Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.12.2016.
02:00
Đ. Barović - Vesti A

Stvaranje i zločini OVK (7): Mudžahedini iz Bosne na Kosovu

Ekskluzivna serija o terorističkoj OVK iz pera srpskih obaveštajaca, pukovnika Stevana Đurovića i Jugoslava Petrušića Dominika: uloga Zapada u formiranju zloglasne albanske formacije i šta piše u tajnim dokumentima NATO, Kfora i Euleksa. Kako je Albanija obučavala lažne azilante i kako su novcem od droge finansirani teroristi, šta je prava istina o grobnici u Batajnici kod Beograda...

youtube.com
Veze Zapada i terorista 

U periodu 1998. i 1999. godine u redovima paravojno-terorističke organizacije OVK borilo se i više stotina plaćenika. I dok su neki stigli iz zapadnih zemalja na poziv "svoje braće", dotle su drugi, sa pozamašnim ratničkim stažom, pristigli s ratišta Bliskog istoka i Afrike, a najviše iz Pakistana, Avganistana, Čečenije, Alžira, Saudijske Arabije, BiH, Hrvatske...

Stevan Đurović i Jugoslav Petrušić, nekadašnji obaveštajci, u knjizi "Zašto ćutiš Srbijo" navode da su bili prepoznatljivi pre svega po taktici ratovanja koja je podrazumevala upotrebu snajperskih pušaka, eksploziva, otmice ljudi, pojedinačna i masovna ubistva civila, širenje straha i panike...

Plaćenici ginuli na granici

U martu 1998. godine strani mediji su javljali da u Drenici veoma profesionalno dejstvuje grupa stranih plaćenika. Prilikom razbijanja grupe terorista, 3. maja 1998. godine, u reonu sela Smonica, opština Đakovica, među poginulim teroristima nađeno je i lice crne puti koje je indentifikovano kao Džaber Imad Mededinu iz Sudana. Nešto kasnije u drugom sukobu u neposrednoj blizini granice s Albanijom ubijen je Palestinac Abu Hamzeh, za koga se ustanovilo da je obuku završio u terorističkom logoru koji je bio pod kontrolom muslimanske vojske Federacije BiH u selu Mehurić.

Oficiri stigli iz Hrvatske

O učešću stranaca u redovima OVK, a posebno oficira bivše JNA iz nekadašnjih jugoslovenskih republika, svedoči i priznanje Fatmira Gašija koga su srpske snage likvidirale 7. maja 1998. prilikom pokušaja ilegalnog prelaska albansko-srpske granice.

U dnevniku koji je pronađen navedeno je i sledeće:"...Dok nisu došli oficiri iz Hrvatske, mladići iz Glođana bili su nedisciplinovani. Sada su oni uspostavili red i disciplinu. Čak i tuku nedisciplinovane. Uspostavili su logor u selu...".
I Tim Viker, izveštač "Tajmsa", boraveći u Lapušniku 1. juna 1998. godine, zapisao je: 

"...Komandiri terorista su i stranci iz Hrvatske i Slovenije...".

Većina terorista sa svih strana se okupljala u sabirnim logorima i kampovima na severu Albanije, najviše u rejonu Tropoje, odakle su se ilegalno prebacivali na prostor Kosmeta.
Prema izveštajima vojnih službi bezbednosti, 18. jula 1998. godine u graničnom pojasu, u rejonu karaule Košare likvidirana je grupa od 35 terorista dok su pokušavali da pređu iz Albanije.

Amnestija

Prema obaveštajnim podacima zapadnih zemalja koja se poklapaju sa saznanjima srpskih službi, glavna mudžahedinska jedinica koja je dejstvovala na Kosmetu bila je jedinica Abu Bekir Sidik. Njen osnivač, Ekrem Avdija iz Kosovske Mitrovice, zajedno s Abdulahom Duhajmanom formirao je kamp za obuku muhadžedina na teritoriji opštine Tešanj u BiH, odakle su se kasnije ilegalno prebacivali na teritoriju Kosmeta.
"Jedinica je na Kosmetu dejstvovala od maja do jula 1998. godine, tokom ofanzive OVK. Kada je ofanziva bila pred slomom, pokupili su se i ilegalno otišli sa teritorije Kosmeta, isto kako su i došli", stoji u izveštajima obaveštajnih službi u kojima se navodi da je jedinica brojala oko 120 plaćenika.
Prilikom ilegalnog napuštanja prostora Kosmeta uhapšeni je i deo komandnog kadra te jedinice, komandant Ekrem Avdija, Špend Kopriva i Nedžmedin Lauš. Oni su osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne, ali ih je oslobodio jedan potpis tadašnjeg državnika SRJ, na osnovu Zakona o amnestiji donetog 2001. godine u Skupštini SRJ.
 

Islamisti u Đakovici i Srbici

Kod jednog od ubijenih terorista pronađen je spisak sa imenima i adresama državljana Saudijske Arabije, Jemena, Irana i BJR Makedonije.
"Islamski verski službenik, pripadnik OVK, priznao je istražnim organima SRJ da su se tokom 1998. i u prvoj polovini 1999. godine u redovima OVK borile dve jedinice mudžahedina koje su bile popunjene islamistima iz Saudijske Arabije, Jemena, Somalije, Filipina, Egipta, Pakistana, Irana, Indonezije, BJR Makedonije i Bosne i Hercegovine. Jedna jedinica mudžahedina dejstvovala je u rejonima sela Smonica i Ponoševac u opštini Đakovica, a druga u rejonu sela Donje Prekaze, opština Srbica", navodi se u knjizi Đurovića i Petrušića.
Da sve nije "izmišljotina" i srpska propaganda, potvrdio je u junu 1998. godine predstavnik Stejt Departmenta, Robert Gelbard tvrdeći da SAD imaju podatak da se u okviru OVK nalaze Čečeni i Iranci.

Sutra - Stvaranje i zločini OVK (8): Zloglasna zona Dukađini

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online