Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.01.2017.
03:07
D. Dekić - Vesti A

Neispunjena politička obećanja (2): Vera u hleb od tri dinara

Nerealna obećanja stranaka i spremnost velikog dela naroda da u njih poveruje, predsednik naprednog kluba, istoričar Čedomir Antić vidi kao fenomen mnogo dublji od tranzicije u Srbiji, ili nedavne prošlosti zemlje.

M. Karović
Čedomir Antić

- Mi, nažalost, ne pripadamo kulturom obrascu na kojem počiva unutrašnja politika zapadnih društava. Nismo prošli dug i mukotrpan proces modernizacije, urbanizacije i integracije društva. Pored svih problema, davnašnjeg preskakanja važnih razdoblja razvoja koja su trajala vekovima, komunizam je doveo do brzog prelaska iz sela u grad i iz sve manje isplativog poljoprivrednog u pretežno neuspešno i neproduktivno koncipiran industrijski svet - kaže Antić za "Vesti".

Neispunjena politička obećanja:

1. Pinokio od Vlade do Skupštine

Taj proces, kako objašnjava, ali i nespremnost vlasti i većine građana da posle 1990. sprovedu bolne i uspešne reforme, stvorili su ogroman broj građana koji zavise od države.

- Uprkos svim reformama i ulaganjima u prosvetu ovo društvo i dalje ima 48 odsto onih čije je celokupno obrazovanje završena ili nezavršena osnovna škola. Većina penzionera radila je na neproduktivnim, "političkim radnim mestima". Koliko je njih zaslužilo punu penziju? U Republici Srpskoj svaki sedmi! Ne može biti drastično drugačije ni u Srbiji - naveo je naš sagovornik.
On pita i kako da takvi ljudi ne veruju obećanjima vlasti?

- Da, kod nas mnogi teško žive i još teže rade, ali oni nisu uzor niti socijalni cilj. Najčešći uzor i cilj su socijalno-karijerni proizvodi "država dembelija" iz razdoblja od 1945. do danas: mesta prenatrpanim i neodgovornim državnim službama, javnim preduzećima, nezaslužene penzije, udeo u švercu, inflaciji, nenamenskom kreditu... Ovde često govorimo o korupciji. Svakako su naše elite među najkorumpiranijim u Evropi. Ipak, hajde da budemo iskreni: koliko je novca potrošeno tako što su nenamenski povećavane plate u vanprivredi, nezarađene penzije, pokrivani čekovi... Niko se tokom kampanja nije setio da zabrani strankama da o trošku države, recimo, čiste zapuštene kanale po srpskim selima iz kojih se širi smrad. Zašto to ne rade sami građani koji žive u blizini i njihove zajednice?

Takvih primera je, naveo je Antić, mnogo i velika većina građana, pominje se njih 75 odsto ili najveći udeo u Evropi imaju takva očekivanja od države da postaju deo makar posredne korupcije.

- Kad je već tako, onda ne treba baš predstavljati sve crno-belo: kao "podli političari" i, nasuprot njima, "naivni narod". Ozbiljne ponude narodu ostanu neprimećene. Većina obećanja, a to je trend svetske demokratije, bombastična su i značajnim delom neodrživa ili neostvariva - ocenio je ovaj istoričar.

Antiću su, kako kaže, najčudnija bila obećanja o "istim penzijama za sve" Vojislava Šešelja, "hlebu od tri dinara", Tomislava Nikolića, milion novih radnih mesta Borisa Tadića, pa najave suficita i negiranje svakog uspeha ranijih vlada, što radi Aleksandar Vučić.

Željni vlasti

- Nije problem neispunjeno obećanje Mlađana Dinkića da će podeliti po 1.000 evra građanima koji nisu učestvovali u privatizaciji. Siguran sam da bi, da nije došlo do svetske ekonomske krize, taj nesrećni čovek, sumanuto željan vlasti i promocije, to i učinio. Kao problem vidim da se niko javno nije bunio što je u zemlji, koja je dugovala osam milijardi evra, a svake godine izdvoji 2,5 milijarde evra da popuni pronevereni, ali i delom nezarađeni penzioni fond, neko nameravao da pet milijardi evra od neponovljive privatizacije podeli građanima. Bolje će nam biti tek kada se takav odnos promeni i kritika bude usmerena, recimo, ka nameri da neko tako nešto učini, umesto zbog neuspeha takvog obećanja - ističe Čedomir Antić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online