Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Sreda 11.09.2013.
17:17
Beta A

"Osećamo bol i posle 12 god. od napada Al Kaide"

U SAD je danas počelo obeležavanje 12. godišnjice terorističkih napada komemorativnim skupovima u Njujorku i Vašingtonu.

"Molimo se za sve one koje su nam oduzeli, gotovo 3.000 nevinih duša"
 

Američki predsednik Barak Obama je u govoru ispred zgrade Pentagona, jedne od meta napada 11. septembra 2001. godine, rekao da SAD "osećaju bol" i posle 12 godina od napada Al-Kaide.

"Molimo se za sve one koje su nam oduzeli, gotovo 3.000 nevinih duša. Naša srca i dalje boli zbog ukradene budućnosti, roditelja koji bi upoznali sreću roditeljstva, očeva i majki koji bi upoznali radost da vide svoju decu kako diplomiraju, sinova i ćerki koji bi porasli, možda se oženili, imali decu", naveo je Obama u govoru.

Američki predsednik je rekao da treba "naći snagu za suočavanje sa pretnjama koje opstaju, čak i ako su možda drugačije nego pre 12 godina". Obama je poručio da treba ostati oprezan i braniti zemlju, ali i da treba biti "mudar i znati da sila, iako je ponekad neophodna, ona sama ne može izgraditi svet kojem se teži".

Na mestu gde su nekada stajale kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra, srušene u napadima, okupili su se rođaci poginulih kao i tadašnji gradonačelnik Njujorka Rudolf Đulijani.

Komemoracija je počela minutom ćutanja u 8.46 po njujorškom vremenu kada je pre 12 godina prvi avion udario u jednu od dveju kula Svetskog trgovinskog centra. Gotovo 3.000 ljudi je poginulo u napadima u Njujorku, na Pentagon i u Šenksvilu u Pensilvaniji gde je pao četvrti oteti avion nakon intervencije putnika. Tradicionalno se čitaju imena gotovo svih poginulih, u prisustvu porodica.

Kao i svake godine, minutom ćutanja u 8.46, 9.03, 9.59 i u 10.28 po lokalnom vremenu, obeležavaju se momenti kada su dva aviona udarila u kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, a potom i vreme kada su se kule srušile.

Zgrada Pentagona je znatno oštećena, a dva tornja visine 410 metara u njujorškoj poslovnoj četvrti Menhetn su se potpuno srušila i umesto njih se grade novi.

Optuživši Osamu Bin Ladena, vođu islamskih ekstremista koji se krio u Avganistanu, za organizovanje napada, SAD su 7. oktobra 2001. godine počele bombardovanje Avganistana. Nakon višegodišnje potrage, američki komandosi ubili su 2. maja 2011. godine Bin Ladena u Pakistanu.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.09.2013. 17:25
Баш ми је "жао" Обаму и његов "бол" онолико колико је његов председник и он жалио и жали невино побијене од америчких бомби по Србији, Либији, Египту, Ираку, Афганистану и итд. и сл... Уосталом зашто жали, па они су тим режираним актом сами себи дали благослов да могу напасти и убити сваког кога они прогласе за терористу и свог непријатеља, а непријатељ ин је свако ко им неда да га опљачкају и поробе. Нека их сви са свих страна где су они благосиљали својом демонократијом врате стоструко и да стварно проплачу, е да би се у сурету са смим собом покајали и оставили друге људе да буду своји на своме, јер за сада су човекомрзци у сваком погледу!
Sreda 11.09.2013. 17:26
Каква бол црнчуго јебо ти пас матер. Па Ал Каиду ви финансирате да обарају власт по Африци. Ви сте сами срушили близнакиње да би нашли повода да нападнете ''вашу Ал Каиду'' и црпите нафту из те државе.
Sreda 11.09.2013. 17:37
Kakva predstava (Holivudska) sa sve laznim suzama .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online