Četvrtak 06.08.2015.
12:44
mondo.rs

Mesečarenje deluje smešno, ali nije: Izašla samo u majici, premeštala nameštaj

iahealth.net
Prosto je strah da zaspi, jer ko zna gde će se probuditi i šta će raditi....

- Prolaznicima je sigurno izgledalo strašno, mislili su da sam pijana ili tako nešto, ali nisam. Bila sam potpuno trezna, ali neprikladno obučena - samo u majicu. Mesečarila sam, šetala noću po ulici, a to je nešto što radim još od detinjstva. Tada sam se tokom šetnje po ulicama probudila i uspela da se vratim do stana, zahvaljujući ljubaznom komšiji koji me odveo natrag do zgrade u kojoj živim - priča za Džordan svoje muke za "Dejli mejl."

Takvi problemi sa spavanjem počeli su kada je imala samo pet godina.

- Mama bi dolazila noću u moju sobu da me obiđe i zaticala me kako sedim na krevetu, širom otvorenih očiju. Postavljala bi mi pitanja na koja sam odgovarala, ali se nikada nisam sećala tog razgovora sutradan.

Narednih deset godina, nastavili su se ovakvi problemi.

- Ja nisam sanjala, ja sam glumila svoje snove. Videla bih ljude u svojoj sobi, pričala i šalila se sa njima, a nekad bih ustajala i šetala.

Mesečarenje nije retka pojava, ali su tome sklonija deca nego odrasli jer mozak vremenom "preraste" mesečarenje, ali ima i odraslih ljudi poput Džordan, koji imaju ovaj problem.

- Nebrojeno puta sam se budila mokra od znoja jer sam ustajala do ormara i u snu navlačila ko zna koliko slojeva odeće na sebe. Rekord je bio - pet džempera. Bilo je i situacija kada sam premeštala nameštaj po kući, ili svoje stvari, a sutradan ne bih mogla da ih nađem jer nisam znala gde sam ih ostavila tokom mesečarenja.

Bilo je raznih situacija, ali kada je imala oko 30 godina, Dženifer je sebi tokom mesečarenja napravila problem sa policijom.

- Bila sam na večeri kod svog prijatelja i odlučila da prespavam kod njega. U tri sata ujutru, neko je kucao na vrata sobe u kojoj sam spavala, a kada sam otvorila, ugledala sam dvojicu policajaca i svog zbunjenog prijatelja. Imala sam, očigledno vrlo živopisan san u kojem me je neko kidnapovao, a ja sam onda pozvala policiju tri puta kako bih to prijavila. Pošto nisu imali razlog da moj poziv ne shvate ozbiljno, policajci su došli.

Bila je užasnuta kada je shvatila šta se desilo, a policajci su mislili da je pijana. Taj događaj ostavio je traga na Dženifer koji je razvila ozbiljnu fobiju od spavanja, zabrinuta šta bi mogla da uradi u snu. Ona je, naravno, pokušala da reši svoj problem, a lekari su joj rekli da je ona najekstremniji slučaj mesečarenja sa kojim su se sreli.

- Lekar mi je rekao da od otprilike sedam sati koliko sam spavala, u dubokom snu sam bila samo 15 minuta.

Mesečarenje može da bude opasno - osobe koje mesečare mogu da budu agresivne, ali i da sebe dovedu u opasne, rizične situacije. Loša vest, naročito za ekstremne slučajeve poput ovih, je da nema leka.

Do mesečarenja dolazi kada tokom sna pojedini delovi mozga ostanu budni, aktivni, a stručnjaci kažu da malo toga može da se uradi, osim da se obezbedi okolina kako barem ne bi došlo do povreda tokom mesečarenja.

2020 © - Vesti online