Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 01.03.2017.
03:00
D. Dekić - Vesti A

Politika kao najsigurnije zanimanje (3): Od "gologuzije" do roleksa

Bogatstvo u Srbiji ide ruku pod ruku sa politikom, što je građanima golim okom vidljivo u medijima i iz imovinskih karata koje funkcioneri predaju Agenciji za borbu protiv korupcije.

A. Čukić
Bogata tazbina: Dragan Šutanoviac sa porodicom
A. Čukić

Primetno je i da su mnogi od njih u politiku ušli sa skromnim imetkom, a da su danas "puni kao brod". Nose i firmirana odela, skupe satove, a neretko ih paparaci ulove na egzotičnim destinacijama.

Sladak politički hleb jede lider LDP-a Čedomir Jovanović, sudeći prema napisima medija da je na mondenskom ostrvu Mikonos imao kuću vrednu šest miliona evra koju je prodao zbog dugova u privatnom biznisu. On, prema imovinskoj karti, poseduje kuću i okućnicu od 120 kvadrata i 25 ari, pa još jednu od 300 kvadrata i 40 ari, stan od 86 m kvadratnih i 36 ari i 80.786 metara kvadratnih obradive zemlje.

Zanimljivo je da je sve nekretnine prijavio kao nasledstvo i naveo da ima auto tojota prijus i motocikl. Protivnici su mu zamerali što u Grčku sa porodicom putuje privatnim avionom i obezbeđenjem, kao i da avanturistički duh hrani skupim hobijem uspinjanja na najviše svetske planinske vrhove.

Visoki funkcioner SPS-a i bivši ministar bez portfelja Branko Ružić, uslikan sa satom roleks dipsi vrednim 10.000 evra, kritikovan je u javnosti zbog izjave da je prosečnoj srpskoj porodici za pristojan život dovoljno 35.000 do 50.000 dinara. Ovih dana se ovaj diplomirani politikolog odbranio tezom da se i sa skupim satom na ruci može boriti za prava radnika i seljaka. Da kod ovog političara važi ona "ima se, može se" pokazalo se kada je pokušao da sakrije vlasništvo nad luksuznim dupleksom, petosobnog stana od skoro 200 kvadrata na Banovom brdu, koji je te 2013. vredeo 450.000 evra.

Šumadijski grof

Sin još aktuelnog predsednika Srbije Radomir Nikolić je 2014. s dolaskom na funkciju gradonačelnika iskočio iz anonimnosti, pa se čulo da je završio privatni fakultet za menadžment, ali ne i gde je i šta radio. Njegova imovinska karta pokazuje prilično bogatstvo stečeno pre 40. godine života koje mu je donelo nadimak Šumadijski grof. U vlasništvu ima blizu deset hektara zemlje i nekoliko nekretnina površine 740 metara kvadratnih. Osim porodične kuće i oko sedam ari zemlje koje je dobio na poklon, sve ostalo je kupio, a kako je naveo u imovinskoj karti, izgradio je tri vikendice, letnju kuhinju i garažu. Jedna od "vikendica" ima čak 225 kvadrata, druga je poput petosobnog stana, ali bez tavana, a sa podrumom.

Lider DS-a i bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac, diplomirani mašinski inženjer, bez profesionalnog je iskustva u pozivu za koji se školovao. Kada ga je korisnica Fejsbuka svojevremeno zapitala kako je uspeo da stekne bogatstvo sa platom političara od 1.000 evra, kada i ona toliko zarađuje, ali sebi ne može da priušti život ni blizu onog koji on ima, uzvratio joj je da je njegova supruga Marija školovana u inostranstvu i odlično zarađuje.

Imućna familija

Prema imovinskoj karti na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, premijer Aleksandar Vučić je jedan od najsiromašnijih državnika u regionu sa vlasništvom nad garsonjerom od 30 metara kvadratnih. Međutim, sajt Krik je objavio da članovi njegove porodice imaju šest nekretnina u srpskoj prestonici, vrednih više od milion i 100.000 evra, kao i da su Vučići imali još jedan stan koji su prodali, a da su od države Srbije 90-ih otkupili dva stana prema povlašćenim uslovima.

Ovom političaru je pripisivano da ima stan u centru Beograda, koji skriva tako što ga vodi na ime najboljeg prijatelja, Aleksandra Bapca. Opravdao ga je tast, poznati pevač Miroslav Ilić, koji je priznao da je on ćerki i zetu kupio taj stan. Ostalo je, međutim, nejasno zašto se vlasništvo vodi na drugog čoveka.

Bajatovićevo brdo

Direktor Srbijagasa, socijalista Dušan Bajatović, na tri funkcije mesečno zarađuje više od 20.000 evra. Potpredsednik SPS-a poseduje pravo malo carstvo na Dunavu, u vikend-naselju blizu Beočina. Uz tri vikendice, od kojih jedna ima i solarne ploče, sagradio je ispred glavne kuće košarkaški teren, a uz drugu ribnjake. Imanje je delom na uzvišenju koje su meštani po njemu nazvali Bajatovićevo brdo. Poseduje i velelepnu kuću u Novom Sadu, a prijavio je Agenciji za borbu protiv korupcije dve njive i dva voćnjaka, automobile tojota land kruzer i folksvagen tuareg Nj10, kao i kamion iz 1980. i ušteđevinu u banci.

SUTRA - Politika kao najsigurnije zanimanje (4): Narod i gluv i slep

POVEZANE VESTI

Sreda 01.03.2017. 09:11
Ulazak lopova u politiku je siguran alibi za sve počinjene lopovluke . Moguće samo u Srbiji ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online