Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 20.05.2011.
07:08
Ž. Marković - Vesti A

Nasilje, najveći biznis (6): Džihad ratnici u kratkim pantalonama

Bosna i Hercegovina je već godinama područje koje se nalazi pod posebnom prismotrom. O tome dovoljno govore redovni godišnji izveštaji Stejt departmenta i Saveta bezbednosti koji na svoje liste zemalja iz kojih preti opasnost od terorističkih udara, BiH svrstavaju na veoma visoku poziciju. A to nimalo nije slučajno.

Mudžahedini za vreme rata u Bosni
 

Od građanskog rata 90-ih BiH je, tvrde eksperti, praktično postala baza za regrutaciju ekstremista od kojih su neki učestvovali u najvećim terorističkim napadima u svetu. Jačanje islamskog ekstremizma vezuje za početke rata u BiH kada se otvorio prostor za masovni dolazak osoba afroazijskog porekla sa kratkim pantalonama i dugim bradama koji su ovde doneli drugačije shvatanje islama.

Ništa ih više ne može oterati: Dževad Galijašević

Bošnjački vojni i politički vrh je to svesno dopustio jer su im džihad-ratnici iz islamskih zemalja bili potrebni za borbe protiv Srba, naročito na području srednje Bosne gde je delovao zloglasni odred "El Mudžahedin".

Nakon rata većina pripadnika te jedinice ostala je u BiH, oženila se i dobila državljanstvo, a u godinama posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma na svetlo dana su počeli da izbijaju detalji o boravku nekih od najtraženijih terorista današnjice u BiH. U posleratnom periodu mudžahedinska zajednica u BiH je ojačala i prerasla u vehabijski pokret. Uporišta su im sela Bočinja i Željezno Polje nedaleko od Zenice, Gornja Maoča kod Brčkog i pojedina mesta oko Travnika.

Ekspert za terorizam i autor knjige "Era terorizma u BiH" Dževad Galijašević, koji je početkom prošle decenije kao načelnik Maglaja pokušao da se na svojevrstan način obračuna sa ekstremistima i otera ih sa područja te opštine, kaže za "Vesti" da je za dolazak islamskih ekstremista zaslužno ratno bošnjačko versko i političko rukovodstvo.

Nasilje, najveći biznis

1. Srbija, meta terorizma

2. Od vehabije do biznismena

3. Odmazda za smrt Bin Ladena

4. Osveta Tadiću i ministru prosvete

5. Al Kaida, trener na Kosovu

- Prve dolaske mudžahedina u BiH organizovali su Alija Izetbegović i sadašnji prvi čovek Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić. Oni su otvorili prostor za dolazak šejha Abdela Aziza Barbarose, arabijskog milionera koji je u BiH doneo novac. Sa njegovim dolaskom poklopio se i dolazak pripadnika egipatske organizacije Muslimanska braća Imada al Misrija. A jedan od čelnika te organizacije je Ajman al Zavahiri, koji se sada pominje kao Bin Ladenov naslednik - objašnjava Galijašević.


Ta egipatsko-arabijska veza pustila je prve klice vehabizma u BiH, a ratna dešavanja omogućila su širenje te ideologije na domaće stanovništvo.


- Nakon rata postalo je jasno da to novo poimanje islama više niko neće moći da istera iz BiH. Pod pokroviteljstvom Egipta i Saudijske Arabije uz prećutnu, a ponekad i otvorenu podršku domaćih vlasti, u proteklih 15 godina vehabijski pokret stalno je jačao i sada njegovi članovi čine oko sedam odsto svih Bošnjaka u BiH, što je oko 150.000 ljudi. To nije zanemarljiv broj - upozorava Galijašević.

Atentat na papu

U napadu na Svetski trgovinski centar u Njujorku najmanje tri osobe su imale bosanske pasoše. Tunišanin Karaj Kamel bin Alija trenutno u zatvoru u Zenici služi kaznu zbog ubistva, a dovodio se u vezu sa organizacijom neuspelog atentata na papu Jovana Pavla II 1997. godine u Bolonji. Na suđenju zbog ubistva za sebe je javno rekao da je terorista i ubica.


K R A J

POVEZANE VESTI

Petak 20.05.2011. 09:47
Они су производ Запада на овим просторима. Западу и папи су потребни ради контроле православља,јер они не желе да се отворено експонирају.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online