Utorak 28.04.2015.
12:27 >> 17:54h
Tanjug

"Napad u Zvorniku može biti početak gorih događaja". Uhapšeni osumnjičeni

Reuters
Jake policijske patrole u selu Kučić Kula odakle je napadač Nerdin Ibrić

- Nećemo dozvoliti da teroristi vladaju, bezbednost je podignuta na najviši nivo. Govorili smo da je borba protiv terorizma potrebna, moramo zaštititi naše policajce, građane i ustanove, jer ovo može biti početak mnogo gorih dešavanja u RS - istakao je Lukač u telefonskom razgovoru za RTRS.

- Preduzećemo sve moguće mere da zaštitimo građane. Građani takođe treba da se uključe i dostave sve eventualne informacije o teroristima. Imaćemo odgovore na ovakve stvari, nećemo oprostiti niti zaboraviti, to svi moraju da znaju - naglasio je Lukač.

Lukač je rekao i da je po dolasku u Zvornik razgovarao sa svim policajcima i da su mu oni potvrdili da je napadač u policijsku stanicu ušao uz povike "Allahu ekber".

Inače, on je obišao policajce ranjene u tom napadu, čije je zdravstveno stanje stabilno, prenela je agencija Fena.

Hapšenje "pomagača"

On je potvrdio da je privedena jedna osoba s kojom je bio u kontaktu napadač na policijsku stanicu u Zvorniku Nerdin Ibrić, koji je stradao u razmeni vatre sa policijom.

- Reč je, kako je rekao, o osobi koja je već ranije policijski "obrađivana" i po pitanju odlaska na ratište u Siriju. Neki tragovi vode prema vehabijskim pokretima na drugim lokacijama. Mi intenzivno radimo na terenu sa SIPA i drugim agencijama na ovom slučaju - rekao je ministar unutrašnjih poslova RS.

Mediji u BiH objavili su da je osoba koja je uhapšena zbog sumnje da je povezana sa terorističkim aktom u Zvorniku Avdulah Hasanović, koji je do prošle godine boravio u Siriji.

U okviru istrage o terorističkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku uhapšena je još jedna osoba, čiji identitet nije saopšten. Kako je saopštila Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), pripadnici  zajedničkog istražnog tima na području Kalesije pretresaju stambeni objekat i druge prostorije koje koristi uhapšen i K. M., dok je na području Dubnice pretresena prostorija mesdžida.

Pretres prostorija mesdžida (manji objekat za molitvu muslimana), kako je navedeno, izvršen je s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa krivičnim delom terorizma i poslužiti kao dokaz u daljem postupku, navodi se u saopštenju.

Crnadak: Opasnost još preti

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak osudio je teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku upozorivši da opasnost još preti i da BiH mora dobiti "bitku protiv terorizma". Crnadak je ocenio da je taj napad izveden "podlo i brutalno", te da nije reč o običnom incidentu koji se može zaboraviti danas ili sutra.

- To je bio napad na budućnost svih nas koji živimo ovde - jasan je Crnadak.

Navodi se da se napadač Nerdin Ibrić intenzivno družio sa Hasanovićem, javila je Federalna TV.

Podseća se da je Hasanović ranije hapšen u akciji bezbednosnih službi Damask zbog sumnje da je bio pripadnik ISIL-a. Bio je uhapšen u septembru 2014. godine, kada i Husein Bilal Bosnić, optužen za vrbovanje i podstrekivanje na terorizam, preneo je portal Klix.ba.

Mektić: Najave o mogućem napadu stizale iz Australije

Bezbednosne agencije BiH su imale određene najave o mogućem terorističkom aktu, a pominjane su institucije vlasti i policijske stanice, potvrdio je danas ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić. Mektić je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da su takve informacije dolazile od državljana BiH koji žive u Australiji. Upitan zašto nadležni nisu preduzeli ništa kako bi ti napadi bili osujećeni, on je odgovorio da će to utvrditi istraga. Mektić je ocenio i da je sinoćni napad u Zvorniku, kada je jedan policajac poginuo, a dvojica ranjena, izveden namero i sa umišljajem iako, kako je rekao, napadač nije evidentiran u bazama podataka bezbednosnih i obaveštajnih agencija.

2024 © - Vesti online