Petak 20.05.2011.
07:08
Ž. Marković - Vesti

Nasilje, najveći biznis (6): Džihad ratnici u kratkim pantalonama

Mudžahedini za vreme rata u Bosni
 

Od građanskog rata 90-ih BiH je, tvrde eksperti, praktično postala baza za regrutaciju ekstremista od kojih su neki učestvovali u najvećim terorističkim napadima u svetu. Jačanje islamskog ekstremizma vezuje za početke rata u BiH kada se otvorio prostor za masovni dolazak osoba afroazijskog porekla sa kratkim pantalonama i dugim bradama koji su ovde doneli drugačije shvatanje islama.

Ništa ih više ne može oterati: Dževad Galijašević

Bošnjački vojni i politički vrh je to svesno dopustio jer su im džihad-ratnici iz islamskih zemalja bili potrebni za borbe protiv Srba, naročito na području srednje Bosne gde je delovao zloglasni odred "El Mudžahedin".

Nakon rata većina pripadnika te jedinice ostala je u BiH, oženila se i dobila državljanstvo, a u godinama posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma na svetlo dana su počeli da izbijaju detalji o boravku nekih od najtraženijih terorista današnjice u BiH. U posleratnom periodu mudžahedinska zajednica u BiH je ojačala i prerasla u vehabijski pokret. Uporišta su im sela Bočinja i Željezno Polje nedaleko od Zenice, Gornja Maoča kod Brčkog i pojedina mesta oko Travnika.

Ekspert za terorizam i autor knjige "Era terorizma u BiH" Dževad Galijašević, koji je početkom prošle decenije kao načelnik Maglaja pokušao da se na svojevrstan način obračuna sa ekstremistima i otera ih sa područja te opštine, kaže za "Vesti" da je za dolazak islamskih ekstremista zaslužno ratno bošnjačko versko i političko rukovodstvo.

Nasilje, najveći biznis

1. Srbija, meta terorizma

2. Od vehabije do biznismena

3. Odmazda za smrt Bin Ladena

4. Osveta Tadiću i ministru prosvete

5. Al Kaida, trener na Kosovu

- Prve dolaske mudžahedina u BiH organizovali su Alija Izetbegović i sadašnji prvi čovek Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić. Oni su otvorili prostor za dolazak šejha Abdela Aziza Barbarose, arabijskog milionera koji je u BiH doneo novac. Sa njegovim dolaskom poklopio se i dolazak pripadnika egipatske organizacije Muslimanska braća Imada al Misrija. A jedan od čelnika te organizacije je Ajman al Zavahiri, koji se sada pominje kao Bin Ladenov naslednik - objašnjava Galijašević.


Ta egipatsko-arabijska veza pustila je prve klice vehabizma u BiH, a ratna dešavanja omogućila su širenje te ideologije na domaće stanovništvo.


- Nakon rata postalo je jasno da to novo poimanje islama više niko neće moći da istera iz BiH. Pod pokroviteljstvom Egipta i Saudijske Arabije uz prećutnu, a ponekad i otvorenu podršku domaćih vlasti, u proteklih 15 godina vehabijski pokret stalno je jačao i sada njegovi članovi čine oko sedam odsto svih Bošnjaka u BiH, što je oko 150.000 ljudi. To nije zanemarljiv broj - upozorava Galijašević.

Atentat na papu

U napadu na Svetski trgovinski centar u Njujorku najmanje tri osobe su imale bosanske pasoše. Tunišanin Karaj Kamel bin Alija trenutno u zatvoru u Zenici služi kaznu zbog ubistva, a dovodio se u vezu sa organizacijom neuspelog atentata na papu Jovana Pavla II 1997. godine u Bolonji. Na suđenju zbog ubistva za sebe je javno rekao da je terorista i ubica.


K R A J

2024 © - Vesti online