Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 11.09.2016.
13:19
Vestionline A

Jeste li nešto naučili: 15 godina od napada na SAD!

U nedelju se navršava 15 godina od terorističkih napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine, u kojima je poginulo gotovo 3.000 ljudi. U Americi se obeležavanje godišnjice tradicionalno održava u Nacionalnom memorijalnom centru, koji se nalazi na mestu nekadašnjeg Svetskog trgovinskog centra, gde su srušsene dve "kule bliznakinje".

Reuters
Odavanje pošte poginulima 11. septembra

Odavanje pošte žrtvama u Memorijalnom centru uključuje i čitanje imena stradalih u napadima 1993. i 2001. godine, dok uveče dva snopa plave svetlosti uperena ka nebu podsećaju na srušene kule Svetskog trgovinskog centra.

Napadi, koje je prema tvrdnjama američkih zvaničnika, izvela teroristička organizacija Al Kaida, počeli su udarima dva oteta aviona koji su srušili "kule bliznakinje" posle čega je usledio udar trećeg aviona na zgradu Pentagona u Vašingtonu. Na kraju je oboren avion u Pensilvaniji. Ukupan bilans žrtava bio je 2.997 ljudi.

Među žrtvama 11. septembra bilo je i 372 stranaca, od kojih je i jedan državljanin Srbije.

Nadležne službe SAD kasnije su ocenile da je "mozak" napada bio Halid Šeik Muhamed, koji je uhvaćen u martu 2003. godine u Pakistanu, a u februaru 2008. godine optužen za ratni zločin.

Komandosi američke vojske izveli su u proleće 2011. godine prepad na jedno imanje u Pakistanu gde se krio vodja Al Kaide, Osama bin Laden, optužen da je odgovoran za terorističke napade na SAD i likvidirale ga.

CNN: Napad na SAD - greška Bin Ladena

Reuters
Ploča sa imenima svih poginulih

Iako su teroristički napadi na SAD 11. septembra imali taktički uspeh, nisu bili praćeni strateškim uspehom, te je njihov rezultat na kraju sasvim suprotan od onoga što je osnivač Al Kaide Osama bin Laden nameravao, prenosi CNN.

- Bin Laden se nadao da će napad na SAD izvršiti pritisak na lidere te zemlje da smanje podršku bliskoistočnim režimima. Verovao je da će bez takve američke podrške, arapski režimi propasti i biti zamenjeni vlašću u stilu talibana - navodi američki medij.

Posebno, kako ističe novinar CNN-aa Piter Bergan, Bin Laden je hteo da izvrši pritisak na SAD da povuku svoje trupe iz Saudijske Arabije, a njegov glavni politički cilj bio je svrgavanje saudijske kraljevske porodice.

CNN je uporedio napade od 11. septembra sa napadom na Perl Harbur, ocenivši da u oba slučaja taktički uspeh napada nije bio praćen strateških pobedama, već potpuno suprotno. Japanci su, kako navodi, postigli značajnu pobedu u Perl Harboru, ali je taj napad uvukao SAD u Drugi svetski rat, dok se Japan, četiri godine kasnije, našao u ruševinama, potpuno poražen.

Slično tome, napadi Al Kaide pre 15. godina bili su veliki šok za Amerikance, ali i svet.

Do tada, nepijatelji SAD skoro dva veka, odnosno od kada su Britanci spalili Belu kuću 1914. godine, nisu uspeli u napadima na kontinentalni deo države.

SAD bez zaštite

Reuters
Blizu 3.000 zastavica postavljeno u znak sećanja na žrtve

- Dugo su dva velika okeana, Atlantik i Pacifik, štitili Ameriku od njenih neprijatelja, ali je tome došao kraj. Ipak, i pored taktičkog uspeha, napadi od 11. septembra nisu imalii strateški uspeh, i na kraju su postigli upravno suprotno od onoga što je Osama bin Laden nameravao - navodi CNN:

Američki medij, međutim, ocenjuje da postoje razlike između perioda posle Drugog svetskog rata i onog posle 11. septembra. Dugoročna posledica Perl Harbura, kako navodi, nije bila samo odlučujuća pobeda saveznika u ratu, već i višedecenijsko američko liderstvo i dominacija.

Posle prvobitnog uspeha u Avganistanu posle napada, pobeda nije bila gotova stvar za Ameriku.

Umesto toga, američke snage su nastavile rat sa džihadističkim grupama, odnedavno i Islamskom državom, što trenutno deluje kao kvazi-trajno stanje koje bi moglo da prevaziđe i mandat narednog predsednika SAD, navodi CNN.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.09.2016. 14:37
Svima je jasno da je rusenje zgrada bilo vec planirano, od strane same americke sekte. O tome ce sigurno neko nekada progovoriti. A kako naslov kaze. Naucili smo da je to uradjeno, samo da bi americka sekta nasla razlog, da krene u rat po citavom svetu.
Ponedeljak 12.09.2016. 23:06
Видим да и после толико времена причате исту причу, како сте некога победили и постали хероји, а да притом још увек нисте доказали ко је кога у ствари тада, пре 15 година, напао!!! Немате, нити сте икада имали чврсте доказе о томе како су се сви објекти срушили сви објекти, који су тада пали... а што је још горе и сами сте признали да је каснији напад на све муслимански настањене државе, као и покољ њихових лидера била грешка!!! Мени се гадите... ето ја рекох, чисто да се јавно забележи!!!
Sreda 14.09.2016. 22:29
Да ли је ико икада видео снимке обореног авиона на Пентагон....? Да ли је икада приказана слика тог фамозног авиона који је наводно оборен негдје у Пенсилванији...? Да ли су икада у јавности изнесени спискови жртава из тих авиона...? Американци су одмах изнијели у јавност теорију како су се неки путници херојски рвали са терористима у циљу да преузму команду над авионом...? Како су то баш медији могли да знају детаље из авиона...? и како су то путници могли да преузму да управљају том авио грдосијом...? Да ли је то баш све тако било.....?! Питања је много...чак и превише....Нелогичности чак и више.... !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online