Sreda 16.02.2011.
07:10 >> 14:41h
Beta

Ubice Srba i dalje na slobodi

U eksploziji mine postavljene ispod mosta na magistralnom putu Niš-Priština, 16. februara 2001. godine dignut je u vazduh prvi od šest autobusa kojima su raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije išli na zadušnice u Gračanicu, u pratnji vojnika Kfora.

U napadu je na licu mesta poginulo deset osoba, a kasnije su još dve preminule od povreda.

Terorizam bez kazne

Ubijeni su dvogodišnji Danilo Cokić i njegovi roditelji Snežana (1975) i Nebojša-Njegoš Cokić (1974), Mirjana Dragović (1981), Sunčica Pejčić (1972), Tihomir Stojković (1969), Dragutin Vukotić(1954), Lazar Milikić (1936), Milinko Kragović (1943) i
Nenad Stojanović (1943), a kasnije su preminuli i supružnici Tokić iz Skulaneva kod Prištine.

Vrhovni sud Kosova je u drugostepenom postupku u martu 2009. godine oslobodio Fljorima Ejupija, jedinog osumnjičenog za taj zločin. Euleks je pokrenuo novu istragu.

Nema efikasne istrage protiv terorista

 

Ozbiljnu istragu napada na autobus "Niš-ekspresa" kod Podujeva i drugih slučajeva napada na Srbe omelo je nepostojanje institucije zaštite svedoka na Kosmetu i neefikasnost nadležnih istražnih i sudskih organa, ocenjeno je na debati u Čaglavici.

Advokat Živojin Jokanović je na debati povodom 10. godišnjice tog napada rekao da još niko nije odgovarao za taj teroristički napad ni za druge zločine kao što je ubistvo dece u Goraždevcu, ubistvo srpskih žetelaca u Starom Grackom, ubistvo Dragana Popovića u Klini, kao i za druga ubistva Srba na Kosovu i Metohiji.

 

Jokanović je rekao da slučaj "Niš-ekspresa" zvanično nije zatvoren, ali da i pored toga na njemu niko ništa ne radi, iako slučaj ne zastareva jer je to delo upereno protiv određene populacije, u ovom slučaju protiv Srba.

 

Za ovaj etnički motivisan zločin, istakao je Jokanović, još niko nije odgovarao jer su organi gonjenja i pravosudni organi nedovoljno efikasni.

Teodosije služio parastos

Episkop raško-prizrenski Teodosije služio je danas u crkvi Svete nedelje u Lapljem selu kod Prištine parastos povodom 11 godina od napada na autobus "Niš ekspresa".

"Ovo je parastos žrtvama koje su stradale samo zato što pripadaju drugoj veri, što su Srbi i što su bili naumili da dođu na zadušnice i odaju poštu svojim precima. Molimo se da one koji su naručili i počinili ovaj zločin, jedan od najtežih koji je u prisustvu međunarodnih snaga počinjen nad Srbima na Kosovu i Metohiji, stigne pravda Božja", rekao je vladika Teodosije.

Episkop raško-prizrenski molio se da žrtve ne budu zaboravljene.

"Do danas zločince nije stigla ljudska pravda, ali se nadamo da će oni koji su podmetnuli eksploziv pod autobus 'Niš-ekspresa' biti izvedeni pred sud pravde, kao i oni koji ubiše srpsku decu u Goraždevcu, žeteoce u Starom Gracku kod Lipljana i sve one koji su počinili zločine nad nedužniim civilima", rekao je vladika Teodosije

U obraćanju rodbini i prijateljima putnika stradalih u selu Livadice 16. februara 2000. godine, vladika Teodosije je poručio da se zajednički sa njim "mole da žrtve ne budu uzalud, da ostanu na svojim ognjištima i nastave da svojim prisustvom čuvaju uspomene na nevino stradale i tako sačuva Kosovo i Metohiju".

2024 © - Vesti online