Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 16.02.2016.
14:41
Vestionline, Srna A

Ko je kriv za smrt Srba u Livadicama: Euleks 15 godina krije zločince

Danas se obeležava 15 godina od terorističkog napada na autobus "Niš ekspresa", u mestu Livadice kod Podujeva, u kojem je poginulo 12, a povređeno 43 Srba, koji su tog jutra krenuli na Zadušnice u Gračanicu. Uprkos garancijama bivših zvaničnika UNMIK-a, a potom i Euleksa, teroristički napad u Livadicama, jedan od najtežih, počinjenih nad Srbima na Kosmetu, do dan-danas nije rasvetljen.

Srna
Parastos stradalima u terorističkom napadu u Livadicama

Zločin je arhiviran usled "nedostatka dokaza", ali će biti aktiviran ukoliko se dostave novi dokazi, ponavljaju neprestano iz Euleksa.

Počinioci na slobodi

O zločinačkom sadejstvu domaćih zločinaca i međunarodnih plaćenika dovoljno govori to što je Fljorim Ejupi, glavnoosumnjičeni, posle hapšenja uspeo da "pobegne" iz zatvora u američkoj vojnoj bazi "Bondstil" kod Uroševca.

U kasnijem, nazovi sudskom, procesu iz 2009. godine Ejup je sa pukovnikom Kosovskog zaštitnog korpusa i jednim od vođa OVK Gašijem i njegovim potčinjenim oficirima Avdijem Behljuljijem i Jusufom Velijuom, oslobođen optužbe.

Istragom je utvrđeno da su u propustu na putu, na nekih pet stotina metara od administrativnog prelaza, tada kontrolisanom od strane pripadnika Kfora, teroristi postavili, minimum, deset kilograma "trinitrotoulola", razornog eksploziva, što je u smrt odnio Srbe koji su želeli da odaju počast precima u Gračanici.

U napadu su smrtno stradali dečak Danilo Cokić i njegovi roditelji Nebojša i Snežana, Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Nenad Stojanović, Mirjana Dragović, Veljko Stakić, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić.

Prognati Srbe sa Kosova

Ratko Popović, književnik iz Gračanice, kaže da je teroristički napad u Livadicama imao za cilj da se ubrza progon Srba i etničko čišćenje Kosova I Metohije.

- Napad je nasuprot scenariju terorista potvrdio uverenje Srba da moraju istrajati i opstati na Kosmetu u Milutinovoj Gračanici. Postali smo svesni da moramo da se i krvlju i žrtvom izborimo za ono što je vekovima bilo i ostaće naše, srpsko - kaže za Srnu Popović.

I on, kao i porodice stradalih, koje su se okupile na parastosu u crkvi u Lapljem Selu kod Granice, smatra da je istina poznata, ali da je "strogo čuvana".

Svetislav Dragović, čija je ćerka Mirjana stradala u Livadicama, smatra da je ubijena samo zato što je Srpkinja i plaši se da se istina nikada neće doznati niti će imati priliku da u oči pogleda zločince.

Godišnjica terorističkog napada u Livadicama obeležena je parastosom u crkvi u Lapljem Selu nadomak Gračanice.

Obnova istrage

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić istakao je da je nedopustiva činjenica da ovaj zločin nije dobio sudski epilog koji bi žrtvama i njihovim porodicama pružio kakvu-takvu utehu.

- Očekujemo i zahtevamo od međunarodne zajednice i nadležnih organa u pokrajini da se što pre obnovi istraga u ovom i u svim drugim slučajevima napada na Srbe, da se svi nerasvetljeni zločini rasvetle, a njihovi neposredni izvršioci i nalogodavci pravedno kazne. Samo u tom slučaju možemo se nadati da će se na Kosovu i Metohiji živeti sigurno i bezbedno, da će pravo i pravda biti jednaki za sve i da etnički motivisana ubistva neće ostati nekažnjena - naveo je Đurić.

POVEZANE VESTI

Utorak 16.02.2016. 14:52
Vesti online....leglo de(m)onkratije i slobode!!!!
Utorak 16.02.2016. 15:10
А ко је крив за смрт Проруса у Украјини ?? ко је крив за смрт невиних људи и децу у Либији,Сирији,Ирак,Авганистан ?? ко је крив за обарање Малезијског авиона изнад Украјине ?? ко почиње сваку револуцију у свету ?? да није можда Фидел Кастро .
Utorak 16.02.2016. 19:43
Norveski oficir otkrio istinu: Neću da ćutim, teroristički napad na Srbe u Livadicama organizovali su Amerikanci!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online