Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.12.2016.
05:00
Đ. Barović - Vesti A

Stvaranje i zločin OVK (1): Večiti san o velikoj Albaniji

Nekadašnji načelnik vojne službe bezbednosti i Kontraobaveštajne službe Prištinskog korpusa, pukovnik Stevan Đurović i francuski obaveštajac Jugoslav Petrušić Dominik, koristeći se tajnim dokumentima NATO-a, Kfora, Euleksa, i uz pomoć više od 200 saradnika u knjizi "Zašto ćutiš, Srbijo", napravili su, do sada najsveobuhvatniju analizu delovanja Oslobodilačke vojske Kosova.

Youtube/seferbujupi
Sve je krenulo od Prizrenske lige: Albanski teroristi

"Vesti" imaju eksluzivno pravo da svojim čitaocima prezentuju neka poglavlja iz kojih se može izvesti sasvim jasan zaključak o razlozima osnivanja i načinu delovanja OVK. Istovremeno, iz tih dokumenata je moguće izvesti jasan zaključak o razmerama manipulacija na Kosovu koje su za posledicu imale nekoliko haških i procesa koji su se vodili ili još vode u Srbiji.

- Da bi se objasnila suština nastanka OVK, potrebno je vratiti se u prošlost, jer cilj da se ujedine teritorije na kojima žive Arbanasi datira još od 1878. godine i prve Prizrenske lige. Reč je južnom delu Srbije, zapadnoj Makedoniji, istočnoj Crnoj Gori i severozapadnom delu Grčke - navodi pukovnik Đurović.

U knjizi se daje precizna geneza tih "snova", ali je mnogo zanimljivije osvrnuti se na "noviju istoriju", odnosno period od 17. februara 1982. godine kada je u Nemačkoj formiran Nacionalni pokret za republiku Kosovo.

Sa početkom raspada SFRJ, i apetiti Albanaca su porasli, pa se umesto težnje da Kosovo postane jedna od republika Titove Jugoslavije, za cilj uzima stvaranje nezavisne države. Otuda je i ovaj pokret promenio ime u Nacionalni pokret Kosova - organizaciju koja će preuzeti ulogu glavnog planera svih kasnijih terorističkih akcija na Kosmetu.

Vesti

Ekskluzivna serija o terorističkoj OVK iz pera srpskih obaveštajaca, pukovnika Stevana Đurovića i Jugoslava Petrušića Dominika: uloga Zapada u formiranju zloglasne albanske formacije i šta piše u tajnim dokumentima NATO-a, Kfora i Euleksa.

Kako je Albanija obučavala lažne azilante i kako su novcem od droge finansirani teroristi, šta je prava istina o grobnici u                                                                                                Batajnici kod Beograda...

"Ideja o vojnom organizovanju Albanaca na KiM proistekla je iz odluke o ilegalnom proglašenju 'Republike Kosovo', donete 2. jula 1990. godine. Politički lider Demokratskog saveza Kosova, Ibrahim Rugova, nameće se kao jedinstveni lider svih Albanaca. Preko svoje političke stranke on počinje da regrutuje kadar po svim gradovima pokrajine i da ih šalje u prve formirane centre za obuku na teritoriji Republike Albanije. U Albaniji je formirano sedam centara. Prvi od pomenutih centara formiran je u mestu Surelj kod Tirane. Organizovanu obuku prvih grupa realizovali su aktivni oficiri Albanske armije. U prvoj grupi od pedesetak Albanaca sa Kosmeta bili su Adem Jašari i Zahir Pajaziti, koji će kasnije biti glavni ideolozi, rukovodioci i organizatori terorističkih akcija na KiM, legitimišući se kao teroristička organizacija OVK. Nakon obuke u Albaniji, pripadnici grupacije oko Adema Jašarija formiraju terorističke grupe u lapskom, dreničkom i metohijskom delu Kosmeta, već 1992. godine", navode autori knjige "Zašto ćutiš, Srbijo".

Prsti CIA i nemačke puške

Prema pisanju londonskog "Sandej tajmsa" od 12. marta 2000. godine, logistička i svaka druga podrška formiranju OVK stizala je iz Amerike:

"Američka Centralna obaveštajna agencija direktno je pomagala i obučavala OVK na Kosovu i Mešohiji i pripremala albanske separatiste za sukobe sa snagama Vojske Jugoslavije i MUP-a Srbije. Iako kontakti kosovskih separatista i CIA postoje već godinama, glavne akcije američke službe izvođene su tokom 1998. i 1999. godine, i to kroz diplomatske, posmatračke i verifikacione misije na Kosmetu."

Ovu tvrdnju potkrepljuje i američki analitičar stručnjak za rad obaveštajnih službi Džon Vitli koji u svojim analizama tvrdi da su CIA i nemačka BND zajednički radili na organizaciji i obuci OVK.
"OVK je nosila nemačke uniforme, istočnonemačko naoružanje, a finansirali su se delom i od droge."

Bin Laden u Albaniji

Stevan Đurovića i Jugoslav Petrušić navode i da je Bin Laden, vođa Al Kaide boravio u Tirani 1995. godine kao gost tadašnjeg predsednika Salija Beriše.
"Tada je dogovoreno osnivanje mreže Al Kaide u Albaniji i na Kosovu i Metohiji. Tom sastanku prisustvovali su i Baškim Gazideda, šef tajne policije Albanije i kao gosti sa Kosmeta Hašim Tači i Ramuš Haradinaj. Tada je imenovan Gazideda za jednog od šefova Al Kaide za prostor Balkana. Pat Roberts, američki senator, predsednik Komisije za bezbednost u Senatu SAD, javno je izjavio u Senatu da postoje nesumnjivi dokazi o saradnji Al Kaide i samog Bin Ladena sa OVK, kao i o vezama rukovodilaca OVK sa trgovinom drogom."

Vitli navodi da je CIA na sebe preuzela obavezu da u Republici Albaniji organizuje kampove za obuku u kojima bi se obučavali, uvežbavali i opremali pripadnici OVK, a da bi se ti planovi lakše realizovali, u Prištini je 1992. godine otvoren Američki informacioni centar.

"U realizaciju 'terorističkog' projekta uključuju se zemlje Bliskog i Srednjeg istoka, zemlje severnog dela Afrike, Amerika, Kanada, a u Evropi zemlje zapadne Evrope (Nemačka, Švajcarska, Velika Britanija, Francuska, Austrija) i silom novoformirane zemlje bivše Jugoslavije (Hrvatska, Slovenija i deo BiH)."

Sutra - Stvaranje i zločin OVK (2): "Laže azilante" obučavao Sigurimi

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online