Nedelja 02.07.2017.
21:02
O. Đoković - Vesti

"Vesti" u Parizu: Vidovdanska ruka prijateljstva

O. Đoković
Razigrani: KUD "Abrašević"

Razumela je jedna od čelnica Francuza šta znači vidovdanska pobeda duha i morala, pa je u njen "dom" došlo 680 zvanica, Srba i njihovih gostiju, svi sa osećajem ponosa i dostojanstva što smo zajedno u francusko-srpskom prijateljstvu i ubeđenju da će trajati kao i dosadašnjih više od stotinu godina.

Bravo za Patrika

- Velika je čast Savezu Srba Francuske i našim drugim institucijama organizovanje ovakve istorijske proslave kojom, tokom manifestacije Dani Srbije i srpske kulture, predstavljamo naše nasleđe i najavljujemo budućnost - izjavio je Romeo Milošević, čelnik Saveza Srba u Francuskoj (SSF).

O. Đoković
Darko Tanasković, Valeri Pakres i Dijana Ivančić

Mnogo se mudrih reči čulo za govornicom. Patrik Karam, zamenik predsednice Pakres, još jednom se potvrdio kao najveći prijatelj srpskog naroda, za njega je Kosovo srpsko, kosovski manastiri i crkve moraju ostati srpski, oštro je podelio lekcije Unesku, ispraćen je povicima: "Bravo". Jednako kvalitetne i istorijski potkovane besede imali su madam Pakres, Dijana Ivančić, ministar savetnik u Ambasadi Srbije, admiral Anri Lakaj, a posebno je nadahnuto bio slikovit Darko Tanasković, ambasador Srbije pri Unesko.

Ponovo u dobrom smeru

- Prošli smo kroz period kontinuiteta i diskontinuiteta, tužne 1990. godine sa diktaturom medija i konstatacija "Srbi su loši" i "Prijateljstvo Srba i Francuza je mrtvo". Najteže je bilo biti prijatelj Srba. A evo sad smo svi u dobrom smeru - analizirao je ambasador Tanasković, posebno ističući vrednost ponovo razbuktalog prijateljstva, respektovanje zajedništva, entuzijazam i svega što proističe iz dobronamernosti.

Etno-zvuci i modna revija

Pred konzulkama Ninom Veličković i Natašom Božović, protom Željkom Simonovićem, predsednicima svih naših udruženja, brojnim dijasporcima, starinama i omladinom, prijateljima Francuzima, uz intoniranje himni "Bože pravde" i "Marseljeze", odvijao se zanimljiv program koji je vodila Dragana Pajović, potpredsednica SSF i režirao Petar Gojković. Nastup

etno-kvarteta grupe Madam Pijano i Nevene Reljin (vokali), Ljube Ninkovića (šargija) i Branka Isakovića (gitara) bio je opojan, epske stihove o Kosovskoj devojci razglasao je beogradski glumac Mikica Petronijević, ubrzane vesele igre društava Mladost i "Abrašević" prizvale su maticu, a u vrtu je kroz modnu reviju Mone prodefilovala lepota naše mladosti.

Izložba ikona

Malu i veoma zapaženu izložbu predstavila je ikonopisac Rada Jovanović, poreklom iz Dobrovodica kod Batočine, a sažela je ovako:
- Duhovna vrednost je neprolazna i smislena, tu sam našla sebe, a kad počnem da slikam ne znam da se zaustavim.

Uživali su svi. Dečica su smišljala svoje vragolije, mnoge dame su se uparadile i razmahale lepeze (temperatura 38 stepeni Celzijusa). Izuzetno luksuzni koktel poklon je čelnice Il-d-Frans Valeri Pakres, što je bio i njen znak zahvalnosti Srbima za "neprekidni niz prijateljstava, integraciju i snagu kojom su ojačali Il-d-Frans i celu francusku zemlju".

Tako je izuzetno lepo, potpomognut Francuzima, proslavljen Vidovdan u Parizu, koji je označen i kao dobar pravac za nastavak širenja i učvršćivanja prijateljstava i za evropsku budućnost.

2024 © - Vesti online