Utorak 16.02.2016.
14:41
Vestionline, Srna

Ko je kriv za smrt Srba u Livadicama: Euleks 15 godina krije zločince

Srna
Parastos stradalima u terorističkom napadu u Livadicama

Zločin je arhiviran usled "nedostatka dokaza", ali će biti aktiviran ukoliko se dostave novi dokazi, ponavljaju neprestano iz Euleksa.

Počinioci na slobodi

O zločinačkom sadejstvu domaćih zločinaca i međunarodnih plaćenika dovoljno govori to što je Fljorim Ejupi, glavnoosumnjičeni, posle hapšenja uspeo da "pobegne" iz zatvora u američkoj vojnoj bazi "Bondstil" kod Uroševca.

U kasnijem, nazovi sudskom, procesu iz 2009. godine Ejup je sa pukovnikom Kosovskog zaštitnog korpusa i jednim od vođa OVK Gašijem i njegovim potčinjenim oficirima Avdijem Behljuljijem i Jusufom Velijuom, oslobođen optužbe.

Istragom je utvrđeno da su u propustu na putu, na nekih pet stotina metara od administrativnog prelaza, tada kontrolisanom od strane pripadnika Kfora, teroristi postavili, minimum, deset kilograma "trinitrotoulola", razornog eksploziva, što je u smrt odnio Srbe koji su želeli da odaju počast precima u Gračanici.

U napadu su smrtno stradali dečak Danilo Cokić i njegovi roditelji Nebojša i Snežana, Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Nenad Stojanović, Mirjana Dragović, Veljko Stakić, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić.

Prognati Srbe sa Kosova

Ratko Popović, književnik iz Gračanice, kaže da je teroristički napad u Livadicama imao za cilj da se ubrza progon Srba i etničko čišćenje Kosova I Metohije.

- Napad je nasuprot scenariju terorista potvrdio uverenje Srba da moraju istrajati i opstati na Kosmetu u Milutinovoj Gračanici. Postali smo svesni da moramo da se i krvlju i žrtvom izborimo za ono što je vekovima bilo i ostaće naše, srpsko - kaže za Srnu Popović.

I on, kao i porodice stradalih, koje su se okupile na parastosu u crkvi u Lapljem Selu kod Granice, smatra da je istina poznata, ali da je "strogo čuvana".

Svetislav Dragović, čija je ćerka Mirjana stradala u Livadicama, smatra da je ubijena samo zato što je Srpkinja i plaši se da se istina nikada neće doznati niti će imati priliku da u oči pogleda zločince.

Godišnjica terorističkog napada u Livadicama obeležena je parastosom u crkvi u Lapljem Selu nadomak Gračanice.

Obnova istrage

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić istakao je da je nedopustiva činjenica da ovaj zločin nije dobio sudski epilog koji bi žrtvama i njihovim porodicama pružio kakvu-takvu utehu.

- Očekujemo i zahtevamo od međunarodne zajednice i nadležnih organa u pokrajini da se što pre obnovi istraga u ovom i u svim drugim slučajevima napada na Srbe, da se svi nerasvetljeni zločini rasvetle, a njihovi neposredni izvršioci i nalogodavci pravedno kazne. Samo u tom slučaju možemo se nadati da će se na Kosovu i Metohiji živeti sigurno i bezbedno, da će pravo i pravda biti jednaki za sve i da etnički motivisana ubistva neće ostati nekažnjena - naveo je Đurić.

2024 © - Vesti online