Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 16.02.2014.
09:19 >> 09:54h
Beta A

13 godina od (nerasvetljenog) napada na autobus i raseljene Srbe

Danas se navršava 13 godina od terorističkog napada na autobus "Niš ekspresa" u kome je poginulo 12 i povređeno 43 raseljenih Srba, koji su išli na Zadušnice u Gračanicu na Kosovu.

Aktiviranjem mine na magistralnom putu 16. februara 2001. godine u selu Livadice, kod Podujeva, dignut je u vazduh prvi autobus iz konvoja kojima su raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije u pratnji Kfora išli u Gračanicu.

13 godina od terorističkog napada na autobus "Niš ekspresa". Poginulo 12 i povređeno 43 raseljenih Srba, koji su išli na Zadušnice u Gračanicu na KiM
 

U napadu je odmah poginulo 10 osoba, a još dvoje ljudi je povredama podleglo kasnije.

Jedini osumnjičeni, a potom i optuženi za taj napad bio je Fljorim Ejupi, koji je u prvostepenom postupku bio osuđen na 40 godina zatvora. Vrhovni sud Kosova ga je oslobodio zbog nedostatka dokaza u drugostepenom postupku marta 2009. godine.

U napadu su poginuli Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Nebojsa, Snežana i Danilo Cokić, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić. Najmlađa žrtva tog nerasvetljenog zločina bio je dvogodišnji Danilo Cokić.

"Obnoviti istragu o napadu"

Ministar za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin rekao je u Zubinom Potoku da je rasvetljavanje tog zločina "pitanje svih pitanja".

"Znamo li nekoga ko je kriv za taj zlocžin, da li je kažnjen neko za to? To je pitanje svih pitanja, da li će zločini nad Srbima biti tretirani kao nešto za šta pčionioci ne treba da budu kažnjeni ili će biti tretirani kao zločini svuda u svetu - zločini nad ljudima", rekao je Vulin.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva od međunarodne zajednice da se hitno obnovi istraga u slučaju napada na autobus "Niš ekspresa" u Livadicama, jer ovakvi slučaju ne mogu nikada da se zatvore i da se proglase zastarelim.

- Nedopustivo je da zločin u Livadicama ostane nerasvetljen, kao što je nerasvetljeno ubistvo dece u Goraždevcu, ubistvo 14 žetelaca u Starom Grackom, porodice Stolić u Obiliću... Moraju se pronaći neposredni ižzvršioci svih ovih zlaočina, kao i njihovi nalogodavci, jer samo u tom slučaju možemo se nadati da na Kosovu i Metohiji etnički motivisana ubistva neće ostati nekažnjena i da zločince neće amnestirati vreme - naglašava Kancelarija za KiM.

Portparol Euleksa Irina Gudeljević je ponovila za agenciju Beta da je Euleks spreman da obnovi istragu, ako bude novih dokaza.

POVEZANE VESTI

Nedelja 16.02.2014. 17:10
Po klauzuli presude kojom je Ejupi oslobodjen, "novi dokazi" se mogu koristiti samo za pokretanje postupka protiv nekog drugog, ne protiv njega. To mu dodje vrlo zgodno za njih, jer je jedina neosporna materijalna evidencija koja vezuje nekog za mesto zlocina Ejupijev DNK. Ejupija koristi CIA, jer nema teorije da neko moze da pobegne iz Bondstila, sto su govorili kad je ispario u maju 2001. Posle su ga "nasli" i osudili, samo da bi kroz naknadnu oslobadjajucu presudu fakticki zatvorili slucaj. I ponovo, Ejupi je samo jedan od cetvorice osumnjicenih. Trojica drugih, koja su drzana u pritvoru skoro osam meseci su Cele Gasi, Jusuf Veliu i Avdi behluli, sva trojica KLA/KPC.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online