Nedelja 16.02.2014.
09:19 >> 09:54h
Beta

13 godina od (nerasvetljenog) napada na autobus i raseljene Srbe

Aktiviranjem mine na magistralnom putu 16. februara 2001. godine u selu Livadice, kod Podujeva, dignut je u vazduh prvi autobus iz konvoja kojima su raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije u pratnji Kfora išli u Gračanicu.

13 godina od terorističkog napada na autobus "Niš ekspresa". Poginulo 12 i povređeno 43 raseljenih Srba, koji su išli na Zadušnice u Gračanicu na KiM
 

U napadu je odmah poginulo 10 osoba, a još dvoje ljudi je povredama podleglo kasnije.

Jedini osumnjičeni, a potom i optuženi za taj napad bio je Fljorim Ejupi, koji je u prvostepenom postupku bio osuđen na 40 godina zatvora. Vrhovni sud Kosova ga je oslobodio zbog nedostatka dokaza u drugostepenom postupku marta 2009. godine.

U napadu su poginuli Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Nebojsa, Snežana i Danilo Cokić, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić. Najmlađa žrtva tog nerasvetljenog zločina bio je dvogodišnji Danilo Cokić.

"Obnoviti istragu o napadu"

Ministar za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin rekao je u Zubinom Potoku da je rasvetljavanje tog zločina "pitanje svih pitanja".

"Znamo li nekoga ko je kriv za taj zlocžin, da li je kažnjen neko za to? To je pitanje svih pitanja, da li će zločini nad Srbima biti tretirani kao nešto za šta pčionioci ne treba da budu kažnjeni ili će biti tretirani kao zločini svuda u svetu - zločini nad ljudima", rekao je Vulin.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva od međunarodne zajednice da se hitno obnovi istraga u slučaju napada na autobus "Niš ekspresa" u Livadicama, jer ovakvi slučaju ne mogu nikada da se zatvore i da se proglase zastarelim.

- Nedopustivo je da zločin u Livadicama ostane nerasvetljen, kao što je nerasvetljeno ubistvo dece u Goraždevcu, ubistvo 14 žetelaca u Starom Grackom, porodice Stolić u Obiliću... Moraju se pronaći neposredni ižzvršioci svih ovih zlaočina, kao i njihovi nalogodavci, jer samo u tom slučaju možemo se nadati da na Kosovu i Metohiji etnički motivisana ubistva neće ostati nekažnjena i da zločince neće amnestirati vreme - naglašava Kancelarija za KiM.

Portparol Euleksa Irina Gudeljević je ponovila za agenciju Beta da je Euleks spreman da obnovi istragu, ako bude novih dokaza.

2024 © - Vesti online