Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 25.01.2017.
18:01
B. Đokić - Vesti A

Preko Tita rušili Kremlj

Nedavno deklasifikovana dokumenta američke Centralne obaveštajne agencije daju mnoge odgovore na pitanja o događanjima u SFRJ i odnosu vlasti SAD prema Josipu Brozu Titu i komunističkoj Jugoslaviji.

wikipedia.org/Jože Gal
Josip Broz je bio uvažavan u Americi

Koliko se može videti iz ovih dokumenata, koji ne sadrže samo tajne memorandume CIA, već i drugih američkih državnih agencija upućenih ovoj obaveštajnoj službi, opstanak Jugoslavije i Tita, kao najbližih saveznika protiv Sovjetskog Saveza, bio je jedan od prioriteta, a razlog je između ostalog i zavist koju je bogata i razvijena Jugoslavija izazivala među državama sovjetskog bloka, čime je slabila vlast Kremlja nad njima.

Značaj Jadranskog mora

U dokumentu koji je objavila CIA, a odnosi se na sastanak u Stejt departmentu od 5. novembra 1982. godine, raspravlja se o teškoj ekonomskoj situaciji u SFRJ posle smrti Tita i traže načini kako da se poboljša finansijska situacija zemlje i reše problemi nagomilanih dugova. Sastanak je vodio Pol Bremer, kasnije poznat po tome što je bio okupacioni guverner Iraka posle invazije SAD.

Na tom sastanku prisustvovali su predstavnici kancelarije američkog potpredsednika, Saveta za nacionalnu bezbednost, CIA, ministarstava poljoprivrede, trgovine, odbrane, finansija, Federalnih rezervi, Trgovinske komore, EXIM banke i Kancelarije za budžet. Tema sastanka bila je Jugoslavija, kako naći način da se ona izvuče iz ekonomske i političke krize, ali i prvi put se otvoreno navodi iz kojih razloga su SFRJ i Tito bili važni Americi, koje su koristili radi slabljenja "sovjetske imperije".

Navedeni su prvo geopolitički razlozi.

"Jadransko more je otvoreno more i Varšavskom paktu je tamo zabranjen pristup, zbog čega je sovjetska pretnja NATO saveznicima Grčkoj i Italiji, kao i Bliskom istoku značajno manja. Jugoslavija kontroliše jedini vazdušni koridor od zemalja Varšavskog pakta do Mediterana i Bliskog istoka, kroz ne NATO vazdušni prostor. Sovjetima je zabranjen pristup jadranskim aerodromima. Zato nemaju nikakvu taktičku i vazdušnu podršku sovjetskoj Mediteranskoj floti. Jugoslovenska vojska je primarno usmerena ka odbrani napada iz zemalja Varšavskog pakta. Odlučni su da blokiraju prolaz kroz severnu Jugoslaviju snagama Varšavskog pakta, koje bi ušle u severnu Italiju kroz Goricijski prolaz".

Zapadna integracija

Zatim su navedeni i politički razlozi zašto se SFRJ smatra bliskim saveznikom SAD i zašto je uvek pružana podrška Titu, a samim tim i velika finansijska podrška.

Kuba i Broz

U jednom od dokumenata koje je objavila CIA, navodi se i uloga SFRJ u Pokretu nesvrstanih. U tom memorandumu se navodi kako je uloga Jugoslavije važna kako bi se napravio kontrabalans uticaju Fidela Kastra i Kube, koji je hteo ovaj pokret da više okrene u pravcu Sovjetskog Saveza

"Jugoslavija, nagrada koja je izmakla Staljinu 1948. godine, nije zaboravljena u Kremlju. SAD su Titu dale pomoć koja je bila ključna da sačuva nezavisnost Jugoslavije na putu otvaranja ka Zapadu i razvoju. Zbog toga je Jugoslavija predmet zavisti istočnoevropskih zemalja Varšavskog pakta (možda sa izuzetkom Mađarske)... Ono što se desi u Jugoslaviji imaće očigledno implikacije na dalji razvoj Rumunije i drugih istočno-evropskih zemalja... Produženje jugoslovenske ekonomske krize i slabljenje vere u Zapad će uzrokovati da komunističke zemlje vide Zapad kao manje poželjan primer kome treba da streme, ali i mogućnost da sovjetski pritisak za političke i vojne ustupke u Jugoslaviji bude pojačan".

Na kraju dokumenta navodi se da je strateški interes SAD da Jugoslavija zadrži nezavisnost i teritorijalni integritet, te da se putem liberalizacije integriše na Zapad, što je glavni interes Amerike već tri decenije.

Staljin pravio Veliku Makedoniju

"Prema sovjetskom planu za pravljenje nezavisne makedonske države, najveći deo bi bio uzet od Jugoslavije, do linije Prizren, Priština, Vranje i Niš, a od Grčke Solun, kao i deo Bugarske...

Plan je da sovjetske snage oko Ćustendila, obučene u lažne grčke paritzanske uniforme, upravo sa grčkim i bugarskim partizanima uđu u Jugoslaviju, a kada zauzmu teritorije nove Makedonije, da se rešenje traži mirnim putem, bez vraćanja okupiranih delova Jugoslaviji...

Slobodna država Makedonija bi bila proglašena i odmah bi se ujedinila sa Albanijom i uzela ime Albanija-Makedonija. Bugarska bi u ime zahvalnosti za davanje dela teritorije novoj državi dobila oblast Kavale od Grčke, čime bi se omogućilo da izađe na Egejsko more", navodi se u izveštaju CIA.

Zašto se od ovog plana odustalo, da li su SAD po otkriću intervenisale u Kremlju, jer su u to vreme Tito i SFRJ već bili pod njihovom zaštitom, u izveštaju ne piše.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online