Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.12.2016.
05:00
Đ. Barović - Vesti A

Stvaranje i zločini OVK (2): Sigurimijeva škola za ubice

Ekskluzivna serija o terorističkoj OVK iz pera srpskih obaveštajaca, pukovnika Stevana Đurovića i Jugoslava Petrušića Dominika: uloga Zapada u formiranju zloglasne albanske formacije i šta piše u tajnim dokumentima NATO-a, Kfora i Euleksa. Kako je Albanija obučavala lažne azilante i kako su novcem od droge finansirani teroristi, šta je prava istina o grobnici u Batajnici kod Beograda...

Vesti
Stevan Đurović i Jugoslav Petrušić 

Stevan Đurović, nekadašnji visoki oficir vojne službe bezbednosti i francuski obaveštajac Jugoslav Petrušić predočavaju do sada nepoznate podatke o načinu obuke pripadnika OVK koja je vršena uglavnom u Albaniji.

Najdetaljniji opis "drila" u centrima na prostoru Albanije, dali su Jašari Hajdar i Fatmir Osmani, dvojica od trojice Albanaca koji su februara 1994. godine uhapšeni u pokušaju da ilegalno pređu makedonsko-jugoslovensku granicu.

Osmani je ispričao vojnim organima bezbednosti da su njih dvojica, dve godine ranije, pre odlaska na obuku u Albaniju, bili na redovnom odsluženju, tada obavezne vojske - JNA. Nekoliko nedelja kasnije, maja 1992, ilegalno prelaze u Albaniju i tamo se prijavljuju oficiru albanske tajne službe Sigurimi.

Nož, pištolj, minobacač...

Obuka u logoru Labinot trajala je šest meseci, a kako autori knjige "Srbijo, zašto ćutiš" navode, u periodu od 26. juna 1992. godine do 26. januara 1993, prošlo ju je 110 Albanca sa Kosova.
Fatmir Osmani je naveo da se sem rukovanju klasičnim vojnim naoružanjem i tehnikom, u kampu učilo i "specijalističkim" disciplinama, poput korišćenja noža, pištolja tompson, ali i minobacača, protivavionskih mitraljeza, dok su najbolji "studenti" učili i vožnju i gađanje iz tenkova, baratanje eksplozivom.
"Obuka sa ovim naoružanjem trajala je u proseku po dve nedelje", navodi Osmani.

- Nakon uzete pismene izjave od strane kapetana, isti mi je rekao da ćemo ići u logor Labinot u blizini Elbasana radi vojne obuke. Tom prilikom nam je izdao izbegličke legitimacije, a da će nam one u stvari služiti kao pokriće za boravak u logoru sa rokom važenja od šest meseci, koliko je inače i obučavanje trajalo - svedočio je Osmani.

Komandant ovog logora bio je potpukovnik albanske vojske, Mond Bejdri iz Elbasana koji je držao teorijsku i političku nastavu, a glavni instruktor u tom kampu bio je oficir Sigurimija, kapetan Ljeter Roši.

Osmani je detaljno opisao raspored svih objekata i poligona u ovom logoru, uključujući i četiri spavaonice koje su bile namenjene za "vojnike Republike Kosovo". Detaljno je objasnio i kako se odvijao trenažni proces.

- Obuka je bila organizovana po odeljenjima od po 15 ljudi, gde je svako odeljenje imalo svog starešinu sa činom desetara. U mom odeljenju je to bio Afrim Gaši, rodom iz Prištine. Kada sam ja započeo vojnu obuku, u logoru je bilo pet odeljenja, a nakon četiri meseca bilo ih je već osam - navodi ovaj nekadašnji pripadnik OVK, taksativno nabrajajući imenom i prezimenom Albance i iz kojih krajeva Kosova su tu stigli.

Svaki "polaznik" je dobio zelenu uniformu, čizme, čarape, košulje, majice, opasače sa uprtačima, pištolj ruske proizvodnje kalibra 6,35 milimetara, sa 10 metaka.

- Prvi dan obuke sastojao se uglavnom u sticanju kondicije kojom prilikom smo bili opterećeni stavljanjem većeg komada kamena u rančeve i tako trčali uz brdo van žice logora u trajanju od dva sata. Fizičku kondiciju smo sticali i na druge načine, prolaženjem kroz prepreke, penjanjem uz konopac i slično i to je trajalo tokom cele obuke u trajanju od po dva sata dnevno. Tokom "drila" vežbali smo i borilačke veštine - karate, džudo i slično. Osim za sticanje fizičke kondicije, imali smo i obuku za rukovanje raznim vrstama naoružanja.

Ipak, ključ treninga bio je u osposobljavanju "komandosa" koji bi vršili diverzantske akcije širom Kosova.
 

Zemajevo priznanje

Jedan od komandanata OVK Tahir Zemaj objašnjava model rada u okviru "vojnog krila" organizacije.
- Naše starešine i vojni eksperti su bili angažovani u svim zemljama. U Nemačkoj je radio Salji Veselji, u Švajcarskoj Agim Mehmeti, u Sloveniji Ismet Ibiši, Kemalj Šaćiri je radio u Hrvatskoj. Ahmet Krasnići je bio koordinator svih vojnika, a u prvim četama su, prema njegovom priznanju bili još i: Salji Čeku, Adem Jašari, Zahir Pajaziti...
Međutim, mnogo je važnije priznanje čime su se ti odredi bavili.
- Njihove operacije su bile ilegalne, kao što je postavljanje eksploziva, ubistva policajaca i druge, to su bile jedine borbene aktivnosti na Kosovu u to vreme... Sve aktivnosti su rađene uz konsultaciju sa Bujarom Bukošijem, premijerom Vlade Republike Kosova - navodi Zemaj.

Sutra - Stvaranje i zločini OVK (3): Obuka za komandose

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online