Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.04.2015.
18:22
Tanjug A

"Napad u Zvorniku treba ozbiljno shvatiti"

Napad u Zvorniku je pravi teroristički akt, ozbiljno rušenje sistema bezbednosti Bosne i Hercegovine, ali i poruka regionu koja dolazi nakon napada na karaulu u Makedoniji, smatraju bosansko-hercegovački analitičari i ukazuju da takav čin nikada nije delo pojedinca.

Medija Centar Beograd
Ovakav napad nikada nije delo pojedinca, tvrdi ekspert za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević (na fotografiji)

Član ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević u prvi plan ističe da je ovo prvi teroristički napad na Republiku Srpsku, usmeren na institucije MUP-a koji je praktično jedina bezbednosna agencija u RS, za razliku od 15 agencija na nivou BiH.

- Ovo je, dakle, pravi teroristički napad bez obzira na ratni podtekst, na istoriju porodice tog mladića (napadača Nerdina Ibrića) i njegovu ličnu privatnu istoriju. Iza njegove radikalizacije, koja je posledica ovog akta stoji jedna grupa radikalnih fundamentalista iz Gornje Maoče i Dubnice kod Kalesije - precizira Galijašević u izjavi za Tanjug.

Ovaj stručnjak za pitanja terorizma ističe da ovakav napad nikada nije delo pojedinca i objašnjava da teroristički napad mora biti i pripremljen i planiran, a lice koje izvršava napad naoružano, obučeno je za upotrebu oružja i dovoljno fanatizovano da prihvati potencijalnu mogućnost da bude žrtva u tom terorističkom napadu.

Smatra da je ovo ozbiljno rušenje bezbednosti Bosne i Hercegovine, ali i ozbiljna poruka regionu koja dolazi nakon napada na graničnu policijsku stanicu u Makedoniji.

- Ona dolazi u momentu kada terorirsti više ne napadaju samo nezaštićene mete... Napadnuta je branjena meta, policijski sistem i to u momentu kada postoje ozbiljne razlike u viziji razvoja Srpske i njenim perspektivama i odgovornostima. Dakle, te razlike su podsticane sa određenog međunarodnog nivoa, one se ogledaju u razlikama institucija RS i predstavnika tog entiteta u Sarajevu - mišljenje je Galijaševića.

"Kap je prelila čašu..."

Ukoliko se želi dobiti borba protiv terorizma, upozorava, ona se ne može voditi a da, kako kaže, u ovom momentu predsednik parlamenta (Šefik Džaferović) bude čovek sa ratnom biografijom koji je upravljao tajnom sluzbom, centrom službi bezbednosti u Zenici - "dakle i tajnom i javnom policijom koji nije podneo nijednu prijavu za nekoliko stotina ubijenih Srba..."

Akademik Muhamed Filipović, pre svega, izražava žaljenje i zaprepasćenje da je došlo do napada u Zvorniku, uveren da su oni koji su spremni na izvršenje akta tog tipa žrtva jedne politike koja se vodi u BiH 25 godina. Vidi ih kao osobe "zabludele, bez pravca i orijentacije" i podložne "svakojakom uticaju".

- Teško je vratiti u kolosek ono što su različiti samoprozvani ili konstruisani izvana, iznutra i sa različitih strana lideri u ovoj zemlji stvorili kao način mišljenja,  ponašanja...To je samo jedan znak dubine one provalije u koju smo padali rušeći sva pravila života, tradicije, institucija koje su naši preci stvarali godinama i decenijama - kaže Filipović za Tanjug.

Da nema dileme da se radi o terorističkom aktu smatra i analitičar Nedžad Latić koji motive, za sada, pronalazi u verskiom fanatizmu. Dugogodišnji novinar i publicista u izjavi za Tanjug upozorava da će biti spekulacija sa, kako kaže, raznih strana, s obzirom na politički odnose između naroda u kojima "svako koristi i zloupotrebljava priliku protiv drugog, odnosno trećeg".

Mišljenja je da će u ovom slučaju moguće biti, recimo, spekulacija da se radi o pozadini obaveštajnih krugova, ili pozemlja....

- Nažalost, ma šta bilo kap je prelila čašu i ovo će primarno ići na adresu politike lidera SDA Bakira Izetbegovića - smatra Latić koji je, kako podseća, iznosio žestoke osude na račun te politike, a sada je uveren da će najnoviji događaj biti veliki problem za SDA i Izetbegovića i, možda, za njega "nepravaziđen udarac".

Evropska unija osudila napad u Zvorniku

Evropska unija i zemlje članice osuđuju, kako su okarakterisali, bezosećajni i zločinački napad na policijsku stanicu u Zvorniku i pozivaju vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini da tesno sarađuju kako bi sprečili slične događaje za opšte dobro svih građana, saopštila je Delegacije EU u BiH. Istaknuto je da je to napad na sve institucije BiH koje rade na zaštiti i osiguranju interesa građana u toj državi na evropskom putu.

- Izražavamo saučešće ožalošćenima i želimo brz oporavak povređenima. Verujemo da će uslediti potpuna i temeljna istraga da bi se utvrdila priroda i motivi ovog užasnog događaja - piše u saopštenju koje prenosi Fena.

Prethodno, državne institucije, diplomatska predstavništva i pojedinci su najoštrije osudili teroristički napad u Zvorniku tokom kojeg je jedan policajac poginuo, a dvojica ranjena, apelujući na mir i uzdržavanje od govora mržnje i podizanja tenzija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online