Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 02.07.2017.
21:02
O. Đoković - Vesti A

"Vesti" u Parizu: Vidovdanska ruka prijateljstva

Valeri Pakres, predsednica regije Il-d-Frans drugu godinu zaredom, za srpsku zajednicu čini zaista mnogo, širom nam otvara vrata sedišta te značajne ustanove omogućavajući da slavimo Vidovdan.

O. Đoković
Razigrani: KUD "Abrašević"

Razumela je jedna od čelnica Francuza šta znači vidovdanska pobeda duha i morala, pa je u njen "dom" došlo 680 zvanica, Srba i njihovih gostiju, svi sa osećajem ponosa i dostojanstva što smo zajedno u francusko-srpskom prijateljstvu i ubeđenju da će trajati kao i dosadašnjih više od stotinu godina.

Bravo za Patrika

- Velika je čast Savezu Srba Francuske i našim drugim institucijama organizovanje ovakve istorijske proslave kojom, tokom manifestacije Dani Srbije i srpske kulture, predstavljamo naše nasleđe i najavljujemo budućnost - izjavio je Romeo Milošević, čelnik Saveza Srba u Francuskoj (SSF).

O. Đoković
Darko Tanasković, Valeri Pakres i Dijana Ivančić

Mnogo se mudrih reči čulo za govornicom. Patrik Karam, zamenik predsednice Pakres, još jednom se potvrdio kao najveći prijatelj srpskog naroda, za njega je Kosovo srpsko, kosovski manastiri i crkve moraju ostati srpski, oštro je podelio lekcije Unesku, ispraćen je povicima: "Bravo". Jednako kvalitetne i istorijski potkovane besede imali su madam Pakres, Dijana Ivančić, ministar savetnik u Ambasadi Srbije, admiral Anri Lakaj, a posebno je nadahnuto bio slikovit Darko Tanasković, ambasador Srbije pri Unesko.

Ponovo u dobrom smeru

- Prošli smo kroz period kontinuiteta i diskontinuiteta, tužne 1990. godine sa diktaturom medija i konstatacija "Srbi su loši" i "Prijateljstvo Srba i Francuza je mrtvo". Najteže je bilo biti prijatelj Srba. A evo sad smo svi u dobrom smeru - analizirao je ambasador Tanasković, posebno ističući vrednost ponovo razbuktalog prijateljstva, respektovanje zajedništva, entuzijazam i svega što proističe iz dobronamernosti.

Etno-zvuci i modna revija

Pred konzulkama Ninom Veličković i Natašom Božović, protom Željkom Simonovićem, predsednicima svih naših udruženja, brojnim dijasporcima, starinama i omladinom, prijateljima Francuzima, uz intoniranje himni "Bože pravde" i "Marseljeze", odvijao se zanimljiv program koji je vodila Dragana Pajović, potpredsednica SSF i režirao Petar Gojković. Nastup

etno-kvarteta grupe Madam Pijano i Nevene Reljin (vokali), Ljube Ninkovića (šargija) i Branka Isakovića (gitara) bio je opojan, epske stihove o Kosovskoj devojci razglasao je beogradski glumac Mikica Petronijević, ubrzane vesele igre društava Mladost i "Abrašević" prizvale su maticu, a u vrtu je kroz modnu reviju Mone prodefilovala lepota naše mladosti.

Izložba ikona

Malu i veoma zapaženu izložbu predstavila je ikonopisac Rada Jovanović, poreklom iz Dobrovodica kod Batočine, a sažela je ovako:
- Duhovna vrednost je neprolazna i smislena, tu sam našla sebe, a kad počnem da slikam ne znam da se zaustavim.

Uživali su svi. Dečica su smišljala svoje vragolije, mnoge dame su se uparadile i razmahale lepeze (temperatura 38 stepeni Celzijusa). Izuzetno luksuzni koktel poklon je čelnice Il-d-Frans Valeri Pakres, što je bio i njen znak zahvalnosti Srbima za "neprekidni niz prijateljstava, integraciju i snagu kojom su ojačali Il-d-Frans i celu francusku zemlju".

Tako je izuzetno lepo, potpomognut Francuzima, proslavljen Vidovdan u Parizu, koji je označen i kao dobar pravac za nastavak širenja i učvršćivanja prijateljstava i za evropsku budućnost.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online