Sreda 11.09.2013.
17:17
Beta

"Osećamo bol i posle 12 god. od napada Al Kaide"

"Molimo se za sve one koje su nam oduzeli, gotovo 3.000 nevinih duša"
 

Američki predsednik Barak Obama je u govoru ispred zgrade Pentagona, jedne od meta napada 11. septembra 2001. godine, rekao da SAD "osećaju bol" i posle 12 godina od napada Al-Kaide.

"Molimo se za sve one koje su nam oduzeli, gotovo 3.000 nevinih duša. Naša srca i dalje boli zbog ukradene budućnosti, roditelja koji bi upoznali sreću roditeljstva, očeva i majki koji bi upoznali radost da vide svoju decu kako diplomiraju, sinova i ćerki koji bi porasli, možda se oženili, imali decu", naveo je Obama u govoru.

Američki predsednik je rekao da treba "naći snagu za suočavanje sa pretnjama koje opstaju, čak i ako su možda drugačije nego pre 12 godina". Obama je poručio da treba ostati oprezan i braniti zemlju, ali i da treba biti "mudar i znati da sila, iako je ponekad neophodna, ona sama ne može izgraditi svet kojem se teži".

Na mestu gde su nekada stajale kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra, srušene u napadima, okupili su se rođaci poginulih kao i tadašnji gradonačelnik Njujorka Rudolf Đulijani.

Komemoracija je počela minutom ćutanja u 8.46 po njujorškom vremenu kada je pre 12 godina prvi avion udario u jednu od dveju kula Svetskog trgovinskog centra. Gotovo 3.000 ljudi je poginulo u napadima u Njujorku, na Pentagon i u Šenksvilu u Pensilvaniji gde je pao četvrti oteti avion nakon intervencije putnika. Tradicionalno se čitaju imena gotovo svih poginulih, u prisustvu porodica.

Kao i svake godine, minutom ćutanja u 8.46, 9.03, 9.59 i u 10.28 po lokalnom vremenu, obeležavaju se momenti kada su dva aviona udarila u kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, a potom i vreme kada su se kule srušile.

Zgrada Pentagona je znatno oštećena, a dva tornja visine 410 metara u njujorškoj poslovnoj četvrti Menhetn su se potpuno srušila i umesto njih se grade novi.

Optuživši Osamu Bin Ladena, vođu islamskih ekstremista koji se krio u Avganistanu, za organizovanje napada, SAD su 7. oktobra 2001. godine počele bombardovanje Avganistana. Nakon višegodišnje potrage, američki komandosi ubili su 2. maja 2011. godine Bin Ladena u Pakistanu.

2024 © - Vesti online