Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.11.2017.
00:11
J. L. Petković - Vesti A

Istina ili fikcija tajne studije Bundesvera (2): Pale Balkan, plaše se Rusije

Poslednjih godina se govori o mogućnosti raspada Evropske unije, kolapsu Zapada i zapadnog sistema, pa i o svetskoj krizi i mogućim novim svetskim ratom. Te priče su postale posebno aktuelne zaoštravanjem odnosa između Zapada i Rusije zbog Ukrajine.

EPA/Focke Strangmann
Ništa ih ne može iznenaditi: Nemački vojnici na vežbi u Bergenu, oktobra ove godine

Sada je Bundesver uradio jednu ozbiljnu studiju u kojoj se predviđa mogući kraj Zapada kakav je dosad bio. Smatram da su procene prilično realistične i ozbiljno utemeljene na aktuelnom stanju u svetskoj politici. Nemačka je pokazala da je ozbiljna država koja vodi računa o tome, a postavlja se pitanje koliko su svega ovoga u dovoljnoj meri svesni i u Banjaluci i u Beogradu, kaže za "Vesti" dr Dario Vidojković, istoričar i asistent na Katedri za Noviju istoriju na Univerzitetu u Regenzburgu.

Bauk terorizma

- Britanski Bregzit i državna kriza u Španiji su samo najnoviji primeri fundamentalne krize koja ozbiljno preti da ugrozi dalji opstanak EU. Ne treba zaboraviti da su tu i još nerešeni duboki ekonomski problemi u vidu do guše zaduženih zemalja na jugu EU, pre svega Grčke, ali i Italije i drugih zemalja. Ne zaboravimo još i masovni migrantski talas koji i dalje, iako sa nešto manjom žestinom, zapljuskuje Evropu, kao i seriju islamističkih terorističkih napada, onda se Zapad zaista nalazi u jednoj dubokoj krizi. Tako da uopšte nije začuđujuće da se nakon svega izradi jedna ovakva studija koja se upravo bavi svim ovim pitanjima - naglašava Vidojković.

Podsećajući na porast terorizma, da osim pretnji na vojnom planu postoje namnožene ekonomske i političke krize, dr Vidojković ukazuje da iz analize nemačke vojske ispada da dok Bundesver smatra vrlo verovatnom mogućnost raspada EU, "vodeći nemački političari se tako nipošto ne izjašnjavaju."

- Političari poput ministarke za odbranu Ursule fon der Lajen više vole da govore optimistički o daljoj budućnosti EU i potenciraju nemogućnost njenog raspada. Zato je interesantan i trenutak obelodanjivanja ove studije koja ima višestruki značaj. Može da posluži kao upozorenje nemačkom javnom mnjenju o zaista poljuljanom stanju u kome se trenutno nalazi EU. I u tom pogledu zaista ima razloga za strah, mada za sada nema nekih većih reakcija. Moguće je i da time Bundesver želi da pošalje signal da nemačka vlada treba više da ulaže u vojsku, baš onako kako je i predsednik SAD Donald Tramp tražio od zemalja saveznika u NATO-u. Naravno, uz to ide povećanje poreza, pa se možda namera da se alarmantnim tonom ove studije građani privole da podrže takvu vojno-finansijsku politiku kako bi Nemačka mogla adekvatno da bude pripremljena na izazove koje studija opisuje - procenjuje Vidojković.

On ističe da se iz dokumenta može videti da Nemačka "multipolarni svet koji zagovara ruski predsednik Vladimir Putin prikazuje u vrlo lošem svetlu i konotira se sa "haosom" i pojačanim konfliktima širom sveta".

- U tom svetlu ova studija može da se posmatra kao priprema javnosti na eventualno zaoštravanje konflikta sa Rusijom, pa čak i na rat sa njom. Novim sankcijama i stalnim pretnjama protiv Rusije Zapad svakako ne sledi put deeskalacije i popravljanja međusobnih odnosa. Tu je i politika širenja EU, ali pre svega i NATO-a sve dalje na Istok, što Rusija podrazumeva kao jedan akt agresije protiv nje.

U svemu ovome, ističe naš sagovornik, ni u ovakvoj hipotetičkoj projekciji, ne treba zaboraviti Balkan.

- Balkan se upravo poslednjih godina ponovo potpaljuje kako bi iznova postao bure baruta. Kada je reč o odrazu mogućih scenarija na Srbiju i srpski narod, najznačajnije je pitanje daljeg proširenja Unije, odnosno ulaska Srbije, ali i BiH, u EU.

Vidojković dalje smatra da već "imamo slučaj 'višestrukih konfrontacija' o kojima piše Bundesver", podvlačeći pretnju od terorističkih napada, sukob između Severne Koreje i SAD i njenih saveznika u regionu Dalekog istoka.

- Tako da su procene u ovoj studiji prilično realistične i ozbiljno utemeljene na aktuelnom stanju u svetskoj politici, što je ujedno čini uverljivom i zastrašujućom. To su realni izazovi za koje treba spremiti adekvatne odgovore. Ovom studijom je Nemačka samo pokazala da je još ozbiljna država koja vodi računa o tome, a postavlja se pitanje koliko su svega ovoga u dovoljnoj meri svesni i u Banjaluci i u Beogradu. Nadam se da se i u RS i u Srbiji na ozbiljan način posmatraju ovi trendovi - kaže naš sagovornik.

Sutra - Istina ili fikcija tajne studije Bundesvera (3): Trećeg svetskog rata neće biti 
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online