Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 22.08.2015.
23:12
nezavisne.com A

Anegdote o Titu koje nisu smele da se pričaju

Postoji nekoliko anegdota o Josipu Brozu Titu koje za njegovog života, i života SFRJ, nisu smele da se prepričavaju. Ovo su najinteresantnije, koje su zapamtili njegovi savremenici.

Fonet/Muzej istorije Jugoslavije
Od novinara dobio pečeno pile iz automata

Žandar u službi partije

Tito je pre rata često putovao na sastanke po zemlji, a i van nje, i uvek se služio falsifikovanim ispravama. Jednom je putovao na važan partijski zadatak pod imenom inženjera Kostanjšeka. Igorm slučaja u njegovom kupeu našao se neki žandarski narednik, vrlo govorljiv i znatiželjan. Tito je bio otmeno obučen, s rukavicama i šeširom, pa je žandaru verovatno prijalo da razgovara s tako uglađenim gospodinom. Tito je vrlo spretno odgovarao na sva pitanja, ističući da ima da obavi neki vrlo važan državni posao. Stigavši na odredište, Tito se pozdravio s narednikom i krenuo da izađe, ali je ovaj uhvatio njegov kofer i poneo mu do perona. Pre nego što će se vratiti u vagon, žandar je salutirao Titu i poželeo mu da dobro obavi "onaj važan posao".

Spasila ga beba

Zbog sve većeg progona komunista 1934, Josip Broz je krenuo preko Beča u Sovjetski Savez. U kupeu brzog voza koji se približavao Mariboru, s Brozom se vozila neka Austrijanka držeći u naručju malo dete. Kad su na granici ušli u voz policajci i zatražili pasoše, Austrijanka je zamolila Broza da joj pridrži dete. Došao je red i na Broza da pokaže svoju ispravu. Putovao je pod lažnim imenom češkog inženjera Tomaneka, s ne baš najbolje falsifikovanim pasošem. U trenutku kada je predao pasoš policajcu, osetio je nešto toplo u krilu. Brzo je podigao dete i na svetlom odelu ugledao oveću mrlju – beba ga je popiškila. Policajci su se slatko nasmejali i samo površno pregledali Brozov pasoš i vratili mu ga.

Neka pita proletere

Vrhovni štab se u vreme pete neprijateljske ofanzive, 1943. našao u teškom položaju, samo nekoliko stotina metara od neprijateljskih linija. Član britanske vojne misije, kapetan Deakin prišao je s tumačem Titu i upitao:

- Kakva je situacija?

Kad su mu pokazali gde se nalazi neprijatelj, uzbuđeno je rekao: - Pa što se ne predamo?

Kada je tumač preveo Titu Deakinove reči, vrhovni komadant je odgovorio:

- Reci mu, nek ode k Prvoj proleterskoj, pa ako se oni slože da se predamo, slažem se i ja.

Kad se Tito ne obrije

Bez obzira na situaciju tokom rata, Tito je uvek nalazio vremena da se obrije. U toku pete ofanzive, na Zelengori jedan od boraca primetio je da se tog jutra Tito nije obrijao pa će svom drugu:

- E, moj druže, mora da smo zapali u gadna g...., kad se drug Stari nije ni obrijao.

Uzajamno razumevanje

Godine 1944. Tito je posetio Vršac i okolna sela pa se zanimao kako narod živi, kako se slažu sa svojim susedima.

- Pa, eto, slažemo se… Samo, druže Tito… kradu nam konje! - rekao je jedan seljak.

- A što vi na to? - upitao je Tito.

- Pa i mi njima krademo konje - odogovorio je seljak.

- E, onda dobro. Znači, postoji obostrano razumevanje - nasmešio se Tito i završio razgovor.

Kriv je Minić

Jednom prilikom povela se reč o tome kako je francuski predsednik Šarl de Gol bio ljut na jugoslovenske komuniste zato što su Dražu Mihailovića posle rata osudili na smrt. Slušajući taj razgovor, kojem je prisustvovao i Miloš Minić, Tito u jednom trenutku dobaci, pokazujući na Minića:

- Pa neka pozove na odgovornost glavnog "krivca", on je bio državni tužilac na suđenju Draži…

Najbolji potez

U nacionalnom klubu štampe u Vašingtonu, Tito je 29. oktobra 1970. odgovarao na pitanja američkih novinara. Zahvaljujući Titovoj poslovičnoj ležernosti i pristupačnosti, ubrzo je uspostavljen prisan kontakt i srdačna atmosfera. Svojim duhovitim i sadržajnim odgovorima, Tito je imresionirao i najprovokativnije predstavnike "sedme sile".

- Gospodine, predsedniče, šta predstavlja najveći pozitivan rezultat Niksonove posete Jugoslaviji? - upitao je jedan novinar.

- To što sam ja danas u Americi - lakonski je odgovorio Tito.

Tito i Staljin

Posle raskida odnosa između Jugoslavije i SSSR 1948. godine, Staljin je, navodno, nekoliko puta pokušao da izvrši atentat na Tita. Navodi se da je Tito bio primoran da otvoreno piše Staljinu:

"Prestani da šalješ plaćene ubice da me ubiju. Već smo uhvatili petoricu, jednog sa bombom, jednog sa puškom… Ako ne prestaneš da šalješ ubice, ja ću poslati jednog u Moskvu i neću morati da pošaljem drugog."

Ne zna se šta je Staljin na to odgovorio.

Novinar platio Titu ručak

U podzemnom prolazu na Terazijama, koji je otvorio Josip Broz Tito, bio je instaliran i dotad neviđeni aparat za pečenje pilića, koji je radio automatski kad se u njega ubaci dinar, koji je tad bio "veliki kao kuća"! Organizatori svečanosti su poželeli da pečeno pile iz automata prvi proba predsjednik Republike:

- Ja nemam dinar - rekao je Tito, a i njegova supruga Jovanka nije imala para, pa je organizator upitao prisutne novinare može li ko od njih da pomogne u rešenju neočekivane teškoće?

- Imam ja - prvi se javio novinar Ljubiša Milanović.

Kolege su kasnije zavitlavale Ljubišu kako nesvakidašnju investiciju nije najbolje iskoristio napisavši, na primer, feljton s naslovom "Kako sam Titu platio ručak"! U to vreme, a naročito posle Titove smrti, mnogi koji su se samo našli u blizini doživotnog predsednika pisali su o tome ne samo članke, nego i knjige, pritom ih dobro unovčivši.

POVEZANE VESTI

Nedelja 23.08.2015. 00:01
Kako je copavi naseljavao Kosovo i Metohiju sa Albancima tako i Cionisti sada naseljavaju svet sa migrantima...
Nedelja 23.08.2015. 01:08
Bla bla truc truc ,kopirano iz tik taka
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online