Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Nedelja 08.12.2013.
12:01
S. M. Tomić - Vesti A

Propast poljoprivrede (1): Srpski seljak na Divljem zapadu

Trebalo bi sačuvati jedan par seljaka, dok još postoje - zapisao je jedan filozof, a jedan srpski seljak od muke se obratio medijima. "Pozivam sve gladne Novosađane i sindikate u gradskim preduzećima, koja radnicima ne isplaćuju plate ili su male, da se organizuju i dođu na moje njive da besplatno seku kupus i nose ga kućama", rekao je seljak iz Futoga Rajko Gligorić.

Ratari jesenas blokirali regionalne puteve

Na njegovim njivama rodilo je 40 tona kupusa, nakupci mu nude dva do tri dinara po kilogramu, da bi ga u gradovima prodavali za 15 do 30 dinara. Kako god okrene, srpski paor zaradi - minus. Tako je na lancu kukuruza u oktobru stekao minus od 22.817 dinara. Seljaku u Srbiji je nekada trebalo 25 tona pšenice da kupi traktor, danas mu treba duplo više. Rupa u koju ratar najčešće upada je prerađivačka industrija - šećerane, uljare, mlekare... koje ga finansiraju i kroje mu kapu.


U septembru su u Srbiji nagraisali proizvođači suncokreta. Iako su cene sirovine drastično pale, cena ulja od suncokreta u prodavnicama nije, pa prerađivači

Zabranjeni grad


Poljoprivrednicima je ulaz u Beograd bio zabranjen i 2011. godine, kad je na vlasti bila vlada Mirka Cvetkovića, pa ispada da je Beograd za paore zabranjeni grad. Zbog te zabrane zemljoradnici su šest dana i pet noći na 10.000 traktora jeli i spavali, čekajući ispunjenje svojih zahteva.

ostvaruju profit koji je veći od prošlogodišnjeg, a seljaci su ostali - u gubitku. Uljare su otkupljivale po 26 dinara suncokret, čak 20 odsto niže od najniže cene u regionu. Ratari su krenuli traktorima za Beograd, ali ih je policija zaustavila. Predsednik Udruženja Paori Crepaje, Miroslav Grubanov, za "Vesti" kaže da su cene ratarskih proizvoda ove godine katastrofalne.


- Dala nam država ove godine subvencije od 55 evra po hektaru, dok evropski seljak dobija od 350 do 800 evra, a marže na repromaterijal ovde idu od 30 do 70 odsto. Država se drži one izreke "što teta donela, zadnjica ponela". E to su državne subvencije, daju ti malo, a otmu duplo više. Tu niko ne može da opstane osim nas majmuna. Ko se ovde brine za narod? Fabrike zatvorili, sad hoće da dotuku i seljake. Ošišali nas prerađivači ove godine, to nije slobodno tržište, to je Divlji zapad. Zašto postoji država? Da samo pet posto ljudi živi dobro, a ostali da crknu? Je l znate vi u gradu šta jedete? Meso koje je zamrznuo još Pinoče - ogorčen je Grubanov.

Ni proizvođači pšenice nisu bolje prošli u avgustu. Cena otkupa po kilogramu bila je 16 dinara, a cena proizvodnje - četiri dinara skuplja. Jan Husarik, predsednik Asocijacije Banatski paori, rekao je da ratari plaćaju 150 dinara litar nafte, iako je subvencionisana cena 100 dinara, pa im posle država vraća 50 dinara!


- Nije normalno da jedan kilogram žita košta prilikom otkupa 16 dinara, a da se jedna kifla prodaje za 25 dinara - istakao je Husarik. Ratari su tom
prilikom ispred vlade doneli kuvano žito i sveću i napravili daću za srpsku poljoprivredu.

I dok svi upiru prstom u cene hrane i optužuju je da je glavni generator inflacije, iz Asocijacije poljoprivrednika su poručili da za visoke cene hrane nisu odgovorni poljoprivredni proizvođači, nego trgovci i prerađivači. "Ako je 120 dinara kilogram žive vage svinja, a 380 dinara kilogram svinjskog mesa u prodavnici, morate se zapitati ko je uzeo te pare".


