Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.09.2015.
08:30
Lj. Ivanović - Vesti A

Zidovi za izbeglice (4): Najtužniji grad planete

Kada je pre četiri godine užas građanskog rata stigao u Siriju, četiri miliona nedužnih civila utočište je potražilo u okolnim državama - Turskoj, Libanu, Jordanu i Iraku. Oni koji nisu uspeli da se snađu, završili su u izbegličkim kampovima. Borbe sirijske vojske, pobunjenika i Islamske države sve su žešće, a broj izbeglica iz dana u dan raste.

Reuters
U Zatariju postoje i tri škole

Izbeglički kamp Zatari u Jordanu danas je najveći izbeglički kamp na svetu. Osnovan je u julu 2012. godine, a prostire se na 3,3 kvadratna kilometra. Kroz njega je prošlo više od pola miliona ljudi. Za 83.000 registrovanih izbeglica ovaj novi grad postao je trajno utočište. Prema podacima UN, u Zatariju, koji se nalazi 12 kilometara od sirijske granice, ima 13.500 domaćinstava, 18.000 kamp prikolica i 10.000 šatora, od kojih je naseljeno 4.000.

Holivud u šatoru

Turske vlasti završavaju izgradnju novog, ogromnog izbegličkog kampa u Kilisu, kod granice sa Sirijom, koji će moći da primi do 55.000 sirijskih izbeglica, saopštila je agencija za vanredne situacije. Od početka građanskog rata u Siriji u martu 2011. godine Turska je primila oko 1,8 miliona sirijskih izbeglica, od kojih su mnogi otišli u Evropu. Turska, koja je prva zemlja u koju beže Sirijci, ima sada 278.000 izbeglica u 25 kampova. Holivudska zvezda Anđelina Džoli je kao ambasador dobre volje u junu ove godine obišla izbeglički kamp Mardin.

Svakoga dana u kamp se doprema 17,8 tona hleba i 4,2 miliona litara vode. Pored toga, UN svakog meseca štićenicima kampa na kreditnu karticu uplaćuju sumu od 20 jordanskih dinara (28 dolara) sa kojom mogu da kupuju u nekom od lokalnih humanitarnih marketa.

Nema hrane

Svetski program za hranu saopštio je da je zbog nedostatka novca morao da obustavi pomoć za jednu trećinu sirijskih izbeglica, uključujući više od 200.000 sirijskih izbeglica koje se trenutno nalaze u Jordanu. Portparol regionalnog programa programa UN Abir Etefa je izjavio da je broj izbeglica koje primaju pomoć u hrani od marta smanjen sa 2,1 milion na 1,4 miliona.
- Moramo da pomažemo ljudima tamo gde se nalaze ili će se oni seliti dalje - kazao je Etefa.

Vremenom, izbeglički kamp je prerastao u grad, koji ima škole, bolnice, prodavnice, kafiće pa čak i piceriju, koja uredno dostavlja pice širom Zatarija. Ukupno postoji 3.000 uslužnih delatnost. U kampu postoje i tri škole koje pohađa 28.000 đaka. Populacija raste, a svakog dana u jednoj od tri bolnice rodi se 13 dece. Ministarstvo trgovine Jordana planira da legalizuje ove poslove sa ciljem da zajednicu integriše u svoje društvo i uspostavi bar osnovne poslovne i zdravstvene standarde.

Kao i svaki siromašni grad Zatari ima roblem s lokalnim bandama. Jordanske vlasti su u kampu sagradile policijsku stanicu, ali je ona bukvalno nestala preko noći. Stanovnici su pokrali građevinski materijal i ugradili ga u svoje barake.

Danas Jordan planira podelu kampa na 12 distrikta na čijem će čelu biti predstavnici stanovnika. Nadaju se da će prenošenjem odgovornosti na stanovništvo stvoriti bezbednije okruženje.

Sutra - Zidovi za izbeglice (5): Pola miliona beskućnika

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online