Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.08.2015.
12:44
mondo.rs A

Mesečarenje deluje smešno, ali nije: Izašla samo u majici, premeštala nameštaj

Osobe koje mesečare izgledaju kao da su budne, a zapravo su u dubokom snu, potpuno nesvesne svega što u tom trenutku rade. Tako na primer, Džordan Paramor ima ozbiljnih problema sa mesečarenjem, zbog čega je bukvalno strah da legne u krevet. Dešavalo joj se da usred noći izađe na ulicu obučena samo u majicu i da tako satima šeta.

iahealth.net
Prosto je strah da zaspi, jer ko zna gde će se probuditi i šta će raditi....

- Prolaznicima je sigurno izgledalo strašno, mislili su da sam pijana ili tako nešto, ali nisam. Bila sam potpuno trezna, ali neprikladno obučena - samo u majicu. Mesečarila sam, šetala noću po ulici, a to je nešto što radim još od detinjstva. Tada sam se tokom šetnje po ulicama probudila i uspela da se vratim do stana, zahvaljujući ljubaznom komšiji koji me odveo natrag do zgrade u kojoj živim - priča za Džordan svoje muke za "Dejli mejl."

Takvi problemi sa spavanjem počeli su kada je imala samo pet godina.

- Mama bi dolazila noću u moju sobu da me obiđe i zaticala me kako sedim na krevetu, širom otvorenih očiju. Postavljala bi mi pitanja na koja sam odgovarala, ali se nikada nisam sećala tog razgovora sutradan.

Narednih deset godina, nastavili su se ovakvi problemi.

- Ja nisam sanjala, ja sam glumila svoje snove. Videla bih ljude u svojoj sobi, pričala i šalila se sa njima, a nekad bih ustajala i šetala.

Mesečarenje nije retka pojava, ali su tome sklonija deca nego odrasli jer mozak vremenom "preraste" mesečarenje, ali ima i odraslih ljudi poput Džordan, koji imaju ovaj problem.

- Nebrojeno puta sam se budila mokra od znoja jer sam ustajala do ormara i u snu navlačila ko zna koliko slojeva odeće na sebe. Rekord je bio - pet džempera. Bilo je i situacija kada sam premeštala nameštaj po kući, ili svoje stvari, a sutradan ne bih mogla da ih nađem jer nisam znala gde sam ih ostavila tokom mesečarenja.

Bilo je raznih situacija, ali kada je imala oko 30 godina, Dženifer je sebi tokom mesečarenja napravila problem sa policijom.

- Bila sam na večeri kod svog prijatelja i odlučila da prespavam kod njega. U tri sata ujutru, neko je kucao na vrata sobe u kojoj sam spavala, a kada sam otvorila, ugledala sam dvojicu policajaca i svog zbunjenog prijatelja. Imala sam, očigledno vrlo živopisan san u kojem me je neko kidnapovao, a ja sam onda pozvala policiju tri puta kako bih to prijavila. Pošto nisu imali razlog da moj poziv ne shvate ozbiljno, policajci su došli.

Bila je užasnuta kada je shvatila šta se desilo, a policajci su mislili da je pijana. Taj događaj ostavio je traga na Dženifer koji je razvila ozbiljnu fobiju od spavanja, zabrinuta šta bi mogla da uradi u snu. Ona je, naravno, pokušala da reši svoj problem, a lekari su joj rekli da je ona najekstremniji slučaj mesečarenja sa kojim su se sreli.

- Lekar mi je rekao da od otprilike sedam sati koliko sam spavala, u dubokom snu sam bila samo 15 minuta.

Mesečarenje može da bude opasno - osobe koje mesečare mogu da budu agresivne, ali i da sebe dovedu u opasne, rizične situacije. Loša vest, naročito za ekstremne slučajeve poput ovih, je da nema leka.

Do mesečarenja dolazi kada tokom sna pojedini delovi mozga ostanu budni, aktivni, a stručnjaci kažu da malo toga može da se uradi, osim da se obezbedi okolina kako barem ne bi došlo do povreda tokom mesečarenja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online