Dok država Srbija prepušta svog paora tržišnim cenama, evropski seljak je zaštićen velikim državnim subvencijama, jer se zna ko izlazi kao poraženi u uslovima slobodnog tržišta. Poljoprivredne subvencija u Evropskoj uniji iznose skoro polovinu

Profil prosečnog srpskog paora

 

  • Muškarac stariji od 45 godina, sa osnovnom i nižom srednjom školom.
  • Vlasnik 4,5 ha zemlje.
  • Ima jednu kravu, tri ovce, četiri svinje, 27 kokošaka.
  • Informiše se na televiziji o državnoj politici u agraru.
  • Samo 41% gazdinstava dobija državne podsticaje.
  • Čak 95% nisu članovi nijednog udruženja poljoprivrednika.

njenog budžeta, ili oko 53 milijarde evra godišnje. Od te sume čak 70 odsto namenjeno je za direktno plaćanje farmerima (po hektaru površine, broju grla stoke, litru mleka). Te subvencije i te kako utiču na cene poljoprivrednih proizvoda, tako da je priča o slobodnom tržištu samo šarena laža koja se godinama prodaje odrpanom srpskom seljaku. Jer kad subvencionisani proizvodi razvijenih zemalja dospeju u siromašne zemlje, njihovi seljaci načisto propadaju na "slobodnom tržištu".

Carinski režim će u Srbiji od 1. januara biti liberalizovan, pa će se seljak naći u tako žestokoj konkurenciji da se samo naziru posledice, najavljuju srpski ekonomisti. Jedna od njih je rasprodaja domaćih oranica strancima po bagatelnim cenama.


U evropskim zemljama seljaci su vlasnici ili suvlasnici velikog dela prerađivačkih pogona, što im donosi dodatne prihode i pomaže da lakše podnesu skokove na tržištu. Bez vlasništva nad silosima, mlinovima, klanicama i hladnjacama, sa uništenim stočnim fondom, bez visokih evropskih subvencija ne mogu dugo da opstanu na otvorenom tržištu, čak i da imaju posede sa više stotina hektara oranica.

Ovu grešku države danas skupo plaćaju seljaci, koji dobijaju najniže cene za svoje proizvode, i potrošači koji plaćaju evropske cene za gotov proizvod. Nacionalna organizacija potrošača ukazuje na još jedan neshvatljiv detalj. U prethodnom periodu, pre ovogodišnjeg otkupa suncokreta, jestivo ulje je u Srbiji poskupelo za 15 odsto, dok je isto u Makedoniji poskupelo za samo jedan odsto iako se ova republika suncokretom, ali i uljem, najviše snabdeva upravo iz Srbije.


Srpski seljak je trenutno multipraktik. On je i agronom, i ekonomista i meteorolog, a nešto je stariji od svog traktora, boluje od kičme i visokog pritiska, od radne snage ima samo ženu i ne veruje državi ni kad ga popisuje.

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.12.2013. 12:34
Будимо поштени па признајмо да је сељак у великој мери (ак оне и у највећој) сам крив за то што му се дешава.. Прекините да пристајете на ропски и вазални однос према накупцима и држави... ПРЕСТАНИТЕ да радите у корист града, а на сопствену штету.. Гледах пролетос неку од пољопривредних емисија, и би прилог из једног села из Војводине, мсм да се зваше Томашевац или некако слично (негде око Зрењанина), где су се људи УДРУЖИЛИ у СЕОСКУ ЗАДРУГУ, скупили средства изградили магацине и купили хладњачу - и полако... Кад им одговара цена - продају, кад не - чекају... И СВИ задовољни.. Има пара за цело село.. И НИКО им ништа не може...
Nedelja 08.12.2013. 13:00
bravo Tanasko! Tako je.
Nedelja 08.12.2013. 15:49
A sta je Nikolic Toma pinokio ,,pricao,,pre izbora za seljaka i poljoprivredu.Treba da se stidi zajedno sa Vucicem i foteljasem Dacicem.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online