Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 12.09.2016.
03:12
Lj. I. - Vesti A

Amerika je u "večnom ratu"

Navršilo se 15 godina od terorističkih napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine, u kojima je poginulo gotovo 3.000 ljudi i koji su promenili svet, a borba s terorizmom, koja je posle toga započela, još uvek traje. Napade su izveli pripadnici terorističke Al Kaide, a taj tragičan događaj označio je početak američke i zapadne globalne kampanje protiv terorizma, koja je rezultirala ratovima u Avganistanu i Iraku, otvaranjem zatvora u Gvantanamo beju, jačanjem bezbednosnih mera i agencija na uštrb građanskih sloboda, velikim povećanjem vojnog budžeta.

Reuters
Uspomena na žrtve: Memorijalni kompleks u Njujorku

Rat protiv terorizma, koji američki zvaničnici nazivaju i "večnim ratom" još traje, ali su Al Kaidu, čiji je lider Osama bin Laden ubijen 2011, zamenili njeni ogranci i Islamska država, protiv koje se bitka vodi na Bliskom istoku, u Siriji i Iraku, dok su na meti terorista sve češće i evropske prestonice.

Najnovija istraživanja pokazuju da je zabrinutost zbog mogućih terorističkih ratova na godišnjicu porasla u odnosu na 2011. godinu kada je obeležena 10. godišnjica napada. Razlog je što je u tom periodu ojačala takozvana Islamska država, a u SAD i Evropi izvršen je niz ubilačkih napada, uključujući bombardovanje Bostonskog maratona 2013, godine, masovna ubistva u San Bernardu u Kaliforniji. Evropu su u proteklih godinu dana potresli napadi u Briselu, Parizu, Nici.

- Danas smatramo da je ta borba glavna odgovornost predsednika i političkih lidera mnogo više nego pre 11. septembra - kaže Denijel Bajman, profesor nacionalne bezbednosti na Univerzitetu Džordžtaun u Vašingtonu.

Na kolenima za dva sata

Amerika je za samo dva sata 11. septembra izgubila osećaj neranjivosti. Ali iz tog šoka, straha i žalosti, kao uvek u vreme velikih tragedija rodio se osećaj zajedništva i rodoljublja. Ta sloga danas, 15 godina kasnije deluje daleko, ocenjuje američka agencija AP i podseća da u zemlji danas u jeku predizborne kampanje besne svađe oko politike, rase, imigracije i nacionalne bezbednosti, dok je prema Galupovoj anketi osećaj nacionalnog ponosa kod Amerikanaca pao na najnižu tačku za deceniju i po.

U Americi se obeležavanje godišnjice tradicionalno održava u Nacionalnom memorijalnom centru, koji se nalazi na mestu nekadašnjeg Svetskog trgovinskog centra, gde su srušene dve Kule bliznakinje.

Odavanje pošte žrtvama u Memorijalnom centru uključuje i čitanje imena stradalih u napadima 1993. i 2001. godine, dok uveče dva snopa plave svetlosti uperena ka nebu podsećaju na srušene kule Svetskog trgovinskog centra. Napadi pre 15 godina počeli su udarima dva oteta aviona koji su srušili Kule bliznakinje posle čega je usledio udar trećeg aviona na zgradu Pentagona u Vašingtonu. Na kraju je oboren avion u Pensilvaniji. Ukupan bilans žrtava bio je 2.997 ljudi.

Tužbe Saudijcima

Američki Kongres je podržao zakon kojim se omogućuje porodicama žrtava terorističkog napada 11. septembra da tuže Saudijsku Arabiju. Zakon je odobren tokom usmenog glasanja. Prema rečima lidera Kongresa, oni su glasali iz "moralnog ubeđenja" i žele da porodicama poginulih daju mogućnost da dođu do istine. Ako Barak Obama ne stavi veto na zakon u roku od deset dana, zakon će automatski stupiti na snagu.

Akcija 19 pripadnika Al Kaide počela je tako što su oteli četiri putnička aviona koji su uzleteli sa aerodroma u Bostonu, Njujorku i Vašingtonu. Otmičari su ušli u kabine aviona i, koristeći noževe za sečenje papira, koje su prošvercovali u avion, ubili pilote i preuzeli kontrolu nad letelicama. "Mozak" napada bio Halid Šeik Muhamed, koji je uhvaćen u martu 2003. godine u Pakistanu, a u februaru 2008. godine optužen za ratni zločin.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.09.2016. 17:40
_____BIVŠI PILOT CIA TVRDI: Nijedan avion nije 11 septembra udario u Kule bliznakinje u Njujorku_____ Nijedan Boeing 767 nije udario u kule bliznakinje kao što vlasti i mediji lažno tvrde. Takav sudar je fizički nemoguć iz nekoliko razloga, naveo je bivši pilot CIA-e Džon Lir Bivši pilot CIA-e, Džon Lir, potpisao je pismeno priznanje da kule bliznakinje nisu oborene tako što su avioni udarili u njih. Prema njegovom mišljenju, zvanična priča o tome da su dva aviona oborila kule je „fizički nemoguća“. Pošto je predsednik Putin naveo da će objaviti satelitske fotografije koje dokazuju da su kule bliznakinje uništene „kontrolisanom eksplozijom“, izgleda da će doći do opovrgavanja zvaničnog izveštaja Komisije za 11. septembar. Pismeno priznanje je ozbiljna pravna stvar i važi za „pravnu istinu“ ukoliko se ne po-bije. Sada protivnici Lirove teorije moraju predstaviti svoje dokaze ako žele da po-biju njegovu izjavu. Ukoliko to ne učine, vlada SAD će morati da prizna da zvaničan izveštaj Komisije za 11. septembar nije bio istinit. Morate uzeti u obzir da Džon Lir nije bilo koji pilot. On je unuk osnivača Learjet-a, Bila Lira. Penzionisani je vazdušni kapetan i bivši pilot CIA-e koji je upravljao više od 100 različitih aviona tokom 40 godina aktivnog letenja. On ima više pilotskih sertifikata nego bilo koji drugi sertifikovani pilot. On je leteo u Aziji, Africi, istočnoj Evropi i na Bliskom istoku. Drugim rečima, Lir se razume u letenje i avione. Ako je on rekao da avioni nisu srušili kule bliznakinje, onda je to sigurno tako. Evo šta je on napisao i potpisao u svom pismenom priznanju: „Nijedan Boeing 767 nije udario u kule bliznakinje kao što vlasti i mediji lažno tvrde. Takav sudar je fizički nemoguć iz nekoliko razloga. U slučaju pravog udara, avion bi počeo da se okreće kada bi njegov prednji deo udario u čelične stubove kule. Zatim bi došlo do odvajanja vertikalnog i horizontalnog repa aviona i njihovog padanja na zemlju. Motor aviona bi zadržao svoj oblik prilikom udara i bio bi pronađen među ostacima srušene kule.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online