Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 16.02.2011.
07:10 >> 14:41h
Beta A

Ubice Srba i dalje na slobodi

Danas se navršava deset godina od napada na autobus "Niš-ekspresa" u selu Livadice kod Podujeva, u kome je poginulo 12 Srba, dok je 43 povređeno.

U eksploziji mine postavljene ispod mosta na magistralnom putu Niš-Priština, 16. februara 2001. godine dignut je u vazduh prvi od šest autobusa kojima su raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije išli na zadušnice u Gračanicu, u pratnji vojnika Kfora.

U napadu je na licu mesta poginulo deset osoba, a kasnije su još dve preminule od povreda.

Terorizam bez kazne

Ubijeni su dvogodišnji Danilo Cokić i njegovi roditelji Snežana (1975) i Nebojša-Njegoš Cokić (1974), Mirjana Dragović (1981), Sunčica Pejčić (1972), Tihomir Stojković (1969), Dragutin Vukotić(1954), Lazar Milikić (1936), Milinko Kragović (1943) i
Nenad Stojanović (1943), a kasnije su preminuli i supružnici Tokić iz Skulaneva kod Prištine.

Vrhovni sud Kosova je u drugostepenom postupku u martu 2009. godine oslobodio Fljorima Ejupija, jedinog osumnjičenog za taj zločin. Euleks je pokrenuo novu istragu.

Nema efikasne istrage protiv terorista

 

Ozbiljnu istragu napada na autobus "Niš-ekspresa" kod Podujeva i drugih slučajeva napada na Srbe omelo je nepostojanje institucije zaštite svedoka na Kosmetu i neefikasnost nadležnih istražnih i sudskih organa, ocenjeno je na debati u Čaglavici.

Advokat Živojin Jokanović je na debati povodom 10. godišnjice tog napada rekao da još niko nije odgovarao za taj teroristički napad ni za druge zločine kao što je ubistvo dece u Goraždevcu, ubistvo srpskih žetelaca u Starom Grackom, ubistvo Dragana Popovića u Klini, kao i za druga ubistva Srba na Kosovu i Metohiji.

 

Jokanović je rekao da slučaj "Niš-ekspresa" zvanično nije zatvoren, ali da i pored toga na njemu niko ništa ne radi, iako slučaj ne zastareva jer je to delo upereno protiv određene populacije, u ovom slučaju protiv Srba.

 

Za ovaj etnički motivisan zločin, istakao je Jokanović, još niko nije odgovarao jer su organi gonjenja i pravosudni organi nedovoljno efikasni.

Teodosije služio parastos

Episkop raško-prizrenski Teodosije služio je danas u crkvi Svete nedelje u Lapljem selu kod Prištine parastos povodom 11 godina od napada na autobus "Niš ekspresa".

"Ovo je parastos žrtvama koje su stradale samo zato što pripadaju drugoj veri, što su Srbi i što su bili naumili da dođu na zadušnice i odaju poštu svojim precima. Molimo se da one koji su naručili i počinili ovaj zločin, jedan od najtežih koji je u prisustvu međunarodnih snaga počinjen nad Srbima na Kosovu i Metohiji, stigne pravda Božja", rekao je vladika Teodosije.

Episkop raško-prizrenski molio se da žrtve ne budu zaboravljene.

"Do danas zločince nije stigla ljudska pravda, ali se nadamo da će oni koji su podmetnuli eksploziv pod autobus 'Niš-ekspresa' biti izvedeni pred sud pravde, kao i oni koji ubiše srpsku decu u Goraždevcu, žeteoce u Starom Gracku kod Lipljana i sve one koji su počinili zločine nad nedužniim civilima", rekao je vladika Teodosije

U obraćanju rodbini i prijateljima putnika stradalih u selu Livadice 16. februara 2000. godine, vladika Teodosije je poručio da se zajednički sa njim "mole da žrtve ne budu uzalud, da ostanu na svojim ognjištima i nastave da svojim prisustvom čuvaju uspomene na nevino stradale i tako sačuva Kosovo i Metohiju".

POVEZANE VESTI

Sreda 16.02.2011. 08:33
Kako će biti zločinci uhapšeni kad naša vlast nikad nije reagovala na taj i mnoge druge zločine koje su se dešavale na Kosovu. Kao što je za NATO 1999. godine ubijanje civila bila kolateralna šteta, tako su zločini na Kosovu za našu vlast kolateralna šteta.
Petak 18.02.2011. 13:26
NAJVECA BRUKA U SVEMU, JE NE,STO OVI NISU, KAZNJENI, NEG ,DA OVU TZV TVOREVINU,VODE ZLOCINCI, A NEKI OD NJIH,95%SU LICNO UBIJALI,ZNACI NE DA SU NAREDJIVALI, ZA STA OPTUZUJU SRBE U HAGU,NEGO DA SU,LICNO UBIJALI,KASAPILI SRBE I BILI MAKSIMALNO UPUCENI U SVE, , KAD SU IM VADILI IM ORGANE,DOK SU BILI ZIVI, PROTIV, NJIHOVE VOLJE, PA IMALI, ISTA,STRASNIJE,NA KUGLI ZEMALJSKOJ,ONI JOS NJIH NAGRADUJU,STRASNO A, UKOLIKO I SVE ZEMLJE,NE POVUKU PRIZNAJA,ZNACI DA ONI LICNO,POZDRAVLJAJU TRGOVINU ORGANIMA I DA BILO KOM COVEKU,KOJI IM SE SVIDI, BILO GDE DA ZIVI, MOGU DA SE VADE,SVI ORGANI,PROTIV,NJEGOVE VOLJE,A DA SE PRI TOME TO,PRENOSI UZIVO NE BI ME CUDILO, JER,SE TO NA KOSOVU I METOHIJI,VEC RADI,BRUKAA!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online