Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 18.04.2017.
18:01
V. Mačar, G. Gligorević - Vesti A

"Vesti" u Kanadi: Hristos je zalog našeg vaskrsenja

Najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs izuzetno je svečano proslavljen u celoj srpskoj zajednici u Kanadi. Svi pravoslavni hramovi u okviru Eparhije kanadske bili su puni vernika, a Vaskrs je proslavljen i u svim srpskim domovima širom Kanade.

V. Mačar
Vladika Mirofan i otac Vasilije sa vernicima u crkvi Sveto Preobraženje Gospodnje u Miltonu

U crkvi Sveto preobraženje Gospodnje u Miltonu svetu arhijerejsku liturgiju služio je njegovo preosveštenstvo vladika Mitrofan uz sasluženje oca Vasilija, igumana manastira.

- Radujmo se, braćo i sestre. Vaskrsli Hristos jeste naš Hristos i mi smo njegova braća. Mi smo Njegov narod. Sve nas je svojim vaskrsenjem kroz Duha svetoga sakupio u svoju svetu Crkvu kojoj ni vrata pakla neće odoleti. A crkva je naša majka. Krstimo se u njega vaskrslog, pričešćujmo se njim vaskrslim. I sve što činimo u našem duhovnom životu, činimo radi Njega vaskrslog - poručio je vladika Mitrofan u Vaskršnjoj poslanici.

Doručak u konaku

Liturgija u crkvi Sveto preobraženje Gospodnje u Miltonu počela je oko četiri sata ujutro, a dva sata kasnije crkva je bila ispunjena do poslednjeg mesta. Nakon svete arhijerejske liturgije gosti su, posle tradicionalnog običaja kucanja vaskršnjim jajima, u manastirskom konaku posluženi doručkom.

G. Gligorević
Liturgija u Misisagi

Ne dešava se često da proleće ranije stigne u Toronto, ali kada se ipak desi, kao što je to ove godine, onda je i Vaskrs nekako lepši i radosniji. U nedelju su se i stari i mladi i oni koji tek prave svoje prve životne korake okupili u svojim crkvama na vaskršnjim službama. U hramu Sabora svih srpskih svetitelja u Misisagi bilo je mnoštvo sveta, a ispred hrama je ostalo bar još toliko! Uz pozdrav "Hristos vaskrse" i odgovor "Vaistinu vaskrse", vernici i parohijani unosili su šarene korpe raznobojnih jaja i palili sveće. Ispovedali su se oni koji su postili, a crkveni hor "Sveti Sava" "odgovarao" je na svetoj liturgiji.

Posle svete liturgije, mnogi su ostali na druženju u prostorijama Srpskog centra, a sa crkvenog dvorišta dugo je odzvanjao dečji smeh mališana zaokupljenih igrom. Nakon toga se odlazilo u kući ili u goste kod familije, kumova i prijatelja gde ih je, naravno, čekala prebogata trpeza na kojoj je bilo svega na izbor, od čorbi i sarmi, preko pečenja do kolača. Nije izostalo ni tradicionalno kucanje jajima i radost zbog "najjačeg" jajeta. Tako je prošao jedan lep i radostan dan, a već u ponedeljak svi su se vratili svojim redovnim poslovnim i životnim obavezama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online