke, unosili smo one podatke koje smo dobili konkretno Komisije za nestala lica kao davaoca podataka...".

Nelogičnosti koje svakako traže jasno razjašnjenje, ima još, zbog čega autori knjige "Zašto ćutiš Srbijo" planiraju da slučaj masovne grobnice u Batajnici posebno istraže i te zaključke objave u jednoj od narednih knjiga.

www.mc.rs
Prof. dr Đorđe Alempijević

 

Misterija 1. januara

Na spisku pronađenih u Batajnici mnoge osobe kao dan rođenja imaju 1. januar.

Na pitanje dr Alempijeviću kako je to moguće, on je kazao da su dobili objašnjenje da ljudi koji su prijavljivali nečiji nestanak "ili nisu znali ili nisu želeli da pruže podatak o datumu rođenja" te osobe, pa je po automatizmu Interpolovim DVI obrascima stavljan prvi dan u godini.

2024 © - Vesti online