Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.07.2016.
08:15
J. Arsenović - Vesti A

Posledice jačanja islamizacije Turske (2): Erdogan ne bi više da ljuti Putina

Turska se našla u velikom čabru iako se pre samo nekoliko meseci činilo kako je turski predsednik nadmudrio Brisel, iskoristivši migrante za jačanje ucenjivačkog kapaciteta, pokazao bezobzirnost regionalne vojne sile rušenjem ruskog aviona i o'ladio američke saveznike da mu i nisu toliko potrebni kao zaštitnici. Ovih dana smo svedoci da se preigrao.

Reuters
Erdogan shvatio ko je jači

- Mislim da je Erdogan uveo Tursku u nemoguću poziciju. Otvorio je previše frontova istovremeno - komentariše Dušan Proroković, direktor Centra za strateške alternative.
Prema njegovim rečima, Erdogan ima vrlo komplikovane odnose sa SAD kojima ništa ne veruje. Veruje čak da se u Americi sprema neko novo istanbulsko proleće protiv njega, zato što njegov glavni oponent Gulen živi u SAD.

- Otvorio je front protiv EU zbog migrantske, a protiv Rusije zbog sirijske krize. Odnosi sa Bašarom Asadom ne postoje, s Izraelom takođe, i sada pokušava da gasi jedno po jedno žarište - dodaje Proroković.

Ravnodušni Zapad

Prema mišljenju Dušana Prorokovića, zapadne hrišćanske države ne bi se preterano uzbuđivale, jer njihova percepcija Aja Sofije nije kao u slučaju pravoslavnog sveta.
- A i zapadna društva su do te mere sekularizovana da ih to ne bi zaintrigiralo i relativizovali bi sam događaj - smatra Proroković.

Nedavni telefonski razgovor sa ruskim predsednikom bio je upravo iskorak ka mirenju sa Moskvom. Rusija je prethodno zavela embargo na trgovinsku razmenu i obustavila dolazak svojih turista u Tursku, nakon što su novembra prošle godine Turci oborili ruski borbeni avion. Iako je telefonska linija Ankara-Moskva uspostavljena još 29. juna, ni danas se pouzdano ne zna šta su dvojica lidera razgovarali. Turski mediji su zaćutali, ruski se pozivaju na zvanično saopštenje Kremlja da je Erdogan u pismu koje je prethodilo telefonskom pozivu uputio dugo očekivano izvinjenje zbog obaranja ruskog vojnog aviona i pogibije pilota.

Na drugoj strani, i u ruskim medijima se to izvinjenje relativizuje.

- Govori se da je nedovoljno, da je porodica poginulog pilota odbila obeštećenje kao uvredu - dodaje Proroković.

Posledice jačanja islamizacije Turske:

1. Novi boj za Aja Sofiju

Da bi koliko-toliko pacifikovao front sa Rusima, trebalo mu je najmanji mogući korak - tek jedno izvinjenje. Čini se da je posle ovog "saginjanja" drčni i neukrotivi Erdogan mogao lakše da diše, jer se u narednim mesecima može očekivati oživljavanje trgovinskih odnosa sa Rusima i povratak ruskog turiste u Carigrad i u turska primorska letovališta. Ali, nije reč samo o turizmu, iako su Rusi činili četvrtinu turskog turističkog prometa.

- Radi se i o građevinskoj industriji i o poljoprivredi, Turska je najveći izvoznik povrća u Rusiju. Dosta su i investirali. I sve su te firme za proteklih pola godine imale velike gubitke, pa je Erdogan trpeo velike pritiske da prekine agoniju sa Rusijom - dodaje Proroković.

I kada se sve to ima u vidu, čini se da je moguć samo jedan odgovor na pitanje da li bi se Erdoganu isplatilo da ponovo zaoštrava odnose sa Rusijom, najvećom pravoslavnom zemljom, kada bi nekadašnji pravoslavni hram Aja Sofiju iz sadašnjeg statusa muzeja preveo u džamiju?

- Rusija na takav eventualni potez sigurno ne bi gledala blagonaklono i zato mislim da njemu to sigurno nije prioritet. Biće to priča koja će se prema potrebi više potezati za unutrašnju upotrebu - kaže Proroković.

Profesorka Ema Miljković je uverena da kako u otomanskoj, tako i u savremenoj Turskoj verski interes nikada neće nadvladati ekonomski.

Žal za ruskim turistima

- Bila sam u decembru u Turskoj i osetilo odsustvo Rusa. Pre toga sam bila u oktobru i tada ih je još bilo u velikom broju. To se najbolje videlo po prodavnicama na Velikom bazaru, na Kapali čaršiji. Kada smo mi prolazili, prodavci čuju slovenski jezik i ponadaju se da se radi o Rusima. Mogu i Srbi, ali njima je potpuno jasno da je kupovna moć ruskog turiste značajno veća - kaže nam profesorka Ema Miljković.

- Kada je džuma namaz, centralna muslimanska nedeljna molitva, prodavci na bazaru neće ostaviti svoje radnje da bi išli u džamiju, ali iznose kartone ispred prodavnice i počinju da se mole. Ali, ako im dođe mušterija istog trenutka će prekinuti molitvu. Njemu je primaran interes da proda svoju robu. Mislim da u Turskoj nikada versko neće nadvladati pragmatično - kaže ona.
Drugim rečima, moglo bi se zaključiti da koliko god Erdogan bio drčan i umišljen da stvara novu osmansku imperiju, on će sam ili pod pritiskom svojih sugrađana prilikom odlučivanja prvo da odvaže koliko to može da košta tursku privredu i džep nadaleko čuvenog turskog trgovca.

Sutra - Posledice jačanja islamizacije Turske (3): Od Nojeve barke vrata hrama

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online