Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 29.09.2017.
03:00
N. S. Preradović - Vesti A

Globalno zagrevanje zemlje - mit ili istina (5): Kjoto protokol i Pariski sporazum

Protokol iz Kjota potpisan je s ciljem smanjivanja emisije ugljen-dioksida i drugih gasova koji izazivaju efekat staklene bašte. Dosad ga je potpisalo 170 država i vladinih organizacija. Protokol je stupio na snagu 16. februara 2005, kada ga je ratifikovala Rusija. Države koje su ga ratifikovale čine 61 odsto zagađivača.

pixabay.com
Zagađenje: Al Gor predvideo mnogo toga

Protokol je otvoren za potpisivanje u japanskom gradu Kjotu u organizaciji Konvencije UN za klimatske promene, 11. decembra 1997. godine. Za njegovo stupanje na snagu bilo je potrebno da ga ratifikuje najmanje 55 država i da države koje su ratifikovale protokol čine najmanje 55 odsto zagađivača. To se dogodilo 16. februara 2005. godine kada je Rusija ratifikovala Protokol. Srbija je prihvatila Kjoto protokol 24. septembra 2007.

SAD najavile povlačenje

Početkom juna 2017, američki predsednik Donald Tramp je najavio da će se 2019. SAD povući iz Pariskog sporazuma koji postavlja nacionalna merila za ograničenje emisija štetnih gasova.

Protokolom se smanjuje ispuštanje šest gasova koji izazivaju efekat staklene bašte. U poslednjih nekoliko decenija povećale su se koncentracije ovih gasova u atmosferi zbog korišćenja fosilnih goriva u industriji i saobraćaju, što je doprinelo globalnom zagrevanju i klimatskim promenama.

Kjoto protokol je potpisan 1997. i pravno je obavezivao države na ispunjenje zadatih ciljeva.

Tadašnji potpredsednik SAD Al Gor je potpisao protokol, ali Senat je odbio da ga ratifikuje.

Pariski sporazum o klimatskim promenama potpisan je na 21. zasedanju Konferencije stranaka Okvirne konvencije UN o promeni klime u Parizu 2015. Sporazum je postignut 12. decembra 2015, a stupio je na snagu 4. oktobra 2016. godine nakon ratifikacije zemalja EU. Do decembra 2016. godine sporazum su potpisale 194 države, a njih 118 su ga ratifikovale.

Glavni cilj sporazuma je ograničavanje globalnog otopljavanja na temperature "znatno ispod" dva stepena, osiguravanje snadbevanja hranom, ali i ojačavanje kapaciteta država da se bore sa posledicama klimatskih promena, razvoj novih "zelenih" tehnologija i pomaganje slabijim, ekonomski manje razvijenim članicama u ostvarenju nacionalnih planova o smanjenju emisija.

Papa podržava naučnike

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja oštro je kritikovao sve koji sumnjaju u klimatske promene, rekavši da će istorija suditi onima koji nisu doneli odluke neophodne da se zaustavi emisija gasova koja dovodi do zagrevanja Zemlje. Na povratku iz Kolumbije, papa je avionom leteo iznad područja uništenih uraganima koji su pogodili SAD, Meksiko i Karipska ostrva.
- Oni koji ovo negiraju moraju da odu kod naučnika i da ih pitaju. Oni govore veoma jasno - odgovorio je papa Franja na pitanje novinara o klimatskim promenama i uraganima, misleći na stručnjake koji za globalno zagrevanje krive ljudsko delovanje.
Rimokatolički poglavar je dodao da su naučnici jasno kazali šta treba da se uradi da se zaustavi globalno zagrevanje, a da pojedinci i političari imaju "moralnu odgovornost" da urade svoj deo.

Istina koja se nije obistinila

Al Gor, bivši potpredsednik SAD koji je za svoj angažman nagrađen Nobelovom nagradom, upozoravao je na katastrofalne posledice povećane emisije ugljen-dioksida ukoliko se ne odbace fosilna goriva i uvedu suštinske promene u svakodnevni život.

Deset godina od izlaska filma "Neugodna istina", koji prati Gorovu borbu protiv klimatskih promena i koji je nagrađen Oskarom, američki novinari ponovo su odgledali dokumentarac i ustanovili da se malo šta od predviđanja ostvarilo.

Njegova poruka da će za deset godina Kilimandžaro biti bez snega nije se obistinila. Nisu se ostvarila ni predviđanja da bi Arktik narednih decenija mogao da ostane bez leda, mada je činjenica da se pokrivač smanjuje, ali ne tolikom stopom.

Izvesno je jedino da se Gor u proteklom periodu prilično obogatio ulažući u "zelene" kompanije koje subvencioniše država.

POVEZANE VESTI

Nedelja 01.10.2017. 17:07
САД су до сада бахато игнорисале преузимање било каквих међународних обавеза улагања у заштиту животне средине. Познато је да су САД и неке мање државе одбиле да ратификују Кјото протокол. Париски споразум представља замену за Кјото протокол који је престао да важи. Главни успех Париског споразума је у томе што су се по први пут, све земље, укључујући САД и Кину, обавезале да смање емисије гасова са ефектом стаклене баште. Свака земља је доставила своје националне планове за смањење емисија до 2030. године (INDC – Intended nationally determined contributions) који су саставни део споразума.
Nedelja 01.10.2017. 17:10
Барак Обама је потписао споразум на истеку свог другог мандата, тако да би се могло помислити да је „увалио коску“ свом наследнику. Ипак, треба знати да захваљујући залагању САД Париски споразум није предвидео никакве санкције за неиспуњавање циљева наведених у националном плану. Пре неколико дана нови председник Трамп напушта Париски споразум. Међутим, процедура напуштања споразума траје таман довољно дуго да се не може завршити за време четворогодишњег мандата председника Трампа. Крајњи резултат је да САД успешно избегавају преузимање међународних обавеза које се односе на борбу против климатских промена већ преко 20 година, од 1997. године од када датира Кјото протокол. Такође, важно је напоменути да је нешто раније пре напуштања Париског споразума, нови председник Трамп донео одлуку о одустајању од програма за чисту енергију. Ово недвосмислено потврђује опредељење нове америчке администрације у овој области. Највећи емитери гасова који изазивању ефекат стаклене баште су Кина и САД, које чине преко 40 % укупних светских емисија, тако да сваки споразум без њиховог учешћа нема много смисла. Када се посматрају апсолутни износи Кина је убедљиво на првом месту, али емисија по глави становника је далеко највећа у САД па у Русији.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online