Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 28.04.2015.
12:27 >> 17:54h
Tanjug A

"Napad u Zvorniku može biti početak gorih događaja". Uhapšeni osumnjičeni

Posle napada na policijsku stanicu u Zvorniku u kojem je naoružani muškarac ubio jednog i ranio dvojicu policajaca, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, izjavio je da ovaj napad može biti početak mnogo gorih događanja u Republici Srpskoj.

Reuters
Jake policijske patrole u selu Kučić Kula odakle je napadač Nerdin Ibrić

- Nećemo dozvoliti da teroristi vladaju, bezbednost je podignuta na najviši nivo. Govorili smo da je borba protiv terorizma potrebna, moramo zaštititi naše policajce, građane i ustanove, jer ovo može biti početak mnogo gorih dešavanja u RS - istakao je Lukač u telefonskom razgovoru za RTRS.

- Preduzećemo sve moguće mere da zaštitimo građane. Građani takođe treba da se uključe i dostave sve eventualne informacije o teroristima. Imaćemo odgovore na ovakve stvari, nećemo oprostiti niti zaboraviti, to svi moraju da znaju - naglasio je Lukač.

Lukač je rekao i da je po dolasku u Zvornik razgovarao sa svim policajcima i da su mu oni potvrdili da je napadač u policijsku stanicu ušao uz povike "Allahu ekber".

Inače, on je obišao policajce ranjene u tom napadu, čije je zdravstveno stanje stabilno, prenela je agencija Fena.

Hapšenje "pomagača"

On je potvrdio da je privedena jedna osoba s kojom je bio u kontaktu napadač na policijsku stanicu u Zvorniku Nerdin Ibrić, koji je stradao u razmeni vatre sa policijom.

- Reč je, kako je rekao, o osobi koja je već ranije policijski "obrađivana" i po pitanju odlaska na ratište u Siriju. Neki tragovi vode prema vehabijskim pokretima na drugim lokacijama. Mi intenzivno radimo na terenu sa SIPA i drugim agencijama na ovom slučaju - rekao je ministar unutrašnjih poslova RS.

Mediji u BiH objavili su da je osoba koja je uhapšena zbog sumnje da je povezana sa terorističkim aktom u Zvorniku Avdulah Hasanović, koji je do prošle godine boravio u Siriji.

U okviru istrage o terorističkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku uhapšena je još jedna osoba, čiji identitet nije saopšten. Kako je saopštila Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), pripadnici  zajedničkog istražnog tima na području Kalesije pretresaju stambeni objekat i druge prostorije koje koristi uhapšen i K. M., dok je na području Dubnice pretresena prostorija mesdžida.

Pretres prostorija mesdžida (manji objekat za molitvu muslimana), kako je navedeno, izvršen je s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa krivičnim delom terorizma i poslužiti kao dokaz u daljem postupku, navodi se u saopštenju.

Crnadak: Opasnost još preti

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak osudio je teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku upozorivši da opasnost još preti i da BiH mora dobiti "bitku protiv terorizma". Crnadak je ocenio da je taj napad izveden "podlo i brutalno", te da nije reč o običnom incidentu koji se može zaboraviti danas ili sutra.

- To je bio napad na budućnost svih nas koji živimo ovde - jasan je Crnadak.

Navodi se da se napadač Nerdin Ibrić intenzivno družio sa Hasanovićem, javila je Federalna TV.

Podseća se da je Hasanović ranije hapšen u akciji bezbednosnih službi Damask zbog sumnje da je bio pripadnik ISIL-a. Bio je uhapšen u septembru 2014. godine, kada i Husein Bilal Bosnić, optužen za vrbovanje i podstrekivanje na terorizam, preneo je portal Klix.ba.

Mektić: Najave o mogućem napadu stizale iz Australije

Bezbednosne agencije BiH su imale određene najave o mogućem terorističkom aktu, a pominjane su institucije vlasti i policijske stanice, potvrdio je danas ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić. Mektić je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da su takve informacije dolazile od državljana BiH koji žive u Australiji. Upitan zašto nadležni nisu preduzeli ništa kako bi ti napadi bili osujećeni, on je odgovorio da će to utvrditi istraga. Mektić je ocenio i da je sinoćni napad u Zvorniku, kada je jedan policajac poginuo, a dvojica ranjena, izveden namero i sa umišljajem iako, kako je rekao, napadač nije evidentiran u bazama podataka bezbednosnih i obaveštajnih agencija.

POVEZANE VESTI

Utorak 28.04.2015. 14:46
Svaka srpska porodica bi trebalo da ima komad oružja. Srećom, mi Srbi smo na 2. mestu po broju oružja na 100 stanonika, odma' iza Amerike.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online